Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Co do pomiaru Canona oderwanego od punktu to lepiej późno niż wcale

E-TTL I z FEL jest bardzo dokładny. Problem w tym, że czasem w zamieszaniu lepiej byłoby móc bez FELa. Poza tym podwójne błyskanie czasem "ogłupia" ludzi. Też nie jestem bardzo miarodajny, bo z E-TTL II zrobiłem studniówkę i dwa śluby jedynie i powiem, że w trudnych warunkach (ciemny kościół, kontrastowe motywy) nie ma rewelacji, niestety. Myślę, że na negatywie byłoby super, ale matryca jednak "kaprysi" :sad:
    No odnosze takie samo wrazenie ... mam 550ex i 580ex.... robilem na 20d -- i troche zaciemno ... zalozylem slajda do eos3 i 550ex - bez FELowania super --ok poprawnie no ale w cyfrze to jakby bylo troche malo tego swiatla z flesza - mowie o wariantach - kosciół ciemny, zdjecia pod swiatlo, zdjecia 2 flesze i sterownik STT2 - zawsze z FElem ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    No odnosze takie samo wrazenie ... mam 550ex i 580ex.... robilem na 20d -- i troche zaciemno ... zalozylem slajda do eos3 i 550ex - bez FELowania
    W d60 w drodze eksperymentów poznawczych zawsze miałem ustawioną korektę błysku na +2/3 i FELowałem - efekty były ok., np. w kościele FEL na buźkę i suknia i gang młodego wyświecone były ok (oczywiście tutaj zawsze trzeba iść na jakiś kompromis z jedną lub drugą stronę, bo zakres tonalny matrycy to jednak nie film). Po przestrzeleniu paru fot 30D stwierdzam, że już praktycznie nie muszę używać FEL'a w większości typowych sytuacji (kościoła jeszcze nie miałem okazji przerobić), ale korekta błysku i tak jest cały czas +1/3. Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    Ja juz to sprawdzilem z lampa Soligor 42SDa - i tez niedoswietla .. troche .. wiec mysle ze cos matryca chyba potrzebuje wiecej swiatla
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    W kościele stała korekta się nie sprawdza. Robiłem Metzem 54MZ-3 na automatyce lampy i też bywało różnie. Matryca nie dość, że wrażliwa na przepał, to jeszcze często "niedoświetla". Trzeba się pilnować. I kart na RAWy nakupić. A młotek Metza nie powiem, zawsze mi się marzył

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na poczatku robienia 20D z przyzwyczajenia dawalem czesto FEL. Potem zdarzalo sie zapominac a efekty wcale mi o tym nie przypominaly wiec przyzwyczajenie weszlo ze FEL jest bardzo rzadko potrzebny. Czesciej zdarza mi sie wprowadzac korekte niz uzywac FEL.

Uprawnienia umieszczania postów