dobrze mówią, dawaj zdjęcia to zaraz będziesz wiedział czy masz ostry egzemplarz![]()
dobrze mówią, dawaj zdjęcia to zaraz będziesz wiedział czy masz ostry egzemplarz![]()
dobraZamieszczone przez aptur
tylko podajcie jakies miejsce, gdzie mozna wklejac i hotlinkowac na forum (po prostu jestem w robocie i nie bałdzo moge teraz poszukac).
![]()
np. tutaj
http://www.imageshack.us/
Jak na foty do oceny ostrości, to raczej niewiele one mówią o obiektywie, bo nie podałeś parametrów ekspozycji i nie wiemy na co była łapana ostrość. I do tego były jeszcze przeskalowane, co degraduje ostrość zdjęcia. Albo umieszczaj oryginały albo 100% cropy.
Z drugiej strony zaprezentowane foty jak na Tamrona specjalnie ostre nie są, ale miejmy nadzieję, że to wina przeskalowania :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
w EXIFie zostaly wszystkie dane, wybralem foty wyraznie najmniej ostre ze wszysktichZamieszczone przez bundy
nie mam pod reka innych, wiec moze zrobie pozniej test z ta gazeta.
napisalem tez priva do Cichego, moze on mi cos poradzi![]()
jak na tego tamrona to fatalne.... szczególnie te z pociągniem, myślałem ze są lepszą "komórką" robione; wydaje mi się że może to wina złych ustawień aparatu, a po tych fotkach chyba trudno jednoznacznie określić czy obiektyw jest ostry, zrób zdjęcia czegoś o dużym konstraście
może jakis portrecik... wyceluj w oko czy nos jak wolisz i pstryknij.. zobaczymy gdzie wyostrzyło i jak..
pozdrawiam
Metus
chetnie bym zobaczyl te najostrzejsze :smile: ..bo jesli takowe tez wychodza z tego obiektywu to szukal bym winy czaczej w blednym ustawieniu ostrosci, niekoniecznie z winy obiektywu :smile: ..tak to jest z nowym sprzetem - trzeba sie do niego przyzwyczaic i nauczyc sie go..Zamieszczone przez Airborn
gdyby zas to nic nie dalo - zawsze mozesz przejsc sie do sklepu i przetestowac inny egzemplarz.. ale wczesniej jeszcze bym pocwiczyl bo jak sam piszesz - jedne sa ostre a inne nie..
jesli mozesz - wrzuc prosze jakas "ostra" fote :-D
Ale jesli kolega wrzuca foty zrobione np. na f4/0 (ostatnia) z takim mydlem, to chyba nie ma o czym rozmawiac? No chyba, ze lapy skacza mu lepiej niz wycwiczona zaba.