Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    nie wiem czy 28/1.8 biła Sigmę
    28/1.8 na cropie nie zachwyca. Miałem, używałem i bez żalu się pozbyłem. Wolałem już archaiczny 35/2 który po podłączeniu do 5D dawał świetny, "magiczny" obrazek za przystępną cenę.

Wracając do tematu. My tu gadu-gadu a założyciel wątku już zapewne podjął decyzję co do zakupu 7D II. Życzę dobrych zdjęć! Aparat to tylko sprzęt. Liczą się umiejętności i wyczucie chwili. Szczególnie w reporterce. Sprzęt ma znaczenie drugorzędne.

--- Kolejny post ---

nie mów, że nowe matryce są gorsze od starych albo nie ma przełomu jak na Canona. Jakby Canon wypuscił nową matrycę ilością mpx jak w 5D classic to co? Ale tego raczej nie zrobi.
    Nie twierdzę, że są gorsze (od starych cropowych). Przełomu jednak nie widzę. Nawet świetne wysokie ISO w 6D w stosunku do starej piątki nie jest dla mnie przełomem a raczej pewnym procesem w konstruowaniu matryc. Wszystko zależy jednak od punktu widzenia. Jeśli miałbym mówić o przełomie to dałbym przykład Fuji z ich matrycami APS-C. Fajne kolory, dobre ISO i to coś czego nie da się przedstawić na wykresach i w tabelkach.
    Jednak prawdziwym przełomem okaże się dzień, w którym Olympus pokaże aparat z matrycą FF do której będe mógł podpiąć moje stare obiektywy Zuiko OM

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    28/1.8 na cropie nie zachwyca. Miałem, używałem i bez żalu się pozbyłem. Wolałem już archaiczny 35/2 który po podłączeniu do 5D dawał świetny, "magiczny" obrazek za przystępną cenę.
    Zgadzam się co do 28/1.8, na cropie tak sobie, na FF jest dużo lepiej. Tak czy siak, zarówno 28/1.8 pod pełna klatke jaki i 18-35 pod kropa zmiotło z mojej listy zakupowej bo zobaczeniu S20/1.4 (która wygląda świetnie i na kropie i na FF)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

A jak te matryce trafią do tanich FF to stare dalej będą lepsze?
    Oczywiście że nie. Dalej jednak będą lepsze od cropowych

--- Kolejny post ---

zarówno 28/1.8 pod pełna klatke jaki i 18-35 pod kropa zmiotło z mojej listy zakupowej bo zobaczeniu S20/1.4 (która wygląda świetnie i na kropie i na FF)
    Fajne, ciekawe szkło. Jednak osobiście dolny zakres ogniskowych wolę ogarniać zoomem. Stałki zaczynają się u mnie od 35mm. Kwestia preferencji.

Dopiero zaczyna Awatar bejzbol
    Miasto
    Dobra / Kraków

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Wracając do tematu. My tu gadu-gadu a założyciel wątku już zapewne podjął decyzję co do zakupu 7D II. Życzę dobrych zdjęć! Aparat to tylko sprzęt. Liczą się umiejętności i wyczucie chwili. Szczególnie w reporterce. Sprzęt ma znaczenie drugorzędne.
    Nie nie, wciąż czytam i rozmyślam i porównuje z zakupem mi się nie spieszy więc chce przemyśleć dobrze zakup żeby nie żałować wyboru

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez bejzbol Zobacz posta
    chce przemyśleć dobrze zakup żeby nie żałować wyboru
    Czego byś nie kupił, to i tak będziesz żałował.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Nie nie, wciąż czytam i rozmyślam i porównuje z zakupem mi się nie spieszy więc chce przemyśleć dobrze zakup żeby nie żałować wyboru
    Jakbyś nie kręcił to i tak nie będzie ok

1D - zero kompromisów
    5d mk III - jakiś kompromis ale minimalny

6D/7Dmk2/80D kompromis (przy nówce i tak zabraknie kasy).

Na Twoim miejscu kupiłbym 5D mk2 od kogoś kto robi fotografie dla przyjemności a nie zarznął puszkę na weselach. Bez problemu wyrobisz się w kwocie 5 tys na na 5d mk2 + 24-105 L. Ew poczekać na mk4 (jak wyjdzie) i wtedy będzie wysyp piątek jak grzybów po deszczu

Inna opcja to 7d + 5d mk1. Niestety ale nie da się w tej cenie pogodzić reporterki z portretami w takim budżecie. Z drugiej strony moja koleżanka robi świetne portrety D90 + N35 + N50 i bez problemu okiem daje rade sobie z pełnoklatkową konkurencją

Ew olej Canona i dokup sobie jasne szkła do Nikona.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-05-2016 o 16:58

Pełne uzależnienie

J
    Inna opcja to 7d + 5d mk1. Niestety ale nie da się w tej cenie pogodzić reporterki z portretami w takim budżecie. Z drugiej strony moja koleżanka robi świetne portrety D90 + N35 + N50 i bez problemu okiem daje rade sobie z pełnoklatkową konkurencją

Ew olej Canona i dokup sobie jasne szkła do Nikona.
    gdzieś na stronie nikoniarzy wyczytałem kilka opinii że d90 z jsnymi szkłami akurat nie działa dobrze - af w takim przypadku to loteria
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Też czytam rozmyślam i porównuje... myślę, że może mi się uda doczekać do 6dmk2 :P

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    gdzieś na stronie nikoniarzy wyczytałem kilka opinii że d90 z jsnymi szkłami akurat nie działa dobrze - af w takim przypadku to loteria
    Może koleżanka o tym nie wie i po prostu robi dobre zdjęcia D90 jest popularny wśród moich znajomych fotografów i nikt się nie skarżył. Tak czy siak to nie mój system.

Chyba, ze chodzi o d60, który ma autor wątku.

Dopiero zaczyna Awatar bejzbol
    Miasto
    Dobra / Kraków

Na Twoim miejscu kupiłbym 5D mk2 od kogoś kto robi fotografie dla przyjemności a nie zarznął puszkę na weselach. Bez problemu wyrobisz się w kwocie 5 tys na na 5d mk2 + 24-105 L. Ew poczekać na mk4 (jak wyjdzie) i wtedy będzie wysyp piątek jak grzybów po deszczu
    Noo i to jest jakiś pomysł do 5d zawsze dążyłem więc może by to nie był zły pomysł...tylko jak teraz kupić dobrą używkę? Jakieś wskazówki?
    Nikon d60 / nikkor 18-55 1:3.5-5.6 / nikkor 55-200 1:4-5.6

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów