Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Zgrywanie zdjęć z aparatu do komputera RAW

Uzależniony

Domyślnie Odp: Zgrywanie zdjęć z aparatu do komputera RAW

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Pytanie jest prześmieszne jak nie ma się z tym problemów.
    Przez kilka lat walczyłem z uszkadzaniem RAW-ów podczas zgrywania. Miniaturka była O.K. Nie było widać bez wywołania, że plik jest uszkodzony. Komputer nie zgłaszał błędów.
    Przekłamane były pojedyncze bity a cały RAW do bani. Taki już urok RAWa.
    Pytałem na tym forum i żadnej wskazówki panowie prześmiewcy.
    Miniaturka w aparacie to wyświetlony jpg zaszyty w rawie, sam plik jeżeli trafi na uszkodzone bloki nośnika traci dane. Późniejsze odczytanie uszkodzonego pliku tak się kończy.
    Przyczyn uszkodzenia może być wiele. Polecam formatować każdą kartę po włożeniu do aparatu z jego menu.

Na komputerach system panuje nad procesem zapisu i relokuje uszkodzone bloki wykorzystując specjalną przestrzeń na to. Aparaty raczej tego mechanizmu nie mają.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Na komputerach system panuje nad procesem zapisu i relokuje uszkodzone bloki wykorzystując specjalną przestrzeń na to. Aparaty raczej tego mechanizmu nie mają.
    Winowajcą był komputer. To wiedziałem od początku bo na innych komputerach zgrywanie przebiegało bez błędów.
    Uszkodzone było 3-8 plików z karty 8GB i to nie zawsze. Pliki się otwierały w LR widoczne jako uszkodzone ale błędów nie zgłaszały.
    W końcu nie wiem co było przyczyną. Po którymś upgradzie BIOSu i aktualizacji wszystkich sterowników problem zniknął.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Sprawdź kartę na błędy. Nie zaszkodzi, czasem pomoże. Dysk na kompie też.
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 30-05-2016 o 21:37

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów