Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Ja z ETTL1 miałem jazdy w jedną i drugą. Teraz jest dużo lepiej z z v2
    To choc w jednym sie zgadzamy

KuchateK - śluby może i są mało urozmaicone, ale kościoły bardzo (od "bardzo" jasnych do "bardzo" ciemnych) i na parawdę ilość sytuacji oświetleniowych jest spora.
    Nie przecze ze koscioly sa rozne (choc ja w swojej okolicy nie mam duzego problemu, wszedzie ciemno ). Ale jak juz wejdziesz do danego kosciola czy pomieszczenia pokoscielnego to przez ta godzine czy nawet pol dnia jest praktycznie to samo.

Czasem ujęcie pod lampę na suficie, czasem pod witraż, czasem jakiś połyskujący materiał ubraniowy się w kadr wciśnie, albo jakieś inne świecidełka. Na prawdę jest "jazda".
    Nie trafilem jeszcze na problem z e-ttl'em gdzie przeszkadzalo by okno w tle czy lampy w pomieszczeniu. Trzeba bedzie potestowac i przeanalizowac Podobnie z jakimis polyskujacymi materialami przy ubraniu. Chyba ze ktos caly by sie owinal w material typu "folia aluminiowa". Wtedy niestety nie ma latwo Trzeba kombinowac.

Tak, że wypraszam sobie takie gadki Panie Flesz Guru Ja tam nie mam kółka, ale korektę w zakresie -2 do +2 EV wprowadzam błyskawicznie
    Przyznaj sie, kolkiem jakims
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    To choc w jednym sie zgadzamy
    Eee tam. Coś by się jeszcze znalazło. Musowo

Nie przecze ze koscioly sa rozne (choc ja w swojej okolicy nie mam duzego problemu, wszedzie ciemno ). Ale jak juz wejdziesz do danego kosciola czy pomieszczenia pokoscielnego to przez ta godzine czy nawet pol dnia jest praktycznie to samo.
    Tak. Zastane jest dosyć stałe. Chyba, że Słońce wschodzi i zachodzi (znaczy, że chmury sie po niebie pizgają). Ale zmieniają się kadry.

Nie trafilem jeszcze na problem z e-ttl'em gdzie przeszkadzalo by okno w tle czy lampy w pomieszczeniu. Trzeba bedzie potestowac i przeanalizowac Podobnie z jakimis polyskujacymi materialami przy ubraniu. Chyba ze ktos caly by sie owinal w material typu "folia aluminiowa". Wtedy niestety nie ma latwo Trzeba kombinowac.
    No to tak. Ja często mam mocno niedoświetlone. Dam na plus w podobnym motywie, to czasem lekko przewalone. Albo mało doświadczenia albo sprzęt szwankuje :-? Ja się chowałem na analogu i TTLu. Nie przywykłem żeby się przepałem przejmować. Tobie łatwiej, boś nigdy analoga nie miał

Przyznaj sie, kolkiem jakims
    Taa, osinowym :-P "Czeba umieć"

toron27
    Guest

Domyślnie

Mam te same problemy z niedoświetleniem . Najgorsze jest to, ze focę 30V czyli analogiem i o efektach swej tfffuurczości mogę się przekonać dopiero w labie kiedy odbieram foty ale to już o parę dni zapóźno, żeby powtórzyć ślub czy inn okoliczność. Szkoda tylko, że mój Eos 10 i 430EZ odwaliły kitę, bo z nimi nie miałem problemów,a fotki były super.

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

430EZ chodzi w TTLu, który z analogiem spisuje się super. E-TTL z EOSem 50 (6 pól pomiarowych, 3 punkty AF) też spoko. Ale na matrycy 35 polowej (EOS 300, 300D) chodzi kiepsko bez FELa. ETTL2 jest pod cyfrę, gdzie przepał to kaszana a z niedoświetlenia sporo wyciągniesz. Niedoświetlona klisza to niestety kiszka na maxa Najlepiej z analogiem zapodać na lampie zwykły TTL i ew. drobna korekta na minus.

Miasto
    USA

Domyślnie

30/33V posiada e-ttl'a II (pierwsza puszka z tym systemem)...

Albo trzeba przestawic lampe/body w ttl (kliszak ma na szczescie sensor) albo walczyc po nowemu.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Albo trzeba przestawic lampe/body w ttl (kliszak ma na szczescie sensor) albo walczyc po nowemu.
    Tu się wtrącę, bo mam 33v, który ma ETTL-II tak zwany i chcąc niechcąc go używam.
    Naświetla poprawnie. Przynajmniej na negatywach nie było problemów.
    Czasami naświetla ... hmm.. dziwnie, np mam serię zdjęć z imprezy (lampa o sufit), gdzie na wszystkich z danej serii widać wszystko (tj postacie, podłogę, sufit, ścianę przeciwległą - i wszystko jest poprawnie naświetlone, tj twarze z bliska dobrze, tło słabiej), a na jednym widać tylko pyski na czarnym tle! Ale też wyszło bardzo dobrze, nawet lepiej niż bym sam to wymyślił.

Nie wiem jak przełączyć w TTL, nie wiem gdzie jest ten sensor, nie wiem o jakim sensorze mówisz ... (lampecka 420EX)

Ale jak by nie było, dużo bardziej podoba mi się jak działa z lampą niż jakakolwiek cyfra jakiej używałem z tą samą lampą (G5, 300D, 350D). Poprostu, mimo że ten błysk to automat, to bez obawy robię i wiem, że będzie dobrze. Czasami tam coś ,,intuicyjnie'' przestawię na + lub - z mocą błysku, ale to i tak zawsze jest względne do tego co automatyka wyliczy na podstawie przedbłysku. A i nigdy mnie to nie zawiodło.

EDIT: Aha, nie używam nigdy FEL'a, bo mi ten guzik jest niewygodny.

EDIT2: Ślubów robiłem niewiele, ale jak mam ważniejsze zdjęcia (no te z kościoła na przykład), to robię analogiem, bo wtedy jestem spokojny, że będą dobrze.
    A pstryki na weselu już cyfrą, nawet jak połowę wywalę to coś tam się da wygrzebać.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 20-05-2006 o 01:19

Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Nie wiem jak przełączyć w TTL, nie wiem gdzie jest ten sensor, nie wiem o jakim sensorze mówisz ... (lampecka 420EX)
    Sensor swiatla odbitego od powierzchni filmu.
    Dzieki niemu body dziala tez z lampami z ttl'em i a-ttl'em.

http://www.canon.co.uk/For_Home/Prod...ex.asp?specs=1

Nie wiem czy puszka posiada "custom funcition" do wymuszania pomiaru ttl zamiast e-ttl (tutaj instrukcja pomoze).*

Lampy 550EX i 580EX posiadaja funkcje (numer zaleznie od lampy) pozwalajaca wymusic automatyke TTL zamiast e-ttl'i. W cyfrach lampa przestaje blyskac ale z 30V/33V bedzie dzialac w ttl'u. Niestety lampa 430EX nie ma funkcji do wymuszenia pomiaru, ale automatyka lampy wspiera ttl jesli puszka nie posiada e-ttl'a.

* Edit: Niestety informacje dostarczone przez guglownice wskazuja, ze 13 funkcji 30V/33V nie obejmuje wymuszania innego pomiaru blysku.

Co ciekawe nie ma tez zmiany evaluative/average.

http://photography-on-the.net/forum/...25&postcount=3

W tym przypadku aby bylo po staremu pozostaje tylko zmiana lampy (cos z serii EZ albo 550/580) albo bedzie trzeba sie przyzwyczaic do korekt i nowego systemu

A moze czas na zakup cyfry do nauki?
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ano. Ale jestem przekonany, że gdyby nie wymogi cyfry v2 wszedłby jeszcze później. A opracowany był już pewnie dawno temu. I nie chce przez to zarzucać niczego Canonowi. Rynek ma swoje prawa. Gdyby tylko tego typu nowinki były opóźniane bądź nie wprowadzane...

Domyślnie

A jak wymusic w ettl-u2 zeby lampa byla glwonym zrodlem swiatla?tylko zebym mogl ustawic f/8 i czas np.1/80?Program?np.kosciol ktory nie jest najjasniejszy i przy okazji mam pare roznych zrodel swiatla-chodzi mi o to zeby wyszedl balans bieli dla lampy blyskowej.
    Ostatnio edytowane przez electron ; 20-05-2006 o 12:17

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez electron
    A jak wymusic w ettl-u2 zeby lampa byla glwonym zrodlem swiatla?tylko zebym mogl ustawic f/8 i czas np.1/80?Program?np.kosciol ktory nie jest najjasniejszy i przy okazji mam pare roznych zrodel swiatla-chodzi mi o to zeby wyszedl dobry balans bieli.
    Tryb M

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów