Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No nie wiem. Błysk jest mierzony przecież do ekspozycji. Jak skrócisz czas to błysk będzie odpowiednio mocniejszy. Pierwszy plan pozostaje bez zmian (niedoświetlony/prześwietlony) w zależności od tego ile mocno odbijających światło powierzchni zdołało wyprowadzić E-TTL w pole (i tu potrzebna jest FEC), natomiast ekspozycja wyciąga lub tłamsi tło oświetlone światłem zastanym.

Co do tematu wątku. Jednak nie chce mi się FELować i zazwyczaj używam jedynie FEC wcześniej błysnąwszy, nazwijmy to, testowo
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 24-04-2006 o 09:00

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Coś sobie Raff letko zaprzeczasz. Błysk jest mierzony do doświetlenia pierwszego planu. Majtanie czasem nie wpływa na moc błysku (chyba, że w trybie Tv i przysłona lata odpowiednio do ustawianego przez Ciebie czasu). Tak więc:
    Cytat Zamieszczone przez Raff
    jak skrócisz czas to błysk będzie odpowiednio mocniejszy
    Chyba nie powinno mieć miejsca prawda?

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niech KuchateK się wypowie Sprawdzę to jeszcze raz empirycznie, ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Czasem/przysłoną można kompensować przy automatyce tyrystorowej. A jeśli automatyka lampy komunikuje się z puszką (np. Metz 54) to tylko czasem, bo przysłona jest odczytywana i lampa błyska odpowiednio mocniej. Oczywiście można też kompensować kompensowaniem

No, miałem rację
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 30-04-2006 o 21:43

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo
    Coś sobie Raff letko zaprzeczasz. Błysk jest mierzony do doświetlenia pierwszego planu. Majtanie czasem nie wpływa na moc błysku (chyba, że w trybie Tv i przysłona lata odpowiednio do ustawianego przez Ciebie czasu). Tak więc:

Chyba nie powinno mieć miejsca prawda?
    IMHO Raff ma rację, przy M lampa faktycznie dobiera siłę błysku do oświetlenia pierwszego planu i robi to do konkretnej wartości ekspozycji, bo gdyby było tak jak mówisz to przy drastycznym przymknięciu przesłone czy też drastycznym skróceniu czasu, lampa musi dać więcej światła gdyż pierwszy plan będzie niedoświetlony.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Zgadza sie. Lampa towarzyszy zastanemu w celu uzyskania jakiejs tam ilosci swiatla na obiekcie. Zmieniajac czas mamy mniej zastanego, wiec zmieniamy proporcje jednego do drugiego i lampa blyska mocniej.
    ...

Domyślnie

jakiego trybu działania automatyki błysku ettl 2 używacie-chodzi mi o Custom Function 14 macie 0-evaluative czy 1-avarage?I czym te dwa tryby sie róznia i który jest przydatniejszy do reporterki na ślubach? Bo przy evaluative ciezko jest uzyskac dobrze naswietlone zdjecie.Wystarczy cos jasnego lub blyszczacego a system daje odrazu mniej swiatla zeby nie przepalic.Na jakich ustawieniach wy robicice sluby?
    Ostatnio edytowane przez electron ; 15-05-2006 o 18:11

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O, chłopie! Milion zdjęć cyfrą zrobisz i nie będziesz wiedział E-TTL evaluative ale kompensować, kompensować Lub FELować, FELować. Nie ma prostej recepty. Analogiem (z elastycznym reporterskim filmem) mogłeś wrzucić TTL lub A w dobrej lampie. Przewalił, szło wyciągnąć. W cyfrze nie ma bata. Przewalisz, nie masz zdjęcia; dużo niedoświatlisz - masz zdjęcie, tylko brzydkie jakieś. Doświadczenia trzeba, wyrozumiałości dla pomiaru i dobrej obróbki

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanie czy jak włącze cf 14 na 1-avarage to działa mi błysk podobnie jak w ettl-u?Bo chyba juz nie wysyła przedbłysku do pomiaru,przed właściwym błyskiem-tylko mierzy światło zastane?zgadza sie?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wlaczenie "average" jest to podobne do e-ttl'a. Dalej wysyla przedblysk. Jedyna roznica jest taka, ze pomiar dokonywany jest nie "inteligentnie" a usredniany ze srodka kadru.

Zastane to inna bajka. Zastane mierzy zawsze...

Zreszta ja juz chyba pisalem o tym

Gdzies na drugiej stronie chyba sie zaczelo "wymiatanie"...
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421&page=2
    ...

Domyślnie

No własnie bo w instrukcji pisze cos takiego ze przy wlaczonym avarage nie ma automatycznej korekcji sily blysku.Czyli Evaluative zmniejsza sile blysku po to by nie bylo przepalen czyli dlatego moga wychodzic zdjecia bardzo niedoswietlone gdy tylko pojawi sie w kadrze cos bialego lub odblaskowego. Mysle ze przy reporterce lepszy jest avarage i ew korekcja sily blysku na lampie.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów