Cytat Zamieszczone przez tatakazika
Powiem tak:
Fotografia zajmuje sie od jakis 20 lat, kiedy to po komunii rodzice (na moja prosbe) kupili mi 3ENITH-E. Bylo to zajecie zupelnie amatorskie -fotografowalem, bo to lubilem...
To ja Ci podpowiem tak: praktycznie dokładnym odpowiednikiem standardowego obiektywu od Zenita w przypadku 20D będzie EF 35/2,0. Wnioski sam sobie wyciągnij, w końcu masz 20-letnie doświadczenie!
Chyba, że miałeś jeszcze jakieś inne obiektywy do tego zenita, jeśli tak to jakie?

Urzad Miasta kupił mi słuzbowego 20D(18-55) i zlecil cykanie wszystkich imrez odbywajacych sie w naszym miasteczku. Od czasu do czasu ktos z moich znajomych poprosi mnie prywatnie o jakas mala sesyjke okolicznocznosciowa (sluby, urodziny,etc...).
Jedynie co odpowiada mi w 18-55 to szeroki kat, jednak pod wzgledem jasnosci na fotografowanie w kosciele moim zdanie sie on nie nadaje dlatego myslalem o stalce, badz jakies 18-50 f2.8...
Jeszcze raz zapytam: czy odpowiada Ci jego zakres ogniskowych?
Moim zdaniem ten zakres jest dla Twoich potrzeb wystarczający, ale sam musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie.
Jeśli zakres Ci odpowiada, to faktycznie kup jakieś 18-50/2,8. Na dziś jest Sigma, ale szykuje się tego duży wybór w najbliższym czasie: Canon, Tokina, Tamron.
Jeśli zaś odczuwasz potrzebę dłuższych ogniskowych, to kup Tamrona 28-75/2,8 a ten co masz używaj na szerokim kącie (bo Ci odpowiada).

Nie wiem niestety ile UM przeznaczy na obiektyw(nie chcialbym tez zabardzo ich "kroic"), dlatego pytalem o taki niedrogi -
Eee tam, niedrogi. Powiesz, ze musi być taki a taki i koniec :-)

najbardzoej uniwersolny, ktory zaspokoi moje wymagania.
Stałki z natury uniwersalne nie są, wnioski również sobie wyciągnij...
Najbardziej uniwersalne są na dzień dzisiejszy Canon EF-S 17-85/4-5,6 IS oraz Sigma 17-70/2,8-4,5 ale nie będę tego rozwijał, bo i tak za dużo się rozpisujemy o zoomach w wątku nt. stałki :-)