A ja nieZamieszczone przez shaqi
50mm w polaczeniu z cropem w wiekszosci fotagraficznych sytuacji jest zbyt waskie. Lepiej zainwestowac w jakies 28-35mm
A ja nieZamieszczone przez shaqi
50mm w polaczeniu z cropem w wiekszosci fotagraficznych sytuacji jest zbyt waskie. Lepiej zainwestowac w jakies 28-35mm
Niewątpliwie EF50/1,8.Zamieszczone przez tatakazika
W każdym innym przypadku przyrost ceny jest znacznie większy, niż przyrost jakości.
A czy nie przydałby Ci się tu bardziej Tamron 28-75/2,8 ?Zamieszczone przez tatakazika
O ile go nie masz, bo nie wiemy co posiadasz?
I drugie pytanie: dlaczego stałka? Szukasz jakości? jasności? Bo pracy to Ci stałka na pewno nie ułatwi...
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 20-04-2006 o 14:02
eeee tam.... raptem 500 znakow. jak mi szefostwo przyzna wiekszy limit to dopiero bedzie stopka, bo na razie to jakas po*******kaZamieszczone przez shaqi
CB to maly pikus. nie jest tak zle jesli sie zaakceptuje, ze to jest forum dla informatykow i elektronikow, nie dla fotografow.Zamieszczone przez shaqi
poziomem onanizmu i tak nie siegamy do piet przecietnym uzytkownikom dpreview![]()
Przede wszystkim zalezy mi na jasnosci.
Mam jedynie 18-55(
No to praktycznie każda stałka będzie jaśniejsza lub dużo jaśniejsza :-)Zamieszczone przez tatakazika
A jak wygląda sprawa z ogniskowymi? wystarcza Ci zakres 18-55? czy potrzebujesz dłuższej ogniskowej?
Najjaśniejszy z półki dostępnej dla śmiertelnika (chociaż to rzecz względna) jest chyba 50mm f 1,4. Bardzo dobre opinie zbiera także 85mm f 1,8
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
a 35/2 ?? bedzie troche szerzej i bardziej uniwesalnie.
szkoda ze ciagle nie wiadomo o co chodzi z ta stalka bo np 35/2.0 nie zrobi sie takiego klasycznego portretu bez przerysowan, portret na 85/1.8 z cropem to ciasny partret, 50/1.8 IMHO bedzie najlepszy rozwiazaniem tym bardziej ze cena ponizej 400zl wiec stosunek mozliwosci od ceny jest najlepszy.. a jesli mieli bysmy wymieniac stalki to rowniez fajne sa canona 24/2.8 i sigma 20/1.8
Toż właśnie ja próbuję wybadać o co chodzi, ale ludzie po kolei wymieniają wszystkie stałoogniskowce jakie znają i w ten sposób do niczego nie dojdziemy.Zamieszczone przez Jac