Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 20D raw+jpg

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pazurek
    to moze inaczej: po co marnujesz karte zapisujac raw+jpg?
    rozumiem ze zmierzasz do tego ze 20d zaszywa w rawie jpga, ktorego odpowiednim softem mozna zen wydłubac i nie pitolic sie z podwojnym zapisem

wiec niby tak... ale
    1. to nie znaczy ze komunikacja korpus/pc powinna działac byle jak :P
    2. jedni z przyzwyczajenia, inni z lenistwa wola strzelic sobie parke raw+mały jpg, bo przy duzej ilosci plików sporym ułatwieniem dla nienajszybszego laptopa jest skopiowanie piorunem z karty 200 mini jpgów niz zrzucanie i zmielenie 200 rawów...

na co dzien uzywam czytnika wiec wczesniej problemu nie zauwazyłem do momentu gdy niedawno chciałem zrzucic cos na szybko z aparatu u znajomych i zong!

ot ciekawostka... bynajmniej nie spedza mi to snu z powiek, po prostu byłem ciekaw czy przydadłosc dotyczny mojego korpusu/paczki czy całego gatunku 20d i czy przypadkiem ktos nie wpadł na pomysł jak ten feler załatac/obejsc...

cooper
    Guest

Domyślnie

czesc!
    u mnie w 30d jest dokladnie tak samo, fotki po zrzuceniu to dwa jotpegi, a juz chcialem zakladac nowy topic, co moze byc nie tak teraz przynajmniej sie troszke uspokoilem, ale problem zostaje, czy ktos zna na to lekarstwo??
    pozdrawiam kolegow!

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Lekarstwo to czytnik kart bo windoza nie widzi canonowskich RAW-ów gdy są czytane z puszki. Rawy można zgrać z aparatu przy pomocy dołączonego oprogramowania, a dlaczego tak jest a nie inaczej? Nie wiem niestety

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

to moze inaczej: po co marnujesz karte zapisujac raw+jpg?
    Jak ktoś nie ma Adobe Bridge/ inny program do miniaturek z RAW`ów / Plugina do windy, żeby miniaturki były.. to mozna zrobić szybko pewną selekcję.
    Po 2 jak ktoś chce szybko zobaczyc zdjęcia.. robisz mini z jpgów i wysyłasz.. a nie bawisz sie z rawami..

Moim zdaniem ;]
    Pozatym co do RAW... to przy robieniu w raw.. chyba sie nie przejmujesz wielkością jpg`ów bo to detal..

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rev
    połowa aktywnych userow uzytkuje to body a nikt sie nie chce przyznac, hehe
    To ja sie przyznaje ze swoj prawie poltoraroczny 20D podpialem kabelkiem tylko raz by wpisac Owner name, a tak poza tym to szkoda mi fatygi by tego ciezkiego kloca stawiac w bezpiecznym miejscu i bawic sie w podpinanie kabelka - gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka, wyciagam karte, laduje do czytnika, total commander i po klopocie... no i taki malutki szczegolik ze sporo szybciej sie czytnikiem zgrywa .

Troche info masz tez tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3906

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    gniazdo CF wydaje sie sporo solidniejsze od gniazda kabelka
    a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF właśnie w body 20D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaibatsu
    a ja znam przypadek "połamanego" gniazda CF właśnie w body 20D
    A ja znam takich przypadkow wiele... z czego 90% lub lepiej to proby odwrotnego wkladania karty.
    A jesli mowa o drzwiczkach to wiadomo - jak kazda czesc ruchoma wymagaja odrobiny ostroznosci by nie wylamac

Początki nałogu Awatar kane
    Miasto
    Tychy/Poland

Domyślnie

zrobilem dokladnie jak Vitez, raz jedynie podpialem body do kompa,
    teraz tylko wyciagam karte do czytnika, fruu Total Commander i luzik...

i nie mam zamiaru tego zmieniac

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja tam nie wiem, ale raw+jpg byl najkrocej przeze mnie uzywanym sposobem zapisywania zdjec.

Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?

SenK: myslalem dokladnie tak samo jak Ty, tyle ze do czasu gdy zobaczylem pierwszego rawa.

- po pierwsze do rawow wystarczy zainstalowac DPP z plytki ktora dostaje sie z aparatem

- po drugie zrobienie miniaturek z podgladu RAW jest duzo szybsze niz z pelnej rozdzielczosci JPEG!

- po trzecie mylisz RAW z TIFF, jesli uwazasz ze zdjecia zajmuja jakos przerazajaco duzo. Moj rekord to 10MB przy ekstremalnie szczegolowym zdjeciu. JPEG z tego zdjecia podejrzewam ze nie zajmowalby mniej niz 3-4MB
    Ostatnio edytowane przez pazurek ; 21-04-2006 o 11:11

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiedzialem ze mozna ustawic raw+maly jpeg? Gdzie to sie wybiera?
    mały w sensie wagi pliku :P
    poszukaj w instrukcji...

reasumujac feler jest, był i pewnie i bedzie, a kazdy poradzi sobie z tym po swojemu...

POZDRAWIAM

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów