wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?

Zamieszczone przez tomfoot Zobacz wpis
    Tak wiec przed Toba tylko 80d lub czekanie na jakies nowe rozwiązania bezlusterkowe, które Canon ma wypuścić.
    80D raczej nie dal lepszej jakości. Lepsze DR to nie wszystko.

Zamieszczone przez tomfoot Zobacz wpis
    I w sumie na Twoim miejscu poszedlbym jednak w 6d bi zdjęcia zrobisz jeszcze lepsze niż teraz robisz...
    Amen.

Komentarz

• jac+
      Uzależniony
      • 2006
      • 842

Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 Mały, ale wariat Jestem z niego bardzo zadowolony. Jak dla mnie ma tylko dwie wady: słabą baterię i AF czasem gubiący się przy małych odległościach. Podejrzewam, że gdybym miał dużą puszkę z APS-C to "zestawu dużego" wcale bym nie używał. Jednak to tylko moje zdanie. EOS M we wszystkim większych braci nie zastąpi. Chociaż w fotografii wycieczkowo - wakacyjnej na pewno tak.
      Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Komentarz

• zaitsev
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1660

Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz wpis
        do tej pory myślałem, że kupię sobie 80D (bez pośpiechu, jak stanieje), ale pojawiła się myśl o zmianie. O wielkiej zmianie - Canon EOS M. Główną zaletą jest dla mnie mniejsza waga i gabaryty. Przyzwyczaiłem się już do obecnego zestawu, ale jakbym miał nosić 3x mniej to byłoby super.
        6D/a6300/a7RII

Komentarz

• sprocket73
          Początki nałogu
          • 2008
          • 489

FullFrejm tak

Nie powiem, że nie myślałem o tym. Oczywiście, że myślałem. Czy zdjęcia byłyby ładniejsze... pewnie by były. Ale dla mnie fotografia to tylko hobby i finansuję ją z nadwyżek. Zmiana na FF to jednak byłyby zbyt duże koszty. Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
          Nie doradzajcie mi proszę 3 stałek, bo wiem już jakich ogniskowych mi potrzeba do moich zastosowań.

Z 60D jestem naprawdę zadowolony. Myślę o zmianie dlatego, że mój egzemplarz robi się już po prostu wyeksploatowany. Myśląc o zmianie na bezlusterkowca, zakładałem jej sens tylko wtedy, jeżeli miałbym mieć takie same zdjęcia. Z tego co piszecie, jednak takie same nie będą. Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
          SPROCKET
          80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
          Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
            Warto tak?
            Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
            Masz trochę szkieł. Możesz zrobić zamianę. Wbrew pozorom UWA do FF nie kosztuje dużo. W sensownej cenie masz używkę 17-40 L. 24-105 to ok. 1500zł. Tele masz.
            Nie chcę ciebie namawiać ale IMO tylko FF da tobie znaczącą różnicę w obrazowaniu. Na dzień dobry możesz jechać tylko na 24-105.

Komentarz

• tomfoot
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 2304

Dokładnie. W praktyce zamieniasz to co masz (10-22 i 15-85) na 17-40 i 24-105 (ok. 4000pln). 70-300 zostaje. Za nowe 6d pewnie zapłacisz tyle co za 80d. Makro i 24 tez dasz rade "wymienic"...
              Ostatnio edytowany przez tomfoot; 37800.

Komentarz

• Bangi
                Moderator
                • 2010
                • 5342

A może po prostu poczekaj jeszcze z tą wymianą 60d, przecież niewykluczone, że zrobi drugie 100 tys. klatek, choć rzeczywiście szkoda ryzykować na jakimś wyjeździe by migawka padła
                SAMOLOTY CB
                SAMOLOTY lotnictwo.net
                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• sprocket73
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 489

Używki raczej nie kupię. Mam jakaś dziwną niechęć do używanych rzeczy.
                  Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków. Sigma 12-24 kusi, ale coś mi się wydaje, że skończyłoby się na C16-35 f/4 jako drugi zakup. Tele niby mam, od biedy mogłoby wystarczyć. Makro może poczekać. Muszę się z tym wszystkim przespać. Policzyć gramy i wielkości. Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć
                  SPROCKET
                  80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                  Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• kmeg
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1533

Zamieszczone przez jac+ Zobacz wpis
                    Teraz ja... Zestaw duży: 5D2 + 50/1.8 MkI + 17-40L + 24-105L + 70-210/3.5-4.5 + 35/2.0 IS. Dlaczego to wypisałem? Ano dlatego, że ostatnio w większości używam EOSa M + 22/2.0 Mały, ale wariat Jestem z niego bardzo zadowolony.
                    A co z magią?!
                    Galeria na CB
                    http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2304

Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć
                      Musisz zmniejszyć zapasy picia i jedzenia!!! :-)

--- Kolejny post ---

Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków.
                      Już jesteś do przodu o minimum 1000pln :-) Max 8tys.

Komentarz

• jaś
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 2601

FullFrejm tak

Nie powiem, że nie myślałem o tym. Oczywiście, że myślałem. Czy zdjęcia byłyby ładniejsze... pewnie by były. Ale dla mnie fotografia to tylko hobby i finansuję ją z nadwyżek. Zmiana na FF to jednak byłyby zbyt duże koszty. Chciałbym mieć i UWA(S12-24) i standardowy zoom(C24-105L) i tele(C100-400) i makro(100L). Aż strach liczyć ile to by kosztowało... i ile ważyło.
                        Nie doradzajcie mi proszę 3 stałek, bo wiem już jakich ogniskowych mi potrzeba do moich zastosowań.

Z 60D jestem naprawdę zadowolony. Myślę o zmianie dlatego, że mój egzemplarz robi się już po prostu wyeksploatowany. Myśląc o zmianie na bezlusterkowca, zakładałem jej sens tylko wtedy, jeżeli miałbym mieć takie same zdjęcia. Z tego co piszecie, jednak takie same nie będą. Wygląda więc na to, że kupię bezpiecznie 80D i będę miał ciut lepiej niż mam teraz.
                        też to przerabiałem praktycznie
                        jako uwa można rozważyć 17-40 (można zakładać filtry bez większych szaleństw) jest tani zamienisz prawie 1-1 10-22 no trochę dopłacisz, 24-105 używki tanie, 100-400 mam pierwszą wersję moim zdaniem do krajobrazu II wersji nie potrzeba - pierwsza jest bardziej niż wystarczająca robię trochę morawskich tematów więc coś o tym wiem - używki I wersji są dostępne, cenowo również - ale 100-400 to raczej już nie jest na lekko - wiem coś o tym.

mam podobny zestaw jestem zadowolony - ale ja już jestem na etapie redukcji a nie zakupów.
                        Jestem szumofobem
                        S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                        Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• luso
                          Uzależniony
                          • 2014
                          • 900

Używki raczej nie kupię. Mam jakaś dziwną niechęć do używanych rzeczy.
                          Canon 6D + 24-105L to 9 tysiaków. Sigma 12-24 kusi, ale coś mi się wydaje, że skończyłoby się na C16-35 f/4 jako drugi zakup. Tele niby mam, od biedy mogłoby wystarczyć. Makro może poczekać. Muszę się z tym wszystkim przespać. Policzyć gramy i wielkości. Często moje wycieczki trwają ponad 12 godzin i ponad 35 km... zmniejszenie ciężaru kusi, a Wy mnie namawiacie, żeby zwiększyć
                          Polecam jeszcze s18-35A:

Porównanie na DXO 6D + 24-105mm vs. 550D(Wyniki 60d z tym obiektywem są niedostępne na DXO) + S18-35mm
                          Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A Canon on Canon EOS Rebel T2i, EOS 550D or Kiss X4 vs Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D

Z tego wynika, że:
                          -Ostrość obrazów generowanych przez te dwa zestawy jest identyczna. (14 P-Mpix). Tu jest wyjaśnienie, dlaczego ta jednostka może zostać użyta do przeprowadzenia takiego porównania: Looking for new photo gear? DxOMark's Perceptual Megapixel can help you! - DxOMark
                          -Transmitancja C24-105, jest oceniana na 5.1 stopni przysłony.
                          -Transmitancja sigmy jest oceniana na 1.8 stopnia przysłony.

Reasumując: Nie sądzę, że matryca 6d będzie w stanie zrekompensować niemal 3 stopnie przysłony światła tracone przez obiektyw pełnoklatkowy. Chyba, że to jest jakaś magia a nie matematyka. Proszę znawców tematu o wyprowadzenie mnie z błędu.

Komentarz

• Eberloth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2508

Zamieszczone przez luso Zobacz wpis
                            Polecam jeszcze s18-35A
                            Polecam też, miałem, świetne optycznie szkło. Tyle, ze manualne...
                            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                            Fumare humanum est!

Komentarz

• jaś
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 2601

Zamieszczone przez luso Zobacz wpis
                              Polecam jeszcze s18-35A:

Porównanie na DXO 6D + 24-105mm vs. 550D(Wyniki 60d z tym obiektywem są niedostępne na DXO) + S18-35mm
                              Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A Canon on Canon EOS Rebel T2i, EOS 550D or Kiss X4 vs Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D

Z tego wynika, że:
                              -Ostrość obrazów generowanych przez te dwa zestawy jest identyczna. (14 P-Mpix). Tu jest wyjaśnienie, dlaczego ta jednostka może zostać użyta do przeprowadzenia takiego porównania: Looking for new photo gear? DxOMark's Perceptual Megapixel can help you! - DxOMark
                              -Transmitancja C24-105, jest oceniana na 5.1 stopni przysłony.
                              -Transmitancja sigmy jest oceniana na 1.8 stopnia przysłony.

Reasumując: Nie sądzę, że matryca 6d będzie w stanie zrekompensować niemal 3 stopnie przysłony światła tracone przez obiektyw pełnoklatkowy. Chyba, że to jest jakaś magia a nie matematyka. Proszę znawców tematu o wyprowadzenie mnie z błędu.
                              a tak z ciekawości spytam masz ten 550D?
                              matryc z 500/550 D nie polecam i nie zmieni tego żaden test nawet DxO - miałem - sprawdziłem - wielokrotnie - z perspektywy to już chyba lepiej kupić 350D obrazek będzie lepszy.

oczywiście daje się tym zdjęcia robić, ja najbardziej lubiłem w kombinacji 70-200 4LIS całkiem fajny obrazek wychodził ale porównania z 6D to nie ma żadnego - mogę sie tylko pośmiać albo z testu albo z czytającego papier wszystko przyjmie ale z rzeczywistością to to żadnego styku nie ma. porównywać można wszystko ze wszystkim ale nie zawsze jest sens - matematyki w takim porównaniu też nie ma żadnej .

a opowiadając na ostatnie pytanie czy matryca 6D może zrekompensować 3EV względem 550D - obawiam sie że tak, pewnie nawet więcej niż 3EV, matryca w 550D to wyjątkowa kiszka - te matryce kończą się przy IS0 1600 przy 12800 produkują niebotyczną sraczkę, 6D przy 12800 robi praktycznie normalne zdjęcia nie jestem znawcą, staram się pisać tylko o tym co sam miałem w ręce i czym sam robiłem zdjęcia ale wyprowadzam cię z błedu - jesli masz z sensem coś w przyszłości porównywać to crop traci ok 1 stopnia przysłony na głębi ostrości (proszę o nie odwoływanie się do słynnych wątków - wiem - głębia ostrości na cropie jest większa lub mniejsza lub taka sama można sobie wybrać każdą z trzech wersji - co komu pasuje) więc taką sigmę 1.8 jest sens porównac z zoomem 2.8 na pełnej klatce bo wtedy powinny generować podobne przynajmniej teoretycznie obrazki - sigma 18-35 i canon 24-105 to jednak zoomy do zdecydowanie różnych zastosowań.
                              Ostatnio edytowany przez jaś; 9531.
                              Jestem szumofobem
                              S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                              Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• luso
                                Uzależniony
                                • 2014
                                • 900

Ja pracę AF mogę tylko chwalić

Komentarz

Pracuję...
                                X