znowu takie gdybanie i teoretyzowanie.. ehhh.. zgadywanie "co autor mial na mysli"
znowu takie gdybanie i teoretyzowanie.. ehhh.. zgadywanie "co autor mial na mysli"
przylaczam sie do pytania. brakuje mi szkla o tej ogniskowej tak do zdjec we wnetrzach (50 fajne, ale dla mnie za ciasne czesto) jak i do krajobrazu. z testow papierowych wynika ze to 35/2 nie powala rozdzielczoscia optyczna, ale to wiele jeszcze nie mowi. posluchalbym opinii kogos, kto tego uzywaZamieszczone przez eMILz
ostatnio antonjo o nim pisal.. i generalnie bardzo przyjemne szkielko
Powiem tak:
Fotografia zajmuje sie od jakis 20 lat, kiedy to po komunii rodzice (na moja prosbe) kupili mi 3ENITH-E. Bylo to zajecie zupelnie amatorskie -fotografowalem, bo to lubilem...
Teraz z rezcji wykonywanego zawodu przypadla mi funkcja "naczelnego" fotografa, a z racji, ze to lubie robic to zgodzilem sie na to
Urzad Miasta kupił mi słuzbowego 20D(18-55) i zlecil cykanie wszystkich imrez odbywajacych sie w naszym miasteczku. Od czasu do czasu ktos z moich znajomych poprosi mnie prywatnie o jakas mala sesyjke okolicznocznosciowa (sluby, urodziny,etc...).
Jedynie co odpowiada mi w 18-55 to szeroki kat, jednak pod wzgledem jasnosci na fotografowanie w kosciele moim zdanie sie on nie nadaje dlatego myslalem o stalce, badz jakies 18-50 f2.8...
Nie wiem niestety ile UM przeznaczy na obiektyw(nie chcialbym tez zabardzo ich "kroic"), dlatego pytalem o taki niedrogi -najbardzoej uniwersolny, ktory zaspokoi moje wymagania.
Słuchaj, skoro zajmujesz się od lat fotorafowaniem, to chyba masz świadomość tego, że stałka ze swojej natury nie może być szkłem uniwersalnym.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Stalke traktowalbym jako uzupelnienie 18-55...
Powiem tak. Jeżeli ktoś ma Ci pomóc w wyborze odpowiedniego obiektywu, to musisz napierw określić, jaka w przybliżeniu ogniskowa jest Ci potrzebna. Tego NIKT za Ciebie nie wymyśli. Bez tego nie ma co dalej gadać. To Ty wiesz najlepiej, w jaki sposób ma on uzupełniać Twojego kita. Tylko Ty wiesz, z jakiej odległości i jakie obiekty chcesz fotografować. Jeśli sam nie znasz odpowiedzi na te pytania, to jakim cudem oczekujesz, że ktoś inny to będzie wiedział?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
stalka 50/f1.8 mysle byla by wystarczajaca, jednak nie wiem jak w ciemniejszych pomieszczeniach zachowuje np. sigma 24-60/f2.8...
robisz wszystko ruchome. kup zooma. kup słynnego tamrona 28-75 f2.8 i bedziesz zadowolony. a nie bedzie ci brakowało jakość i ostrosc z niego na miasteczkowych festynach czy slubach i weselach. chyba ze masz inne fundusze to canona 24-70. ze stałką w kosciele bedziesz sie męczył albo cały czas tasował stałka - kit, kit-stałka.
To ja Ci podpowiem tak: praktycznie dokładnym odpowiednikiem standardowego obiektywu od Zenita w przypadku 20D będzie EF 35/2,0. Wnioski sam sobie wyciągnij, w końcu masz 20-letnie doświadczenie!Zamieszczone przez tatakazika
Chyba, że miałeś jeszcze jakieś inne obiektywy do tego zenita, jeśli tak to jakie?
Jeszcze raz zapytam: czy odpowiada Ci jego zakres ogniskowych?Zamieszczone przez tatakazika
Moim zdaniem ten zakres jest dla Twoich potrzeb wystarczający, ale sam musisz odpowiedzieć sobie na to pytanie.
Jeśli zakres Ci odpowiada, to faktycznie kup jakieś 18-50/2,8. Na dziś jest Sigma, ale szykuje się tego duży wybór w najbliższym czasie: Canon, Tokina, Tamron.
Jeśli zaś odczuwasz potrzebę dłuższych ogniskowych, to kup Tamrona 28-75/2,8 a ten co masz używaj na szerokim kącie (bo Ci odpowiada).
Eee tam, niedrogi. Powiesz, ze musi być taki a taki i koniec :-)Zamieszczone przez tatakazika
Stałki z natury uniwersalne nie są, wnioski również sobie wyciągnij...Zamieszczone przez tatakazika
Najbardziej uniwersalne są na dzień dzisiejszy Canon EF-S 17-85/4-5,6 IS oraz Sigma 17-70/2,8-4,5 ale nie będę tego rozwijał, bo i tak za dużo się rozpisujemy o zoomach w wątku nt. stałki :-)