Marfot, odnosisz się do centrum, czy rogu FF? Bo ja do centrum w Canonie rzeczywiście nie mam zastrzeżeń (dla mnie jest ok, obojętnie, co by nie powiedziały testy).
Marfot, odnosisz się do centrum, czy rogu FF? Bo ja do centrum w Canonie rzeczywiście nie mam zastrzeżeń (dla mnie jest ok, obojętnie, co by nie powiedziały testy).
Krzywe na lensrentals zawsze sięgają od centrum do samego rogu FF.
Oceniając subiektywnie i patrząc na takie porównanie:
Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens Image Quality
trudno zauwazyć przewagę ostrości któregoś szkiełka. Co innego winieta - tutaj Tamron dominuje co widać wyraźnie.
Swoją drogą jak popatrzeć jaka to jakość obrazka w stosunku do starych szkiełek np. C35/2 to rzeczywiście jest to dzielenie włosa na czworo:
Canon EF 35mm f/2 IS USM Lens Image Quality
Jak dla mnie z kolei CA w Tamronie mogłaby być mniejsza. Oczywiście jest lepiej niż w starym C35/1.4L ale ostatnio Canon nas rozpieścił kilkoma szkiełkami z minimalną aberracją chromatyczną.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Mam i polecam C 35/2 IS, a do Tamronów mam awersję. Kiedyś wymieniłem 3 szt T 17-50/2,8, wszystkie były super optycznie i ostre jak brzytwa, ale ta ostrość była tam gdzie chciał obiektyw, moje zdanie się nie liczyło.
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Zgodzę się w większości z przedmówcami c35 f2,0is to rewelacyjne szkło i trafia mi praktycznie w 90% czy widno czy ciemno :-) słabsze rogi rekompensuje ostrość w centrum i nie wymienię go na żadnego T czy S chociażby nie wiem jaki Art miały w nazwie :-)
A do zdjęć architektury/krajobrazu, gdzie najbardziej się liczy równomierna ostrość od brzegu do brzegu kadru który byście polecili (ostrość ustawiana czasem ręcznie - obiekty statyczne, stosowane przysłony 5,6-11, aberracja i winietowanie neutralizowane w CO lub PS)?
Aptur - mam 16-35/4 l, ale jego rozdzielczość na 35mm jest sporo słabsza niż przy 16mm (przynajmniej w moim egzemplarzu).
W testach wychodzi, że rozdzielczości są bardzo zbliżone. Przy f 11 praktycznie bez różnicy.
Canon EF 16-35mm f/4 USM L IS - Review / Lens Test Report - Analysis
stałka 35/2 po przymknięciu raczej nie da tobie większej rozdzielczości
Testy testami, ja piszę co widzę na monitorzeNie jest to kwestia bf/ff, bo często ostrzę ręcznie na LV przy powiększeniu x10.
Czasem Canon popełnia takie szkła, jak 60 makro czy omawiana 35is - i zapomina o pomalowaniu czerwonego paska![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!