Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Obiektyw czy lampa.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Obiektyw czy lampa.

Hej,

Obcenie mam 50d + 85 1.8 + duza blenda 5w1.

Chcialbym cos dokupic, bo odlozylem kasy. W opcje wchodzi 50 1.4 lub lampa quantum dl 600w + battery pack.

Co bedzie lepszym wyborem, lampa czy szkielko ?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Obiektyw czy lampa.

nie wiem co focisz (pewnie portrety, moda, beauty) ale jeden obiektyw to... :-(
    wiec raczej szkło, ale cos w okolicach 35mm i swiatłem 1.4-2.0 (jesli jak wiedze "idzesz" w stałki)
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 21-05-2016 o 14:23
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar janhalb

Wybaczcie, ja jestem nędzny amator tylko, ale...

...ale może zastanów się, co Ci jest potrzebne? Co fotografujesz, co Ci się teraz, na tym etapie bardziej przyda? Bo to trochę takie pytanie typu: "Odłożyłem kasę, więc doradźcie mi, czy lepiej kupić motocykl, czy kajak"...
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Bywalec

Ja kombinowałem z lampą błyskową w softboxie do fotografowania dziecka. Odpuściłem, za dużo ustawiania i kombinowania. Zainwestowałem w jasny obiektyw.
    Jakie masz body i jaki rodzaj fotografii uprawiasz?

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez atze Zobacz posta
    Jakie masz body
    napisane jak byk, że 50D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec

Faktycznie 50D. Nie wiem jak mogłem nie zauważyć.
    To teraz ma fajną ogniskową 136mm, w sam raz na zewnątrz. Pytanie czy potrzeba czegoś do wnętrz, czegoś bliżej?

Dopiero zaczyna

Hej, dzięki za odpowiedź.

Jak wyżej 50d+85mm. Mam jeszcze tamrona 17-50 2.8 ale to spacerówka, którą rzadko używam.

kierunek typowy portret od ciasnych ujęć po pełną sylwetkę. Czasami z tym 85mm faktycznie brakuje szerokości.

Ale też chciałbym strzelać coś w dzień, a nie czekać na wschód/zachód gdzie cenna jest każda minuta.

Co do wyboru motor/kajak to mógłbym kupić to i to, mógłbym kupić nawet jakąś L'ke, ale po co się pakować w drogie sprzęty i ich krotnosci jak praktyka może kuleć. Mam opanowane światło zastane i stąd to pytanie.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

nie żebym się czepiał ale to dwa kompletne inne akcesoria, sam wiesz czy więcej doświetlasz i przyda ci sie dodatkowe źródło światła czy poprostu potrzebujesz innej ogniskowej wtedy obiektyw, proste
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Zgadzam się z przedmówcami, ale.... Powiedział bym Kup lampę repo. Na przykład jakąś youngnuo za 250 zł. Założysz na aparat jak będzie trzeba a i spokojnie użyjesz z parasolką czy innym rozpraszaczem. Może tym sposobem zostanie Ci jeszcze na obiektyw? A na pewno sprawdzisz jak Ci leży praca z lampą, poza tym lampa zawsze się może przydać.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Kup jasny obiektyw 30-35mm. Nie ma piękniejszych zdjęć jak w zastanym świetle. Lampą robisz zdjęcia sporadycznie a obiektywy 35 i 85mm zaspokoją najwybredniejsze oczekiwania. A lampa, jeżeli zależy Ci na niej, to kup coś taniego jak wyżej doradzano.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów