Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie 20d-jak czesto klikacie na FEL?

Pytanko.

Mam 20d i 580 EX..
    Jak czesto stosujecie FEL przy zdjeciach?

zawsze --- do kazdego zdjecia?

Czasami odnosze wrazenie ze bez FELa nie da sie zrobic poprawnego zdjeciqa bo zawsze jest za ciemne ...

Co wy na to?
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

z rzadka ;-) tylko wteddy jak na normalnym pomiarze sie pomyli (przekdrowywanie)

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

tak jak mowi jac
    czasami nie ma czasu na to by sie bawic fel
    poprostu przyciskasz do polowy przekadrowujesz i pstrykasz
    niekeiedy po przekadrowaniu w centrum jest tlo ktore jest dalej od glownego motywu umieszczonego z boku fotografii wiec w przypadku wyzwolenia migawki blysk pomiarowy flesza obliczy sile na tlo a nie na gowny motyw
    wynikiem sa przesfietlenia głównego motywu lub w innych przypadkach niedoswietlenia.

dlatego ja ustawiam flesha na -1/3 lub -1/2 EV i wale w rawie
    wtedy jest duza szansa na poprawe foto
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Focąc D60 praktycznie każdą fotę z fleszem robiłem FELując. W 30D (więc zakładam, że w 20D jest tak samo) na kilkset fotem zrobionych z lampą może 2-3 razy zrobiłem FEL. To kwestia szybkiej oceny sytuacji przez wizjer i decyzja czy trzeba będzie FELować bo przekadrowania zwali ekspozycję czy też nie.
    Generalnie E-TTL II to duży postęp w stosunku do starego E-TTL'a, ale i tak jest cały czas, co przykro stwierdzić, całe lata świetlne za systemami sterowania błyskiem w wykonaniu Minolty czy Nikona.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Generalnie E-TTL II to duży postęp w stosunku do starego E-TTL'a, ale i tak jest cały czas, co przykro stwierdzić, całe lata świetlne za systemami sterowania błyskiem w wykonaniu Minolty czy Nikona.
    Tak się właśnie zastanawiam, czy aby faktycznie taka różnica (?) Nie znam systemu Minolty i Nikona, ale myślę że to nie są lata świetlne. Zwłaszcza z cyfrą błysk trzeba mierzyć niesłychanie precyzyjnie.

Co do FEL używałem b. często w starym E-TTLu. W E-TLL II odpuściłem, bo taka miała być korzyść z nowego systemu Jednak widzę po kilku imprezach, że FELowanie to podstawa, trza wrócić do starych nawyków...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Tak się właśnie zastanawiam, czy aby faktycznie taka różnica (?) Nie znam systemu Minolty i Nikona, ale myślę że to nie są lata świetlne.
    lata fizyczne. matrycowy pomiar swiatla Nikon i Minolta maja juz od dobrych kilku lat. milo ze Canon zdecydowal sie wyrownac do stawki, ale trudno byc "wstrzasnietym nie zmieszanym" skoro nastapilo to z takim opoznieniem

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Jednak widzę po kilku imprezach, że FELowanie to podstawa, trza wrócić do starych nawyków...
    mowiac szczerze, to polegajac na FEL-u (jakby fajnie bylo gdyby przycisk do tego byl troche blizej dla kciuka) nie widze osobiscie mankamentow E-TTL I. jakos mi to gra.
    choc prawda jest, ze nie uzywam lampy czesto - zwlaszcza w sytuacjach gdzie poprawny blysk jest warunkiem zrobienia akceptowalnego zdjecia. wiec miarodajny nie jestem
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

dosc czesto uzywam. przynajmniej wiem do jakiej ekspozycji mi lampa wypelnia. automatom jakos srednio wierze i zdecydowanie wole miec kontrole nad tym co i jak naswietlam.

oczywiscie, dotyczy to moich wszystkich korpusow. rowniez gdy robie ceglane mury i zdjecia nieba
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk

oczywiscie, dotyczy to moich wszystkich korpusow. rowniez gdy robie ceglane mury i zdjecia nieba
    Tak nawiązując jeszcze do humorystycznego wątku nt. idiotów z dpreview - pewnie niedługo pojawi się info o "ukrytych" funkcjach przycisku "direct print" w 30D :-) Może będzie on włączał tryb renderowania sztucznego nieba jeśli aparat uzna, że to złapane przez matrycę nie spełnia szumowych standardów w/g Kongresu USA i Pentagonu :-) To by było fajne :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Statystyka u mnie dowodzi, że z FEL zdecydowanie częściej wychodzą udane zdjęcia. Korekta +1/3 jest często mile widziana.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ
    Statystyka u mnie dowodzi, że z FEL zdecydowanie częściej wychodzą udane zdjęcia. Korekta +1/3 jest często mile widziana.
    Zgodze się z tym stwierdzeniem Marantz`a

W wiekszosci sytuacji sie to sprawdza
    ale warto pamietac ze na cyfze lepiej niedoswietlic niz przepalic
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów