Cześć,
Na forum jestem nowy, z Canonem póki co niewiele mam wspólnego ale chcę się przesiąść na ten system. Pytałem już na innym forum (zdaje się, że tam też się udzielają użytkownicy canon-board :>), poczytałem też trochę tutaj i postanowiłem założyć swój wątek, żeby rozwiązać pewne kwestie, gdzie użytkownicy systemu będą mi mogli wytłumaczyć więcej spraw.
Przechodząc do meritum - robię reporterkę, głównie sport, na hali i na zewnątrz, póki co pracuję na leciwym Sony ale chcę przesiąść się na Canona. Zmieniał wszystko będę mniej więcej w sierpniu, ale wolę zapytać wcześniej, żeby wiedzieć czego szukać, na co zwrócić uwagę i poobserwować trochę rynek i mam nadzieję potestować kilka puszek czy zestawów. Do wykorzystania liczę, że będę miał ok. 5k, przy czym jakieś 3k na body i 2k na szkło. Wymagania to przede wszystkim stosunkowo wysokie używalne ISO (min. 3200) i szybki AF. Szybkostrzelność jest drugorzędna, bo rzadko robię na serii (tak, robię sport).
Kwestie ograniczeń budżetowych skłaniają mnie do takich opcji:
Body:
1) Canon 7d mk1 (używane)
2) Canon 1d mk3 (używane)
3) Canon 70d (nowe)
Obiektyw:
1) Canon 70-200 F4
2) Sigma/Tamron 70-200 F2.8
3) Bardzo niepewne (ze względów budżetowych) Canon 70-200 F2.8
Obiektyw Canona F4 podpinałem w sklepie do 70d i było generalnie super, ale nie wiem jak sprawdzi się sama pucha w trudnych warunkach oświetleniowych, obiektyw światłem też nie rozpieszcza. Canon L F2.8 najprawdopodobniej dalej będzie znajdował się poza budżetem a nie wiem jak Canony współpracują z Sigmami czy Tamronami. Jeśli chodzi o body, to na FF mnie nie stać, chyba że leciwą 5d mk1. Z resztą 1d mk 3 też najnowsze nie jest i to mnie trochę martwi, tj. czy po prostu nie pozostaje w tyle za nowszym 7d mk1 czy 70d, dlatego też ogółem skłaniam się przede wszystkim do tych dwóch body. I tak przed zakupem czegokolwiek będę chciał pewnie pomacać i porównać w jakiś sposób, ale chętnie posłucham co mają do powiedzenia użytkownicy, bo krótkie obmacanie nie będzie tak miarodajne jak opinia użytkownika. Przy czym interesują mnie bardzo opinie odnosnie 70d, bo jednak body byłoby nowe ze sklepu, więc gwarancja na wszystko by była, nie byłoby używane do filmowania na pewno i nie byłoby zajechane.