Witam jeżeli chciałbym pracować na jednym obiektywie stałoogniskowym (reportaż, portret, street, dzieci) to co polecacie. Wiem, że uniwersalne jest 50mm. Tylko który?
Witam jeżeli chciałbym pracować na jednym obiektywie stałoogniskowym (reportaż, portret, street, dzieci) to co polecacie. Wiem, że uniwersalne jest 50mm. Tylko który?
Pod ff 35mm a wolalbym zooma 24-70 2.8
W canonie 35 2 IS
tapnięte z tela
SONY
85 albo 24-70 ;]
Każdy i tak napisze co innego.
Widzę ostrość na nieskończoności...!
Dokładnie, ale ja powiem szczerze, że mam dylemat, bo przez długi czas miałem canona 500d i 50mm 1.4, i teraz mając dalej tą*50mm 1.4 na 6d, tak dziwnie![]()
Na tę chwilę najlepsza 50 to sigma z serii Art f1/4 (przerabiałem canona L i pracuje jak stary kloc). Jesli chcesz jeden obiektyw do wszystkiego nie wiem czy stałka to dobry pomysł. Lepiej kup 24-70 tamrona (sam mam i jest super) ew. Canona L II (dwa razy droższy nie wiem dlaczego :/).
Ja też miałem dziwnie po przesiadce z 50D+28mm na 6D. Do tego kupiłem 35mm i zrobiło się naprawdę dziwnie. Popstrykałem trochę i zrobiło się normalnie. Polecam 35mm w jakiejkolwiek wersji.
135 f2
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
6D + 50 1.4 to wrecz klasykaCale dziecinstwo pstrykalem Canonem AT1 + 50 1.8. Przyzwyczaj sie! Tobie na 50 jest za szeroko a polecaja 35... I maja racje. To chyba najbardziej uniwersalna dlugosc na FF.
Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/