Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: jeszcze o RAYNOX DCR-250....

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Khazad
    Ja stosuje Raynoxa z 70-200 f4 L i efekty są bardzo dobre.
    Wygląda super. Możesz powiedzieć jak zmienia się minimalna odległość ostrzenia po założeniu RAYNOXa ?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

70-200 F4 wg specyfikacji ostrzy z minimum 1.2 metra a Khazad napisal ze to zdjecie bylo zrobione z 10cm.

Domyślnie

Cholera, możę się skuszę na tego Raynoxa

Coś już napisał Awatar TOMMYx
    Miasto
    Wrocław/Opole

Domyślnie

Warto się zastanowić nad modelem Raynox MSN-200 (4,6x) zamiast modelu DCR-250 (2,3x).

DCR-250 Super Macro/Close-Up lens
    You can simply "Snap On" DCR-250 Super Macro lens onto the lens filter threads.(52-67mm) and it will be able to take macro images with minimum distortion.
    ( Use manual focus mode while the lens is attached.)
    Magnification : 2.3X compare to 18-55mm macro image size.
    Lens construction : 2G/3E Optical coated glass elements.
    Front filter size : 49mm
    Rear threads size : 43mm
    Size/Weight : DCR-250 53x18mm/60g.
    MSN-200 Super Macro/Close-Up lens
    You can simply "Snap On" MSN-200 Super Macro lens onto the lens filter threads.(52-67mm) by using a universal mount UAC3500 and it will be able to take macro images with minimum distortion at the most telephoto position of your zoom lens.
    ( Use manual focus mode while the lens is attached.)
    Magnification : 4.6X compare to 18-55mm macro image size.
    Lens construction : 3G/4E Optical coated glass elements.
    Front filter size : None
    Rear threads size : 37mm
    Size/Weight : MSN-200 42x22mm/60g.
    więcej info: raynox.co.jp

Widziałem efekty pracy KIT'a z jedym i drugim konwerterem, i powiem Wam, że ten drugi o niebo lepsze powiększenie daje. A efekty widziałem na papierze.
    I to nie był obiektyw z wyższej półki, ale zwykły 18-55.
    A jakość fotek praktycznie taka sama.

Zresztą w necie można znaleźć sporo fotek, wykonanych przy uzyciu zarówno DCR-250 jak i MSN-200.

Warto przemyśleć sprawę przed zakupem.

Pozdrawiam.
    Pozdrawiam,
    T.

--
    "Życie jest krótkie, sztuka długotrwała, sposobność ulotna, doświadczenie zwodnicze, osąd trudny."

red_hose
    Guest

Domyślnie

A jak wygląda sprawa podpięcia Raynox-a z obiektywem o średnicy 49mm??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem DCR 250 daje zbym małą głębię ostrości.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

red_hose
    Guest

Domyślnie

Wiem, że pewnie niektórzy uznają ze pomyliłem fora, ale trudno. Mam Minolte Dimage A1 i chciałbym pobawić sie w makro. Sądze, że Raynox jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. W lustrzankach analogowych stosowałem pierścień edukcyjny na M42 i pierścienie. Niestety narazie musze zadowolić sie hybrydą cyfrową i być moze systemem Raynox.
    Cichy śledząc wypowiedzi na forum zauważyłem ze jesteś chyba posiadaczem DCR-250, moze po krótce przyblizysz jak działa ten uniwersalny system mocowania (52-62mm).

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez red_hose
    Cichy śledząc wypowiedzi na forum zauważyłem ze jesteś chyba posiadaczem DCR-250, moze po krótce przyblizysz jak działa ten uniwersalny system mocowania (52-62mm).
    Zatrzaski na sprezynkach.
    http://www.fotogenia.info/index.php?text=602&id=0004

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie Prośba o rozjaśnienie?!

Nie zakładam nowego wątku i chcę zadać pytanie tu.
    Czy Raynox DSR-250 czy też MSN-202 pozwalają zmieniać skalę odwzorowania tylko przez zmianę odległości całego obiektywu od obiektu czy również przy zoomowaniu? W normalnych warunkach to prawie to samo, ale chodzi mi o to czy np. przy MSN-202, który ma 2x większe powiększenie (masło maślane , odwzorowanie?) można z taką samą jakością (ostrością i jej głębią) umieścić obiekt w kadrze skracając ogniskową np. w moim (stopka) do 70 czy tylko na max zoomie (stopka) 105 i min. odległości od czoła soczewki... Cholera, ale zagmatwałem... Po prostu gdzieś czytałem (nie pamiętam już gdzie bo przewaliłem kilka takich tematów na różnych forach, ale nie znalazłem jednoznaczej odpowiedzi), że do długich zoomów lepiej dokupić sobie DSR-250, a do krótkich jak KIT MSN-202. W sumie mam i KIT'a i 50 1.8 (do których podobno najlepiej pasuje 202) i 24-105 do którego... co właśnie 202 czy 250?

Czy może lepiej dokupić pierścienie Kenko? Sam nie wiem, nie mam obecnie kaski na C100/2.8, a chciałem się "pobawić" w macro.
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 18-07-2007 o 09:04
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Bywalec Awatar PatriX
    Miasto
    Poland, Rawicz

Domyślnie

Ja tylko dodam że jak ktoś ma TAMRON'a 17-50 F/2.8 to na każdym końcu niestety będzie winieta ...
    ZENIT 12XP | Canon EOS 30D | EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 | TAMRON 17-50 F/2.8 | Canon EOS 33 | EF 28-105mm F/4-5.6 | LowePro MiniTrekker AW | i kilka pierdołków
    www.SIERAQ.digart.pl
    ..::SieraQ::..

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów