Można przekleić exif jheadem. Pod win też.
Tylko po co kombinować skoro lista sprzętu do zdjęć indentyfikacyjnych oraz parametry tych zdjęć są ściśle określone ? Przecież łatwiej i szybciej jest w studiu zrobić dobrą fotę , zgodnie z wytycznymi niż kombinować z zamianami exifów .
Hmm... kurcze, dziwne problemy macie. Ja to bym sobie (uzywajac tych narzedzi co wyzej) zrobil prosty skrypt, ktory by
- zachowal exifa ze zdjecia
- zrobil stosowne rescale/resize/cokolwiek. Albo napisal na ekranie "a teraz edytuj sobie te fotki chocby i szopem i niech on tam wpisuje co chce"
- Wrzucil exifa z powrotem do zdjecia
Calosc obslugiwana jednym poleceniem, 5 minut roboty. A tu propozycje kombinacji z Irfanem, zaznaczaniem zawsze jakichs opcji itp. itd... no ale ja to dziwny jestem :-/
Ale to nie jest możliwe , gdyż nie możesz zrobić zdjęcia innym aparatem niż jest na liście , więc wszystkie DSLRy 2/3 odpadają niezależnie czy inne dane będą ok czy też nie .Zamieszczone przez muflon
Więc reasumując : musiałbyś wrzucić exif z innego aparatu , który i tak musiałbyś mieć a to jest bez sensu.
A co za problem poprosic kogos na forum o jedna fotke ze "slusznego" sprzetu, zapisac z niej exifa do pliku i potem z niego korzystac? Ewentualnie zmieniajac w nim date/przyslone/inne parametry do wyboru.Zamieszczone przez Tomasz1972
No dobra, nie jedna linijka, powiedzmy pieci nie 5 minut, ale 15, bo trzeba w manualu wygrzebac stosowne opcje...
Tylko po co ? Po to by w razie wpadki utracić koncesję na wykonywanie zdjęć indentyfikacyjnych ?
No moment.. skoro tak, to dowolna kombinacja jest 'be' a jedyne rozwiazanie, ktore nie ma tej wady to zakup stosownego aparatu. Ja chyba tu czegos nie rozumiem...Zamieszczone przez Tomasz1972
Fota musi spełniać warunki :Zamieszczone przez muflon
1.Zapisane w formacie graficznym *.JPG,
2.Rozdzielczość 1600 * 1200 pikseli,
3.Standard przestrzeni barw: sRGB,
4.Głębia kolorów: 24 bity (odwzorowanie 16,7 miliona kolorów),
5.Nagłówek zdjęcia musi zawierać informacje o parametrach ekspozycji oraz modelu
aparatu wykorzystanego do pobrania zdjęcia. Informacje te muszą być zapisane
w formacie EXIF wersja od 2.1 lub 2.2,
6.Zdjęcie przeznaczone do nagrania na nośniku CDR musi posiadać orientację pionową (w nagłówku EXIF musi znajdować się informacja o orientacji zdjęcia). Rotację zdjęcia do orientacji pionowej będzie umożliwiało oprogramowanie ZF.
Trudne do wykonania ?
No to po sprawie. Dwie mozliwosci: albo grzecznie kupujemy przepisowy aparat (i koniec tematu), albo kombinujemy. A z pierwszego postu wnioskuje, ze autorowi chodzi raczej o to drugie.Zamieszczone przez Tomasz1972
Nie, wszystkie te rzeczy (zwiazane z exifem) to bardzo proste operacje, do zrobienia jednym poleceniem.Zamieszczone przez Tomasz1972