Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Pierwsza lampa do aparatu

Coś już napisał

Domyślnie Pierwsza lampa do aparatu

Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.

Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
    Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:

zakres pokrycia ogniskowych obiektywów od 24 do 105 mm lub ogniskowej 14 mm
    Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?

Proszę o pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Pierwsza lampa do aparatu

wszystko rozumiem, że dział dla poczatkujących itd...
    ale to chyba jakieś jaja są... prowokacja? ale wg mnie ktoś kto kupuje FF+L ma (powinien) mieć chocby minimalna wiedza o sprzecie/systemie na jaki wydaje 10K
    a może na posiadanie FF+L wprowadzic jakieś egzaminy/zaswiadczenia/upoważnienia (cos na kształt zezw. na posiadanie broni)
    (oczywiscie żart, ale...)
    jesli chcesz to napsz pm lub maila, żeby nie zasmiecac forum
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 23-05-2016 o 07:37
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    Noszę się z zamiarem zakupu lampy do 6D doczepianą na sanki, chyba tutaj mówi się na nią reporterska? Nie miałem nigdy styczności z dodatkowymi lampami, proszę o poradę.
    Zainteresowałem się Speedlightem 430EX III, jest na nią Cashback. Oferuje radiowe wyzwalanie - na jakiej zasadzie się to odbywa? Potrzebuję mieć jakiś wyzwalacz na aparacie?
    Ponadto nie do końca jasne jest dla poniższy opis:
    Co dzieje się w przypadku mojego obiektywu (16-35/4) dla przedziału 16-24? Będzie to kompatybilne?
    Proszę o pomoc.
    Proponuje 430EX III - jest właśnie 300 zwrotu na nią. Ma wszystko w zasadzie. A jak kupisz druga to radiowo steruje jedna druga.
    I nie sa za duze - wiec jako nadajnik jedna i moze być. Z 6D możesz rozgrupowac rodzaj sterowania.
    Zoom na lampie nie ma znaczenia, bo i tak nikt nie robi palnikiem na wprost tylko poprzez odblysnik czy od sciany.
    Ale jak sie uprzesz to ma wysuwany rozpraszacz pokrywajacy kat 14mm, i wtedy go uzywasz gdy masz ogniskowe 16-24mm.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Także polecam 430 EX III. Cena w zasadzie ta sama co EX II więc lepiej brać nowszą.
    A ja ci tej lampy nie polecam. Mówię poważnie,i nie dlatego że jest to zła lampa, tylko jak masz pieniądze a domyślam się, że masz, to zainwestuj raz a dobrze. Kup canona 600EX-RT. A tak na marginesie, to dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Pełne uzależnienie

jak będziesz błyskał przez modyfikator to 430 może mieć trochę za małą moc, jak bez modyfikatora to może być - wszystko zależy jak i do czego masz zamiar tego używać. ogólnie uważam ze 430 to fajne lampy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    dlaczego akurat zainteresowałeś się 430-tką a nie innymi modelami? Do jakich w ogóle zastosowań potrzebujesz flesza? Bez tego nie będziemy wiedzieć, co ci tak naprawdę doradzić. Pozdrawiam
    Zainteresowałem się właśnie ze względu na cashback i rozmiar (nie jest tak duża jak 600). Chciałbym, by byłą to moja podstawowa lampa do pstryków i nauki używania lampy. Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez wd40 Zobacz posta
    Nie będę robił komercyjnych zleceń kościołowo-imprezowych.
    Jakbyś robił to też dałaby radę.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

I tak praktycznie nie korzysta się z pełniej mocy.
    Przy standardowym ustawieniu palnika na 35mm:
    430 - ma 28 metrów zasięgu (GN28)
    600 - ma 35 metrów zasięgu (GN35)

Ja na aparat wolę mniejsze, ale żeby palnik był w pełni ruchomy.
    W cenie jednej 600 masz teraz spokojnie 2x430 z których jedna może robić za nadajnik i mieć wszystko w ETTL.

Możesz też pójść w Pixela, zrobił bardzo udane lampy x800c PRO - tzw. klon 600 (można mieć je z Angli za 500zł).
    PIXEL – X800C Speedlite Review – UPDATED | FLASH HAVOC

Uprawnienia umieszczania postów