Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: canon eos 350d nie włącza się, mały wyświetlacz pokazuje.

Domyślnie canon eos 350d nie włącza się, mały wyświetlacz pokazuje.

Witam, dostałem taki aparat jak Canon EOS 350D z obiektywem EFS 18-55mm. Proglem polega na tym, że aparat nie chce się włączyć, baterie naładowane. Sprzedający stwierdził, że aparat leżał nieużywany 3 miesiące i przestał działać, natomiast przedtem wszystko niby było ok. Jeśli przestawie włącznik na ON i popstrykam guzikami, mniejszy wyświetlacz zaczyna coś tam pokazywać, da się wybierać i zmieniać opcje, foto poniżej. Moje pytanie jest, czy da radę coś z tym zrobić ? Proszę nie odsyłać mnie do serwisów, bo za aparat zapłaciłem 100zł, jeśli będzie lipa po prostu wywale go do śmietnika.

https://goo.gl/photos/9WcEBSqNHuewrzNv8
    Ostatnio edytowane przez deejay89 ; 27-04-2016 o 19:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: canon eos 350d nie włącza się, mały wyświetlacz pokazuje.

Gdyby aparat był sprawny to kosztował by ze 200-250 zł. O to, dlaczego nie działa najlepiej sprzedającego spytać i w bajki o 3 miesięcznym nieuzywaniu nie wierzyć

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Zadam głupie pytanie: czy jesteś pewien, że nie działa? Jeśli nie korzystałeś ze starych lustrzanek może Ci się wydawać, że nie działa, choć aparat będzie ok.
    Piszę o tym na podstawie tego "jak popstrykam guzikami zaczyna coś tam pokazywać" - nie "coś tam" ale m.in. aktywny punkt AF, gdybyś miał doświadczenie, nie napisałbyś "coś tam"
    Ściągnij instrukcję, poczytaj "jak zacząć", przywróć ustawienia fabryczne, jeśli nie masz karty to ustaw go tak, aby robił zdjęcia bez karty, i wtedy sprawdź jeszcze raz.

Jak chcesz wywalić do śmietnika, powiedz kiedy, straż miejska na pewno będzie zainteresowana - elektroniki się nie wyrzuca, możesz wystawić całość na olx czy na allegro, na pewno ktoś będzie chętny.

racja, nie mam pojęcia o aparatach, żadnego, chodzi o to, że aparat nie reaguje na nic, nie da się wejść w ustawienia itp, próbowałem robić reset z wyjmowaniem baterii, wyświetlacz nie włącza się w ogóle, tylko kilka drobiazgów jak na zdjęciu. Czy aparat włączy się bez obiektywu ? może w nim tkwi problem ?

aparat kupiłem niedziałający świadomie, rozebrałem go i nie nosi żadnych śladów zalania, kondensatory też ok
    Ostatnio edytowane przez deejay89 ; 27-04-2016 o 20:30

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Włączy się bez.
    Ten mały ekran pokazuje, że można "wejść w ustawienia" (niektóre - widać punkt AF, widać aktywny samowyzwalacz). Pisałem o braku doświadczenia, bo w "cyfrówkach" wszystko się dzieje na ekranie, wyświetla animacje, pokazuje obraz widziany przez obiektyw - w tym modelu nie pokaże obrazu widzianego przez obiektyw (tylko zdjęcia z karty), a ekran może być wyłączony podczas robienia zdjęć, i jest to zupełnie normalne działanie. Jednak jeśli duży wyświetlacz się nie włącza np. przy naciśnięciu "menu", to "coś padło" = poskładać, i wystawić dla kolejnego chętnego.
    Inne pomysły: sprawdzenie, czy czegoś nie widać "pod kątem" (jeśli padło podświetlenie), sprawdzenie, co się dzieje w celowniku podczas prób zmiany ustawień (w odpowiednich trybach), sprawdzenie, czy ustawia ostrość (na odpowiednio przełączonym obiektywie), można spróbować podłączyć go do telewizora, komputera, wewnątrz można przeglądnąć wszystkie tasiemki.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 28-04-2016 o 02:57

niestety, pod kątem nic nie widać ms wyświetlaczu, af nie ustawia się sam, mały wizjer nie pokazuje nic (tylko kropki na środku i po bokach), na niektóre przyciski reaguje, ale ogólnie jest sztywny , nie da się wejść w menu itp. inne pytanie, czy eos 1200d jest dobrym aparatem dla mało zaawansowanego użytkownika?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez deejay89 Zobacz posta
    (...)czy eos 1200d jest dobrym aparatem dla mało zaawansowanego użytkownika?
    Tak, w zasadzie każdy aparat z "zielonym trybem" będzie dobry dla mało zaawansowanego użytkownika, ale nie oznacza to, że będzie robił "ładne" zdjęcia

Bywalec
    Miasto
    KORD / IL - US

Ja bym jeszcze zmierzył baterię podtrzymującą i ew. ją wymienił. Znajduje się w miejscu na baterię główną w specjalnej szufladce.
    airliners.net
    50D + BG-E2 + 70D
    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Bateria podtrzymująca ma za zadanie tylko podtrzymać pamięć, datę, ustawienia itp., ale bez niej aparat też robi normalnie zdjęcia. Warto sięgnąć do starego wątku i zapoznać się z rzeczowymi uwagami Naprawiacza:
    http://www.canon-board.info/pierwsza...13/index2.html

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Przypadkowo natknąłem się dziś na jakiś wątek w Internecie, w którym wiele osób w komentarzach potwierdza pewną metodę cudownego uzdrowienia trzysta pięćdziesiątki (Recovering a dead Canon 350D : Martin Pot - Photography Blog ):

Turn off the camera
    Remove both camera batteries
    Close battery cover
    Turn on/off switch to "On"
    Let camera sit for at least 15 seconds
    Turn on/off switch to "Off"
    Re-install both batteries and turn camera on

Problem polega chyba na dodatkowym rozładowaniu jakichś kondensatorów w zasilaczu.
    Sprowadza się wszystko do tego, że usuwamy obie baterie, jak radzi KORD/EPKK, następnie zamykamy pokrywkę baterii i włączamy aparat!
    Odczekujemy z 15 s i wyłączamy puszkę. Instalujemy ponownie obie baterie i włączamy aparat.
    Dalej jest już łatwo. Robimy zdjęcia.
    Gdyby udało Ci się potwierdzić, że cuda się zdarzają (co potwierdziło już wiele osób), to daj znać
    Ostatnio edytowane przez mqqlka ; 01-05-2016 o 10:27

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów