No i wyszło, że grappa to zakup foto.
Podoba mi się ten punkt widzenia.
Można by jakiś wątek założyć na ten temat w dziale "różności o fotografii".
No i wyszło, że grappa to zakup foto.
Podoba mi się ten punkt widzenia.
Można by jakiś wątek założyć na ten temat w dziale "różności o fotografii".
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 09-05-2017 o 23:58
Niestety nie udało mi się zrobić jej zdjęcia od strony skrzydełek. Jeszcze.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Konfucjusz
@Leon007 super to wychodzi... rozumiem że jak skladasz kadry z rybiego oka to niwelujesz ten efekt który jest widoczny na pierwszym zdjęciu, tak?.
Planuje na wrzesień Orlą Perć i napewno spróbuję ogarnąć jakaś Panoramie 50ka.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Jak już wspominałem, panoramy najczęściej robię na ogniskowych 35-50 (czasem 70). Te z rybiego oka czasem i dla szczególnych motywów. Akurat tu zależało mi na bardzo dużej głębi ostrości, żeby mieć równocześnie góry i brzeg stawu (Hińczowego). No i miałem założone rybie oko, a ja leniwy jestem i nie chciało mi się zmieniać.Wtedy robię szczególnie dużą zakładkę, a obiektyw jest ustawiony na 15 mm - 180 stopni po przekątnej. Jakbyś miał możliwość zobaczenia tych gór w normalnej perspektywie, to byś zauważył, że te najbardziej na lewo i prawo są bardzo pochylone.
Zanim pojedziesz w góry, zrób parę panoram okolicy swojego domu dla wprawy. Ekspozycja i ostrość na manualu - wybierz to miejsce w krajobrazie, na którym najbardziej Ci zależy - żeby zdjęcia jak najmniej różniły się między sobą, a AF nie ustawił Ci nagle ostrości na jakiś krzak pod nogami. Reszta nie ma znaczenia, jeśli wywołujesz w RAWach. I przy wywoływaniu żadnych automatów typu balans bieli.
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 17-08-2021 o 20:24
Konfucjusz
Absolutnie nie. Zakres 24-105 tzw. standardowy jest bardzo dobry w krajobrazach - 90% zdjęć moich i marfota to jest argument nie do odparcia. Nie rozstrzygnę Ci czy eLka, czy standard, bo nie używam systemu R. W ogóle uważam, że dobre zoomy w górach to właściwy wybór, szczególnie na Orlej Perci, gdzie trochę mało miejsca na zoom w nogach. Ale 50-ką, czy to poziomo, czy pionowo, zrobisz dobre zdjęcia.
Konfucjusz