Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: wymiana 30d na....7dmk2? 80d? a może 5dmk2? 6d?

Dopiero zaczyna Awatar boru

Domyślnie wymiana 30d na....7dmk2? 80d? a może 5dmk2? 6d?

Witam

Posiadam wysłużonego już canona 30d i chcę wymienić body na...no właśnie...co wybrać?

7d markII czy 80d?

a może polecieć w pełną klatkę? jeśli tak to które?

5d markII czy 6d?

Minus taki że moje szkła w większości chyba nie podejdą pod FF (posiadam samyang 8mm, canona 10-18mm, tamrona 17-50mm markI, canona 70-200 f/4L i parę obiektywów pod m42). A za bardzo nie mam hajsu na wymianę szklarni...

Generalnie przydałoby się lepsze ISO, większa matryca (ale to spełnia każda puszka porównując do 30d ;]), nagrywanie, lepsze zdjęcia seryjne...

Co radzicie?

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: wymiana 30d na....7dmk2? 80d? a może 5dmk2? 6d?

jak jesteś w stanie coś z tych obiektywów poświęcić to 6d
    Na dole 17-40 4 L - 1500/2000zł (ceny mają rozrzut)
    środek jak Ci potrzeba tamron 28-75 2.8 (odpowniednik tego co masz 17-50) cenowo około 800/1000zł
    70-200 4 L zostaje
    ryba jak bardzo potrzebna to zenitar 16 2.8 - 400-700zł (podobnie do samyanga którego masz)
    6d lub 5dmkII da Ci wyraźną poprawę w jakości zdjęć a chyba o to głównie chodzi
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

To zależy, co fotografujesz i co planujesz fotografować. Jeśli nie jesteś maniakiem małej GO, nie jesteś portrecistą i nie fotografujesz ślubów, to wcale pełna klatka nie musi być idealnym rozwiązaniem. Ja tam osobiście zdecydowanie bardziej cenię sobie szybkostrzelność i super AF, dlatego nie kupiłem 6D. Poza tym crop 1,6 też jest dla mnie bardzo przydatny. Najpierw odpowiedz sobie na moje pierwsze pytanie a potem będzie można myśleć dalej.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Nie robię portretów i nie fotografuję ślubów...choć dziś np. chrzciny uwieczniałem...ale zawsze można spróbować czegoś nowego ;-) [ślubów raczej nie ale portrety czemu nie ]

Fajnie by było jakość zdjęć poprawić...zrobić krok naprzód....ale z drugiej strony zdarza mi się jakiś sport uwieczniać i dość często 70-200 używam...

No dobra...ale podzielmy....jeśli crop to który wybrać z tych co podałem? (7dmII vs 80d) a jeśli FF to 6d lepiej aniżeli 5dmII?
    Ostatnio edytowane przez boru ; 15-05-2016 o 19:25

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez boru Zobacz posta
    A za bardzo nie mam hajsu na wymianę szklarni...
    Cytat Zamieszczone przez boru Zobacz posta
    No dobra...ale podzielmy....jeśli crop to który wybrać z tych co podałem? (7dmII vs 80d) a jeśli FF to 6d lepiej aniżeli 5dmII?
    Odpowiedź jest bardzo prosta. Czy używając swojego 30D odpowiadała Tobie jego ergonomia? Nie czułeś w żadnym momencie że podczas robienia zdjęć którymś z obiektywów przydałby się Tobie lepszy chwyt? Jeśli nie czułeś to kup sobie 80D. Jeśli czułeś to kup sobie 7D Mark II.

Jeśli chodzi o FF to lepiej 6D niż 5D Mark II.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 18-05-2016 o 16:38

Moim skromnym zdaniem - szkoda pieniedzy na 7D2 o ile nie staniesz sie wkrotce profi. Taki 80D czy nawet 70D czy nawet 760D to i tak super aparaty. Nie oszukujmy sie - to sa bardzo dobre aparaty amatorskie. To co 80D ma lepsze od 70D to wiecej pol AFa - w pewnych sytuacjach to moze byc duza zaleta a dwa - 50 klatek na sekunde w filmowaniu HD... Takie cos jak mniejsze szumy matrycy zauwazy tylko onanista Nawet mam chwilowo pieniadze i zastanawiam sie czy nie zmienic 100D na 70/80D. Ale zawsze po zastanowieniu sie dochodze do wniosku, ze na jakosci obrazu zyskam niewiele. Jedynie AF bedzie lepszy i bede mial mikroregulacje AFa. Obie te rzeczy mogly by byc w 100D. Ale czy za to warto doplacic 2500zl albo 3500zl? Zanim podejmiesz decyzje zastanow sie co najbardziej Ciebie ogranicza ze swoim zestawem. Szybkosc robienia zdjecia? Jakosc zdjec(matryca)? A moze slabym punktem sa tez obiektywy? A moze potrzebujesz opcji w stylu bezprzewodowego wyzwalania lamp? W tym bezposrednio Tobie nie pomozemy.
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 18-05-2016 o 18:25
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez AndrzejXM Zobacz posta
    Taki 80D czy nawet 70D czy nawet 760D to i tak super aparaty.
    Proponuję ściągnąć sobie RAWy z 80D i wywołać po swojemu. Moim zdaniem ta matryca daje na prawdę fajny obrazek, który łatwo się obrabia. Wyciąganie cieni, zwiększenie nasycenia, zabawy krzywymi przebiegają wreszcie jak należy. Nie lubię matrycy APSC 18Mp Canona bo źle się obrabia z niej obrazki i to było przyczyną powszechnego biadolenia na cropa Canona. Na dziś nie widzę przeciwskazań, żeby wejść w 80D.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Update

Okazało się że będę mógł pożyczyć trochę hajsu od rodzinki więc ewentualna przesiadka i wymiana szkieł pod FF jest bardziej realna...

Tylko wciąż nie jestem przekonany...niby lepsza jakość zdjęć i matryca...ale też tracę nieco z AF (choć przyzwyczaiłem się do ostrzenia na środkowym punkcie i przekadrowywaniu) i ilością kl/s co czasami jest mi przydatne....

na pewno zawęziłem już pole poszukiwań...

6d vs 80d ?

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Odpowiedź jest bardzo prosta. Czy używając swojego 30D odpowiadała Tobie jego ergonomia? Nie czułeś w żadnym momencie że podczas robienia zdjęć którymś z obiektywów przydałby się Tobie lepszy chwyt? Jeśli nie czułeś to kup sobie 80D. Jeśli czułeś to kup sobie 7D Mark II.
    Mimo, że minęło sporo czasu od tego wpisu, to pozwolę sobie go skomentować - może ktoś jeszcze będzie miał podobne dylematy.
    mkamelg sugeruje, że 30D ma ergonomię jak 80D - i to jest zasadniczy błąd myślowy. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do ergonomii 30D to 80D jest pod tym względem znacznie gorszy. Jak ktoś chce coś podobnego w obsłudze i chwycie, to odpowiednikiem będzie 7DmkII. 30D jest większy od 80D, ma joystick i kółko jak 7DmkII. Po przesiadce z 30D trzeba się mocno przestawić na ergonomię obecnej linii dwucyfrowej, czy 6D. Zwłaszcza wkurza wybór pól AF.
    Niemniej mój wpis nie ma ani na moment sugerować, że 70D/80D to złe aparaty - bo tak nie jest. Zarówno 70D/80D, 7DmkII, jak i 6D to wszystko świetne puszki, tylko każda jest trochę inna i każda z nich do trochę innych zastosować
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    6d vs 80d
    Polecam 6D.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów