Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Jaki Canon na dobry początek

Domyślnie Jaki Canon na dobry początek

Witam wszystkich,
    jako, że jestem początkująca i od ponad roku marzę o swoim własnym sprzęcie do fotografowania po długim czasie szukania czegoś na internecie stwierdziłam,że najlepszym wyjściem będzie zapytać osoby,które na pewno znają się na tym lepiej niż ja i doradzą mi w wyborze lustrzanki.Dysponuję 1500 zł. Liczę na Wasze rady

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Jaki Canon na dobry początek

Nowy, używany ? budżet na obiektyw jest czy 1500 na całość ?

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Początkująca i 1500PLN. tylko dwie składowe. Napisz coś więcej. Co chciałabyś fotografować, jakie plany na przyszłość (fotograficzne).

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Piotrus117 Zobacz posta
    Początkująca i 1500PLN. tylko dwie składowe. Napisz coś więcej. Co chciałabyś fotografować, jakie plany na przyszłość (fotograficzne).
    W tej cenie niestety nie mozna wybierac w L'kach.

Kup to na co Cie stac. Eos'a 1xxx z 18-55.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Enejra Zobacz posta
    stwierdziłam,że najlepszym wyjściem będzie zapytać osoby,które na pewno znają się na tym lepiej niż ja i doradzą mi w wyborze lustrzanki
    Nie jestem pewien, czy to najlepszy pomysł, tu króluje przekonanie, że jeśli lustro nie jest FF, i nie ma kilku stałek L, to nie da się tym robić dobrych - przepraszam, ŻADNYCH zdjęć
    Tłumaczenie dla początkujących: "lustro" = lustrzanka, "FF" - z matrycą o fizycznych rozmiarach zbliżonych do 24x36mm, "stałki" - obiektywy o stałej ogniskowej, czyli "nie zoomy", "L" - oznaczenie profesjonalnych obiektywów Canona.
    Popularne lustrzanki mają matryce o mniejszych fizycznie rozmiarach, co ma swoje znaczenie dla możliwości i uzyskiwanych efektów zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez Enejra Zobacz posta
    od ponad roku marzę o swoim własnym sprzęcie do fotografowania
    Osoby początkujące najczęściej mówią, że chcą kupić jakiś "lepszy aparat", taki, który wystarczy "na kilka lat". Niestety, zwracają mniejszą uwagę na obiektywy, a możliwości zdjęciowe zależą bardzo mocno właśnie od obiektywów.
    Jeśli sprzęt musi być nowy, nie masz żadnych innych możliwości, możesz kupić tylko Canon EOS 1200d z obiektywem 18-55 IS STM (powinno wystarczyć).
    Jednak jeśli nie musi być nowy, to straciłaś rok na zastanawianie się, zamiast przeznaczyć go na robienie zdjęć Koledzy zaraz mnie zlinczują, ale osoba początkująca spokojnie może się uczyć na starym, używanym 350d (wartość na rynku 200-250zł, czasem można kupić w dobrym stanie, z przebiegiem 15-20tys. zdjęć - to jest mały przebieg). Do tego podstawowy, najtańszy, uniwersalny zoom Canon EF-S 18-55 (około 100zł) albo nieco lepszy 18-55 IS (ok. 150-200zł), i można zaczynać zabawę z lustrzanką za 300-400zł. Oczywiście dobrze byłoby kupić lepszy obiektyw (Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8, 500-700zł), albo dodać do zestawu Canon EF 50/1.8 II (używane 250-300zł), który da możliwość wykonania zdjęć z małą głębią ostrości ("rozmyte tło"). Dodanie kolejnego, np. Canon EF-S 55-250 IS (400-450zł) da możliwość "przybliżania", w tej sposób, nie wydając od razu całej kwoty, można mieć zestaw o całkiem dużych możliwościach zdjęciowych, doskonale nadający się dla początkującej amatorki fotografii, i to w cenie niższej, niż masz do wydania. Jak taki zestaw wypada w porównaniu z nowym 1200d + "kit"? Nie ma gwarancji, jak się zepsuje, to praktycznie trzeba wystawić do sprzedaży jako zepsuty, dołożyć i kupić kolejny aparat. Naprawy są możliwe, ale przy wartości aparatu 200zł nie będą opłacalne. Taki używany zestaw nie będzie filmował, nie będzie możliwości robienia zdjęć patrząc na ekran (jak w telefonie) - tylko przez wizjer, będzie się gorzej sprawdzał przy małej ilości światła. Co zyskasz: możliwość robienia zdjęć z mała głębią ostrości i możliwość robienia zbliżeń, dzięki dwóm dodatkowym obiektywom. Jak zbierzesz troszkę więcej gotówki, możesz sprzedać aparat, kupić nieco nowszy, a wszystkie obiektywy nadal będą pasowały.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Canon 100d + 18-55 IS STM
    Nic Ci więcej nie potrzeba.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Canon 100d + 18-55 IS STM
    Nic Ci więcej nie potrzeba.
    Można dyskutować, czy nic więcej - pytająca dała za mało informacji co głównie chce robić, poza tym ten zestaw to 1800-1900 (wiem, "warto dołożyć, aby nie żałować").

Bywalec
    Miasto
    Jelenia Góra

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    pytająca dała za mało informacji co głównie chce robić
    A może nawet już zrezygnowała.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Nie każdy jest od razu "uzależniony" od siedzenia na tym forum, dajmy koleżance szansę
    (chodziło mi o "rangi" użytkowników, z czterech odpowiadających jest trzech "uzależnionych")

Uzależniony

600D plus 17-85 4.0-5.6 IS . Swiatla troche malo, ale do nauki i rozpoznania zakresow ogniskowych wystarczy w zupelnosci.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów