Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdf
    No odnosze takie samo wrazenie ... mam 550ex i 580ex.... robilem na 20d -- i troche zaciemno ... zalozylem slajda do eos3 i 550ex - bez FELowania
    W d60 w drodze eksperymentów poznawczych zawsze miałem ustawioną korektę błysku na +2/3 i FELowałem - efekty były ok., np. w kościele FEL na buźkę i suknia i gang młodego wyświecone były ok (oczywiście tutaj zawsze trzeba iść na jakiś kompromis z jedną lub drugą stronę, bo zakres tonalny matrycy to jednak nie film). Po przestrzeleniu paru fot 30D stwierdzam, że już praktycznie nie muszę używać FEL'a w większości typowych sytuacji (kościoła jeszcze nie miałem okazji przerobić), ale korekta błysku i tak jest cały czas +1/3. Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    Ja juz to sprawdzilem z lampa Soligor 42SDa - i tez niedoswietla .. troche .. wiec mysle ze cos matryca chyba potrzebuje wiecej swiatla
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Prawdę mówiąc, to czasami myślę o zakupie lampy z automatyką tyrystorową i nie zawracaniu sobie głowy FELami, korektami i innymi duperelami (taki młotek Metz CT byłby świetny)
    W kościele stała korekta się nie sprawdza. Robiłem Metzem 54MZ-3 na automatyce lampy i też bywało różnie. Matryca nie dość, że wrażliwa na przepał, to jeszcze często "niedoświetla". Trzeba się pilnować. I kart na RAWy nakupić. A młotek Metza nie powiem, zawsze mi się marzył

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na poczatku robienia 20D z przyzwyczajenia dawalem czesto FEL. Potem zdarzalo sie zapominac a efekty wcale mi o tym nie przypominaly wiec przyzwyczajenie weszlo ze FEL jest bardzo rzadko potrzebny. Czesciej zdarza mi sie wprowadzac korekte niz uzywac FEL.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Statystyka u mnie dowodzi, że z FEL zdecydowanie częściej wychodzą udane zdjęcia. Korekta +1/3 jest często mile widziana.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Statystyka u mnie dowodzi, że z FEL zdecydowanie częściej wychodzą udane zdjęcia. Korekta +1/3 jest często mile widziana.
    Zgodze się z tym stwierdzeniem Marantz`a

W wiekszosci sytuacji sie to sprawdza
    ale warto pamietac ze na cyfze lepiej niedoswietlic niz przepalic
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    Zgodze się z tym stwierdzeniem Marantz`a

W wiekszosci sytuacji sie to sprawdza
    ale warto pamietac ze na cyfze lepiej niedoswietlic niz przepalic

No wielkie dzieki a juz myslame aby kalibrowac aparat ...
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Domyślnie

Blokada FEL-em powinna działać tak samo jak blokada przez wcisniecie do polowy bo przeciez sile blysku w drugim sposobie(wcisniecie do polowy i przekadrowanie)oblicza przy pomocy aktywnego punktu AF. Jakos po przesiadce z 10D na 20D ciezej mi sie robi zdjecia z lampa-duzo mam niedoswietlonych.A w 10D uzywalem tylko wcisniecia do polowy i przekadrowania. Musiałem tylko uwazac zeby nie miec nic pomiedzy glownym motywem a lampa zeby nie przepalic.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

A jak tak sie spytam, czy korygujecie siłą błysku czy ekspozycją? co lepiej sie sprawdza?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez laur
    A jak tak sie spytam, czy korygujecie siłą błysku czy ekspozycją? co lepiej sie sprawdza?
    korekcja sily blysku sluzy do korygowania sily blysku
    korekcja ekspozycji sluzy do korekcji ekspozycji

jesli lampa jest jedynym zrodlem swiatla to szajsegal, bo jedno i drugie robi to samo. ale jesli flesz ma sluzyc do wypelnienia to uzywa sie oczywiscie korekcji blysku.
    www albo tez flickr

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów