Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 20-04-2006 o 16:25
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Wszystko fajnie, tylko chyba troche za bardzo wyostrzone i się postrzępiły.
Oprócz tego, co napisał stdanielo dodałabym tylko jedną uwagę: może byś wybrał Twoim zdaniem najlepsze, a nie przedstawiał reportaż z rozmnażania bocianów? Może trzeba było wybrać 2-3 fortki zamiast 8.
Dziękuję za Wasze uwagi. Stosując się do rady Leminy pozostawiam może nie 3 ale 4 zdjęciaZamieszczone przez lemina
![]()
Co do wyostrzenia też je trochę poprawiłem ale nie wiem czy teraz jest dobrze. W związku z tym mam, pytanie do Was jak można ocenić ostrość na ekranie LCD (mam 14'' iBooka), bo u mnie wszystko wydawało się OK. Niestety monitora CRT nie mam.
Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 20-04-2006 o 15:24
PozdRufka
Flowenol
Craig16229
Ja bym wywaliła jeszcze pierwsze - ono nic nie mówi w tej historii...
Jeśli o mnie chodzi, to u mnie (laptop, dell) widać schodki na większości zdjęć (oprócz ostatniego).
Też się nad nim zastanawiałem czy wywalenie jej coś zmieni. Jeśli już jest nas dwoje to nie ma co jedynka również wypada i zostają ostatecznie trzy.Zamieszczone przez lemina
Jeśli chodzi o wyostrzenie to do wymiany poszła 3 (obecnie 2), zrezygnowałem w ogóle z wyostrzania. Pozostałe zostawiam bez zmian. Dziękuję za pomoc w zredagowaniu historii.
PozdRufka
Flowenol
Craig16229
Teraz jest super![]()
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
A teraz odrobina krytyki tej "krótkiej historii miłosnej bicianów, co w jednym gnieździe stały"
Zdjęcia niewątpliwie opowiadają pewną historię. (+)
Pierwsze i drugie zdjęcie mam wrażenie, że są niedoostrzone (bociany)
Jasne tło trochę razi...
Pierwsze może to wynik dosyć mocnego przecięcia. A drugie, rzeczywiście łapka mi zlazła (zdjęcia bez statywowe na 250mm) chyba bardziej na gniazdo. Może przy naciskaniu migawki :-( Muszę na to zwracać uwagę.Zamieszczone przez lemina
Co do prześwietleń. Pogoda była niezaszczególna, brak słońca, niebo takie bardzo mleczne. Jak w takich sytuacjach ustawiać ekspozycję?
Tzn. zestawienie jest takie białe niebo i biały ptak. Jak ustawia się*na niebo to ptaszek niedoświetlony, jak na boćka niebo lekko się przepala. Pośrednio nie załadnie trochę się robi płasko. No i ten WB w 300D nie jest doskonały, a i umiejętności fotografajeszcze dalekie od doskonałości.
Ja drogą eksperymentowania doszedłem, że najlepsze efekty w takim przypadku dały mi pomiary na niebo a potem od +2/3 do +1EV.
Nu, ale chyba jeszcze coś skopałem. :rolleyes:
Dzięki za wskazanie błedów.
PozdRufka
Flowenol
Craig16229
A teraz coś z walk ze śniegiem:
Dawid i Goliat
Ostatnio edytowane przez Flowenol ; 22-04-2006 o 14:47
PozdRufka
Flowenol
Craig16229