Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: wymienić tylko body, czy zrobić rewolucję?

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Polecam jeszcze s18-35A:

Porównanie na DXO 6D + 24-105mm vs. 550D(Wyniki 60d z tym obiektywem są niedostępne na DXO) + S18-35mm
    Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A Canon on Canon EOS Rebel T2i, EOS 550D or Kiss X4 vs Canon EF 24-105mm f/4L IS USM on Canon EOS 6D

Z tego wynika, że:
    -Ostrość obrazów generowanych przez te dwa zestawy jest identyczna. (14 P-Mpix). Tu jest wyjaśnienie, dlaczego ta jednostka może zostać użyta do przeprowadzenia takiego porównania: Looking for new photo gear? DxOMark's Perceptual Megapixel can help you! - DxOMark
    -Transmitancja C24-105, jest oceniana na 5.1 stopni przysłony.
    -Transmitancja sigmy jest oceniana na 1.8 stopnia przysłony.

Reasumując: Nie sądzę, że matryca 6d będzie w stanie zrekompensować niemal 3 stopnie przysłony światła tracone przez obiektyw pełnoklatkowy. Chyba, że to jest jakaś magia a nie matematyka. Proszę znawców tematu o wyprowadzenie mnie z błędu.
    a tak z ciekawości spytam masz ten 550D?
    matryc z 500/550 D nie polecam i nie zmieni tego żaden test nawet DxO - miałem - sprawdziłem - wielokrotnie - z perspektywy to już chyba lepiej kupić 350D obrazek będzie lepszy.

oczywiście daje się tym zdjęcia robić, ja najbardziej lubiłem w kombinacji 70-200 4LIS całkiem fajny obrazek wychodził ale porównania z 6D to nie ma żadnego - mogę sie tylko pośmiać albo z testu albo z czytającego papier wszystko przyjmie ale z rzeczywistością to to żadnego styku nie ma. porównywać można wszystko ze wszystkim ale nie zawsze jest sens - matematyki w takim porównaniu też nie ma żadnej .

a opowiadając na ostatnie pytanie czy matryca 6D może zrekompensować 3EV względem 550D - obawiam sie że tak, pewnie nawet więcej niż 3EV, matryca w 550D to wyjątkowa kiszka - te matryce kończą się przy IS0 1600 przy 12800 produkują niebotyczną sraczkę, 6D przy 12800 robi praktycznie normalne zdjęcia nie jestem znawcą, staram się pisać tylko o tym co sam miałem w ręce i czym sam robiłem zdjęcia ale wyprowadzam cię z błedu - jesli masz z sensem coś w przyszłości porównywać to crop traci ok 1 stopnia przysłony na głębi ostrości (proszę o nie odwoływanie się do słynnych wątków - wiem - głębia ostrości na cropie jest większa lub mniejsza lub taka sama można sobie wybrać każdą z trzech wersji - co komu pasuje) więc taką sigmę 1.8 jest sens porównac z zoomem 2.8 na pełnej klatce bo wtedy powinny generować podobne przynajmniej teoretycznie obrazki - sigma 18-35 i canon 24-105 to jednak zoomy do zdecydowanie różnych zastosowań.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-05-2016 o 19:08
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Ja pracę AF mogę tylko chwalić

Uzależniony Awatar jac+

Ty mi pokaż, gdzie napisałem, że nie ma w tym magii... Tak swoją drogą - zachwyt, uciecha, przyjemność, czy wręcz radość z fotografowania, ale żeby od razu MAGIA? Magia to była wtedy, gdy pierwszy raz zerknąłem w wizjer ZENITA i kręcąc pierścieniem ostrości zmieniłem rozmyte plamy w OBRAZ . Nie zmienia to faktu, że zabawa tandemem 5D2+35/2.0 IS jest przepyszna .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów