Weź pod uwagę, że 5dII będzie miało najsłabszy AF z trójki 7d/5dII/6d. Ja bym jednak brał nowe 6d.
Weź pod uwagę, że 5dII będzie miało najsłabszy AF z trójki 7d/5dII/6d. Ja bym jednak brał nowe 6d.
Najsłabszy to nie znaczy, że zły. Ma za to ergonomię i wizjer z innej bajki niż 6d. Coś albo coś.
Ergonomia to kwestia indywidualna ale według mnie jest dobrze z 6D. Wolałem ergonomię piątki ale bynajmniej nie z powodu uchwytu (ten jest dobrze wyprofilowany w 6D) a z powodu rozmieszczenia kilku przycisków.
Co do wizjera to zdecydowanie nie jest on z innej bajki jak piszesz. Pokrycie 97% w 6D i 98% w 5DII. Dla zwykłego użytkownika jest to zupełnie niezauważalne. Powiększenie wizjera jest identyczne.
Ostatnio edytowane przez aptur ; 13-05-2016 o 07:28
Bardzo jestem ciekaw czy autor tematu podjął już decyzję które body zakupić,mam też nadzieję że pochwali się po za kupie i opisze swoje doznania.
6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L
No trochę mnie zeszło, ale powracam do tematu bo kasa już się prawie zgadza więc coraz częściej zaglądam w tematy o obiektywach.
Wybór padł na 6d ale z racji że Canon proponuje promocję cashback to myślę jaki z obiektywów wziąć do tej puszki? Oczywiście wybór jest dość ograniczony, stąd pytanie: który z obiektywów wybrać z listy canona objętych promocją aby było korzystnie? Na początku nad jakimś 24-105 który powinien być dość uniwersalny w moich zastosowaniach. Pierwszy obiektyw chciałbym kupić nowy aby skorzystać z promocji dlatego chciałbym aby zakup był opłacalny a kolejne pewnie używane.
Drugie pytanie dotyczy daty zakupu :-) coraz częściej czyta się o 6dmkII, promocja cashback trwa do końca stycznia 2017 więc może warto się jeszcze wstrzymać? Może nowa wersja nie będzie dużo droższa, a jeśli nawet to mkI powinno zlecieć z ceny, jak sądzicie?
Nikon d60 / nikkor 18-55 1:3.5-5.6 / nikkor 55-200 1:4-5.6
nie liczylbym na szybka premiere 6d2
+/- czerwiec 2017 to dla mnie nie jest szybko :P
No dokładnie rok to za długo :-) może na święta puszki potanieją tym bardziej po premierze 5dmk4, myślę tylko który z tych promocyjnych obiektywów dobrać od razu?
Nikon d60 / nikkor 18-55 1:3.5-5.6 / nikkor 55-200 1:4-5.6