Setki użytkowników Sigm Art i nagle zaczęło się jęczenie przy okazji nieistniejącego jeszcze obiektywu. Ja sam używam dwu Artów i jakoś nie narzekam. A jeśli chodzi o 85 to chyba znalazłem Świętego Grala i mam go już w torbie![]()
Setki użytkowników Sigm Art i nagle zaczęło się jęczenie przy okazji nieistniejącego jeszcze obiektywu. Ja sam używam dwu Artów i jakoś nie narzekam. A jeśli chodzi o 85 to chyba znalazłem Świętego Grala i mam go już w torbie![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Przecież pisał już że Zeiss
Otus to :-)
Żyła im chodzi bo chcieli mieć biedacy zachwalaną Sigmę a trafili na przechodzone szroty po kilku zwrotach od fotoziutka. Sigma to specyficzne obiektywy, nawet te ostre i super celne dla wielu i tak będą pudłować nawet jak wcelują.
Ostatnio edytowane przez horak ; 31-05-2016 o 20:10
Potwierdzam. W przypadku 50 Art bokeh jest nijaki, AF wiadomo jaki, wszystkie inne parametry są fajne. Może są ludzie, którym to rozmycie się podoba. Mi nie podchodzi, ale nic lepszego na rynku nie ma.
Powiem tak. W portretowej Sigmie nie jest ważna mega ostrość. Kluczowe jest rozmycie tła i nawet nie szybkość, a celność AF...a z tymi parametrami może być średnio, jak to w Sigmach. Zobaczymy, ale do przesiadki z 85L się nie szykuję.
Cichy naprawdę uważasz, że rozmycie w 20 Art to nic specjalnego? Nie robi roboty na ślubach pod kątem plastycznych/magicznych zdjęć? Bo w sumie dla tego rozmycia i separacji planów zastanawiam się czy nie zamienić 16-35 IS na Sigmę właśnie.
I drugie pytanie. Twoim Graalem jest Zeiss 85 Planar 1.4 czy Otus? Bo to istotna różnica![]()
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px