Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Tylko, ze jest drozszy i ma mniejszy zakres ogniskowych, a do sprawdzenia , co sie bedzie potrzebowac to moze byc ciekawsze rozwiazanie. Poza tym mozna go bez problemu po tej samej cenie odsprzedac, bo to jeden z najpopularniejszych obiektywow, ktory na dodatek ma "prawdziwy" wyglad.:-))) A ze STM moze byc lepszy optycznie - coz , pare lat roznicy musi czyms skutkowac...
Każdy z nas tak zaczynał :-) Ja proponuję lekko lepsze Body powiedzmy c600 c650 c700 są zupełnie podobne pod względem parametrów można kupić w świetnym stanie za lekko ponad 1000 zł. Sam sprzedałem mojego 700d za 1300 zł. ostatnio i do tego faktycznie 18-55 STM albo 18-135 STM potem można zestaw rozbudowywać :-)
Niektórzy chyba zaczynali od FF z eLkami, sadząc po wpisach w podobnych tematach
Z ciekawości: dlaczego zaczynać od lepszego body i jednego, (lepszego) kita, a nie od starszego body, i dobrego szkła (albo zestawu szkieł)?
Głównie fotografia krajobrazów, bardzo chętnie bym kupiła używany aparat.Nie celuję od razu w jedne z najlepszych aparatów Canona,ponieważ wolę się piąć po szczeblach do góry.Przynajmniej będę miała porównanie i dokładnie się dowiem czego tak naprawdę potrzebuje.Zastanawiałam się właściwie nad niezbyt drogim (do 500-600 zł) body i dobrym obiektywem.
40d + 10-18 stm
40d + tamron 17-50 2.8 (na sigmę braknie)
40d + sigma 17-70 2.8 - 4.0
40d + 18-135 stm
SONY
Głównie krajobraz, lista salasa jest bardzo dobra, do tego celu szczególnie pierwsza pozycja. Jednak zapytam - dlaczego "dwukółka", a nie np. także 10Mpix, tez na karty CF - 400d, który jest tańszy (300-400zł)?
Niedawno na aukcji poszedł 5d "classic" w okolicy 1000zł, ale chyba nie mógłbym polecić takiego aparatu z czystym sumieniem. Tzn. "nie" tylko ze względu na przebieg (prawie na pewno powyżej 100tys. zdjęć), bo biorąc pod uwagę pozostałe jego cechy, zwłaszcza do krajobrazu, można go szczerze polecać.
40d w sensownym stanie (niepoobijane, poniżej 50tys. zdjeć-przebieg można sprawdzić samodzielnie, podłączając aparat do komputera) to 550-700zł, używany 10-18 okolice 800 (dość drogo, w stosunku do nowych i promocji/cashbacków na te obiektywy), ale warto poszukać. Nawet warto pójść do sklepu, i wziąć do ręki jakąś lustrzankę Canona z obiektywem o zakresie "od 10", aby się przekonać, jak wygląda takie "inne spojrzenie" (ultraszerokokątne obiektywy nie są zbyt popularne wśród początkujących, wiele osób nawet nie wie, że coś takiego istnieje).
Ostatnio edytowane przez r_m ; 15-04-2016 o 20:00