a tak z ciekawości spytam masz ten 550D?
matryc z 500/550 D nie polecam i nie zmieni tego żaden testnawet DxO - miałem - sprawdziłem - wielokrotnie - z perspektywy to już chyba lepiej kupić 350D
obrazek będzie lepszy.
oczywiście daje się tym zdjęcia robić, ja najbardziej lubiłem w kombinacji 70-200 4LIS całkiem fajny obrazek wychodził ale porównania z 6D to nie ma żadnego - mogę sie tylko pośmiać albo z testu albo z czytającegopapier wszystko przyjmie ale z rzeczywistością to to żadnego styku nie ma. porównywać można wszystko ze wszystkim ale nie zawsze jest sens - matematyki w takim porównaniu też nie ma żadnej
.
a opowiadając na ostatnie pytanie czy matryca 6D może zrekompensować 3EV względem 550D - obawiam sie że tak, pewnie nawet więcej niż 3EV, matryca w 550D to wyjątkowa kiszka - te matryce kończą się przy IS0 1600 przy 12800 produkują niebotyczną sraczkę, 6D przy 12800 robi praktycznie normalne zdjęcianie jestem znawcą, staram się pisać tylko o tym co sam miałem w ręce i czym sam robiłem zdjęcia ale wyprowadzam cię z błedu - jesli masz z sensem coś w przyszłości porównywać to crop traci ok 1 stopnia przysłony na głębi ostrości (proszę o nie odwoływanie się do słynnych wątków - wiem - głębia ostrości na cropie jest większa lub mniejsza lub taka sama można sobie wybrać każdą z trzech wersji - co komu pasuje) więc taką sigmę 1.8 jest sens porównac z zoomem 2.8 na pełnej klatce bo wtedy powinny generować podobne przynajmniej teoretycznie obrazki - sigma 18-35 i canon 24-105 to jednak zoomy do zdecydowanie różnych zastosowań.