Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 57 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK

Nie wiem czy puszka posiada "custom funcition" do wymuszania pomiaru ttl zamiast e-ttl (tutaj instrukcja pomoze).*
    Nie ma, ale niżej napisałeś, że już to znalazłeś (-:

Lampy 550EX i 580EX posiadaja funkcje (numer zaleznie od lampy) pozwalajaca wymusic automatyke TTL zamiast e-ttl'i. W cyfrach lampa przestaje blyskac ale z 30V/33V bedzie dzialac w ttl'u. Niestety lampa 430EX nie ma funkcji do wymuszenia pomiaru, ale automatyka lampy wspiera ttl jesli puszka nie posiada e-ttl'a.
    Mam 420. Ale tak, tu się nie da nic ustawić.

W tym przypadku aby bylo po staremu pozostaje tylko zmiana lampy (cos z serii EZ albo 550/580) albo bedzie trzeba sie przyzwyczaic do korekt i nowego systemu

A moze czas na zakup cyfry do nauki?
    Własnie starałem się powiedzieć, że działanie owego ETTL-II w 33v mnie bardzo pozytywnie zaskakuje. Na tyle, że jestem spokojny że zdjęcia wyjdą.
    A zupełnie nie mogę tego samego powiedzieć o cyfrze. Mam 350D i tam wynik jest bardziej losowy.
    Może to sprawa większej rozpiętości negatywu. Chociaż z rawów z cyfry zazwyczaj daje się coś wyciągnąć, ale nie tak łatwo jak skanując negatyw.

toron27
    Guest

Domyślnie

Kur.... ka wodna tylko jak to wszystko potem wytłumaczyć klientom, że foty są do d bo taki jest system pomiaru światła E TTL II

Chyba poszukam w szafie swojego starego poczciwca Zenita TTL a jako zapas Practcę BC1 + lampę NISSIN z tym nigdy nie miałem takich problemów .
    "Zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tryb M
    tylko ze w M tlo bierze z zastanego a glowny temat oswietla lampa. I gdzies czytalem ze lampa w M staje sie glownym zrodlem swiatla jezeli swiatlo zastane jest ponizej 12 EV .ale chodzi mi o to zeby lampa caly czas byla glownym zrodlem swiatla-chodzi mi o cos takiego jakbym uzyskal z kompaktowego aparatu???

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    tylko ze w M tlo bierze z zastanego a glowny temat oswietla lampa. I gdzies czytalem ze lampa w M staje sie glownym zrodlem swiatla jezeli swiatlo zastane jest ponizej 12 EV .ale chodzi mi o to zeby lampa caly czas byla glownym zrodlem swiatla-chodzi mi o cos takiego jakbym uzyskal z kompaktowego aparatu???
    Nadal bede twierdzil: tryb M.
    Tylko musisz odpowiednie parametry w nim wybrac i juz bedziesz mial lampe jako glowne zrodlo swiatla (np f11, 1/200,iso100 ).

W kompaktach na automatach tak to jest robione ze fiksowany jest czas naswietlania (1/60,1/125 lub 1/200 - nie wiem dokladnie ale ktoras z tych trzech wartosci), iso podbijane maksymalnie do 200 by nie szumial a czesto pozostaje na 50 czy 100, przyslona maksymalnie otwierana bo i tak GO wielka a ostrosc i tak taka sobie - podrasowywana pozniej przez soft, i do tego reszta swiatla idzie z lampy. Tez mozesz tak miec w trybie zielonym tylko wtedy "dlaczego to zdjecie takie nieostre?" - bo ci otworzy przyslone i polowa ujecia pojdzie poza GO. Dlatego cie namawiam do bardziej swiadomego i tworczego nastawienia aparatu.

Chyba ze przypadek szczegolny - naprawde jasno ale i tak lampa musi oswietlac... to ci podalem przykladowe nastawy.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Ale jestem przekonany, że gdyby nie wymogi cyfry v2 wszedłby jeszcze później.
    30V/33V to nie sa jakies specjalnie stare puszki...

A jak wymusic w ettl-u2 zeby lampa byla glwonym zrodlem swiatla?tylko zebym mogl ustawic f/8 i czas np.1/80?Program?
    Program w dslr'ach ma te wade, ze nie masz mozliwosci kontroli glebi ostrosci. Jak puszka stwierdzi ze jest ciemno a ty masz jasne (albo mydlane ) szklo, to skazany jestes na pelna dziure i nic z tym sie nie da zrobic.

np.kosciol ktory nie jest najjasniejszy i przy okazji mam pare roznych zrodel swiatla-chodzi mi o to zeby wyszedl balans bieli dla lampy blyskowej.
    Balans bieli mozna wymusic ustawiajac wlasciwy a nie auto. Tyle ze nawet minimalna ilosc innych zrodel swiatla powoduje, ze balans jest nie taki jak powinien. Chyba ze kompletnie wyciac swiatlo zastane. Ale zdjecia "dwie glowy, czarne tlo" to nie jest najlepszy chyba pomysl. Moze czas zaczac robic rawy?

Cytat Zamieszczone przez toron27
    Kur.... ka wodna tylko jak to wszystko potem wytłumaczyć klientom, że foty są do d bo taki jest system pomiaru światła E TTL II
    To nie jest calkowicie i kompletnie wina e-ttl'a II. Ludzie uzywaja tego i jakos nie maja problemow. Widac chyba jednak nie do konca panujesz nad sprzetem.

Cytat Zamieszczone przez toron27
    "Zamienił stryjek siekierkę na kijek".
    Mozna i tak...

tylko ze w M tlo bierze z zastanego a glowny temat oswietla lampa.
    A w programach to inaczej? W kazdym trybie jest tak samo. Zmienia sie jedynie to, kto o czym decyduje. W programie puszka dobiera jedno i drugie z wyznaczonym limitem (pelna dziura i 1/60) a w M ty sobie ustawiasz wszystko dowolnie.

I gdzies czytalem ze lampa w M staje sie glownym zrodlem swiatla jezeli swiatlo zastane jest ponizej 12 EV.
    To imho bzdura. Matryce czy film mozna naswietlac praktycznie dowolnie dlugo i minimalizowac w ten sposob blysk. Tu raczej trzeba by powiedziec o proporcjach a nie jakas bezwzgledna ilosc.

ale chodzi mi o to zeby lampa caly czas byla glownym zrodlem swiatla-chodzi mi o cos takiego jakbym uzyskal z kompaktowego aparatu???
    W kompaktowym aparacie jest dokladnie jak w dslr'ach na P czy kwadracikach (na kwadracikach dochodzi ustawiane automatycznie iso i aparat decyduje czy uzyc lampy).

A M tu nic nie zmienia. Umozliwia tylko w dslr'ach kontrole nad GO. 2.8 na duzej matrycy niestety to troche inna bajka jak w kompaktach i trzeba miec nad tym kontrole aby ostre bylo to co ma byc.

Sytuacja jest w kazdym trybie taka sama i lampa dla danyego iso, przyslony i czasu blysnie dokladnie tak samo niezaleznie od tego czy to zielony kwadracik, P, M, Tv, Av. Efekt na zdjeciach tez bedzie taki sam, i to nie tylko w obrebie jednej puszki ale na kompaktach, dslr'ach, analogach i cyfrach. Swiatlo jest jakie jest.

Tu nie ma "ja chce lampe glownym", pstryk jakis magiczny tryb i juz. To sie kontroluje przyslona, czasem i iso zaleznie od warunkow. Albo wylaczajac zastane

W jednym kosciele f5.6 1/60 iso 800 i tla prawie nie widac a lampa wali ile moze a w drugim dla tych samych ustawien lampa tylko delikatnie doblysnie mimo ze nic w aparacie nie zostalo przestawione.
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

30V/33V to nie sa jakies specjalnie stare puszki...
    No właśnie. Jakby były stare znaczyło by to, że ettl2 wszedł stosunkowo dawno, był więc "wcześnie" wprowadzony

To nie jest calkowicie i kompletnie wina e-ttl'a II. Ludzie uzywaja tego i jakos nie maja problemow. Widac chyba jednak nie do konca panujesz nad sprzetem.
    Chodzi tylko o to, że matryca bardziej kaprysi i nie pracuje podobnie równo jak negatyw. Panowanie nad sprzętem, RAW i dobra obróbka daje przyzwoite efekty, ale materiał wyjściowy jest jednak dużo mniej "stabilny". Takie moje wrażenia

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Albo trzeba przestawic lampe/body w ttl (kliszak ma na szczescie sensor) albo walczyc po nowemu.
    Dla upartych analogowcow ktorzy koniecznie chca ttl'a
    http://eosdoc.com/manuals/?q=EX-M-TTL
    ...

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów