Canon 55-250. Trochę martwi mnie to, że jest krótki(raptem 250 mm*1,6=400 mm, gdzie na Sigmie miałbym "teoretycznie" 640 mm).
Tylko z tego co widzę jest kilka wersji(55-25))- IS, IS II, IS STM. O ile wiem czym się różni IS STM od dwóch pozostałych tak nie wiem czym się różnią one między sobą. Bo zbudowany jest tak samo, tyle samo soczewek, tyle samo grup. Warto dokładać do STM? Z USM bardzo dobrze mi się pracuje. Z tego co czytałem STM jest płynniejszy i lepszy przy wideo, które w ogóle mi się nie przyda(nie kręcę filmów).
To jeszcze kilka informacji:
*55-250 jest only APS-C, chciałbym kiedyś zmienić crop na FF, i na początku nie wymieniać wszystkiego, bo nie pasuje
*250 mm jest trochę za krótkie do zwierząt, a zmiana na 300 mm niewiele mi da
*nie zależy mi na stabilizacji ze względu, że i tak pracowałbym z monopodem/statywem
*krótszy koniec jest mi obojętny, mam 18-55IS i 85 więc potrzebuję po prostu jak najdłuższego szkła
Czy miał z Was ktoś tą Sigmę 135-400? Oglądałem sample na internecie i przy 400 mm i f8 nie wygląda to źle.
Sigma 135-400mm f/4.5-5.6 Aspherical Lens Sample Photos and Specifications
SIGMA 135-400; 170-500 - ktokolwiek ma.. - Technika - Fotoprzyroda.pl
Sigma AF 135-400mm f/4.5-5.6 APO Aspherical RF - Review / Test Report - Sample Images & Verdict
Czy jak kupię tą Sigmę to nie będzie problemów z kompatybilnością czy coś? Posiadam C50D. AF będzie działał normalnie?