Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: 20D i i9950 - dominata magenty

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Jak juz bedzie to nieomieszkam poinformowac, ja glownie dla siebie go zamowilem (5 komputerow i ploter) ale nie wykluczam ze zrobie tez kilku osobom kalibracje... bo przeciez beda "wolne moce przerobowe".. rowniez zastanawiam sie nad plotowaniem jesli by ktos chcial swoje zdjecia np A2.. pierwsze testy papieru wypadly pomyslne (papier byl wymacany paluchami stad te plamki biale- ale to byly rozne probki)... cen jeszcze nie ustalilem, musze policzyc koszty...

Ale mysle ze bedzie OK

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    A jaki kalibrator zamówiłeś?
    Zastanawiałem się nad jakimś Spyderem albo OneEye2, ale nie wiem czy nie lepiej komuś to zlecić (do nie-profesjonalnych zastosowań raz na 6 m-cy kalibracja wystarczy), a zaoszczędzoną kasę wpakować w coś innego...
    Spyder (ale w wersji 2 + soft OptiCal) lub OneEye2 to bardzo dobry wybór. Co do kalibracji monitora raz na 6 m-cy to raczej kiepski pomysł. W przypadku kalibracji ważne jest stałe utrzymywanie parametrów, a monitor jak każdy sprzęt ulega stopniowemu zużyciu i im starszy tym krócej potrafi trzymać raz zadane ustawienia. Przy kalibracji do sprawdzania odchyłek jest taki paramere "Delta E", który pozwala ocenić na ile zmieniły się parametry między jedną a drugą kalibracją. Praktyka pokazuje, że nowe i wysokiej klasy monitory trzymają parametry w granicach 30 dni ciągłej pracy (Delta E na poziomie 2,5-3 po tym czasie, więc do zaakceptowania). Ze starszym monitorem trudno to przewidzieć. O LCD się nie wypowiadam, bo nie mam doświadczenia w ich kalibracji.
    Co do drukarki, to raz utworzony profil można używać tak długo jak drukuje się na papierze i tuszu, dla którego profil został stworzony. Oczywiście jeden rodzaj tuszu może mieć różne odchyłki od normy w różnych partiach, ale to z reguły nie jest aż tak dotkliwe. Dopiero zmiana tuszu lub papieru pociąga za sobą konieczność zrobienia nowego profilu.
    IMO zakup kalibratora do regularnego kalibrowania swojego monitora to bardzo sensowny zakup, ale inwestowanie w spektrofotometr, żeby sobie oprofilować jedną drukarkę, to już zakup bez sensu i dlatego to lepiej komuś zlecić - wyjdzie taniej i w 200% lepiej.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów