Ja też o tym myślałem i nie kupiłem tableta. Ale poważnie myśle o macbook air 13". Małe lekkie ale drogie![]()
Ja też o tym myślałem i nie kupiłem tableta. Ale poważnie myśle o macbook air 13". Małe lekkie ale drogie![]()
L
iPad Air 2 nie ma żadnej zwiechy... 2x tapnięcie i powiększa momentalnie, bez czekania... Zdjęcie odrzucasz jednym ruchem palca, to samo ranking... Szybciej idzie selekcja na tablecie niż na kompie. Oczywiście mowa tu tylko o selekcji... Wiadomo, ze obróbka już na kompie
Ps.
LR mobile robi sobie smart preview dlatego jest to takie szybkie. Nie powiększasz RAW'a tylko wygenerowany podczas synchronizacji mniejszy plik... Ocena ostrości (czy trafione czy pudło oczywiście jest możliwa). Nie ma wiec co straszyć, ze na tablecie na wszystko się czeka...
Czyli ogólnie Fotosz polecasz użycie iPada do wstępnej selekcji zdjęć? Jak czytasz zdjęcia z karty? Jakaś przejściówka czy zdalnie?
Tak, zdecydowanie polecam. Nalezy jedna pamiętać o tym, że praca na LR Mobile to praca na wygenerowanych miniaturkach a nie na RAW... Ostrość da się ocenić ale nie idealnie. Dobrze jest więc robić tam wsępną selekcję - co i tak bardzo pomaga. Jeszcze raz napiszę, jeśli chodzi o płynność pracy to jest REWELACJA. Synchronizacja ok 1200 zdjęć z zajmuje ok 2GB na ipadzie, warto więc nie brać małych pojemności. Ja mam 64GB i mi pięknie starcza.
Zdjęć nie zczytuję z karty pamięci. Importuję je do stacjonarnego Lightrooma i tam synchronizuję bibliotekę. Potem otwieram LR Mobile na tablecie a zdjęcia się pobierają...
PS.
O surface'ach mimo niezłych parametrów na papierze, niestety nie słyszałem dobrego słowa :/ Lubią strzelić focha nawet przy mniej wymagającej pracy. Dlatego stanęło na iPadzie... Ja jestem zadowolony.
Mam podobną potrzebę. Przeczytałem cały wątek, nie znalazłem opcji dla siebie. Może coś poradzicie
Chcę mieć możliwość robienia selekcji zdjęć na tablecie, a później obróbki ich już na komputerze. Ideałem było by dodawanie lightroomowych gwiazdek z poziomu tabletu, tak by potem przenieść je do komputerowej wersji programu.
Jako alternatywne rozwiązanie, myślałem o tym by fotografować raw+mały jpg, zgrywać małe jpg na tablet i selekcjonować spisując numerki... ale to wydaje mi się mocno niewygodnym rozwiązaniem.
Ktoś ma jakiś pomysł? (Android, Win 10, nie iOS)![]()