Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: 20D raw+jpg

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rev
    mały w sensie wagi pliku :P
    poszukaj w instrukcji...
    Eee, to jak wlaczyc "zwykly" raw+jpeg to jak sie domyslasz z moich postow - wiem.

Co do wagi pliku to tak jak pisalem wyzej, wole sam raw bo raz ze mniejszy niz raw+jpeg a dwa ze szybszy i funkcjonalniejszy. A jesli mi naprawde zalezy na ilosci zdjec na karcie to przelaczam tylko na jpeg ( z tym ze nie robilem tego od bardzo dawna).

Bywalec

Domyślnie

Pliki w rawie i jpg z aparatu ściąga się poprzez program EOSViewerUtility poprzez przeciągnięcie ikonek z okienka aparatu na pulpit lub do innego katalogu na dysku (panel po lewej stronie). Jeżeli było włączone w aparacioe zapisywanie RAW + JPG to program dla każdego zdjęcia utworzy dwa pliki RAW i jpg.
    Miałem małe problemy pod w2000 ze ściąganiem plików z aparatu, ale zainstalowałem sobie ZoomBrowsera ze strony canona i teraz program do ściągania zdjęć uruchamia się sam jak tylko podłączę aparat kabelkiem do kompa i go włączę. Poprzednio musiałem sam uruchamiać program EOSViewerUtility. Zainstalowanie ZoomBrowsera ułatwia też przglądanie dużych ilości RAWów, bo inne programy potrafią się trochę ślimaczyć.

basze
    Guest

Domyślnie

kabelku zciągać RAWy z aparatu, to działą kopiowanie w sofcie, który się nazywa EOS Viewer.

Wystarczy w okienku eksporatora tegoż viewera zaznaczyć wszystkie pliczki CR2 (Ctrl-A w okienku z miniaturkami) nacisnąć Ctrl-C (standardowe copy), wyszukać na drzewku katalog docelowy i wcisnąć Ctrl-V (standardowe wklej), wrócić do okienka fotek i usunąć .

pzdr

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Domyślnie

To i ja dorzuce trzy grosze...
    Brat sie mnie pozalil ze ma walsnie taki problem. Kombinowalem i doszedlem to tego wniosku co Wy. Ale przykombinowalem z programem do 350D (ZoomBrowser i DPP) w polaczeniu wlasnie z 20D i udalo sie. Za pomoca tych programow ( a dokladnie ZoomBrowsera) mozna ladnie za pomoca USB przekopiowac zawartosc CF na HDD kompa : jpegi i RAWy (a nie 2x jpeg). I reszta softu tez dziala jak nalezy (m.in. remote shooting) Moze to jest wyjscie?
    Pozdrawiam
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów