Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 7d i 1500 PLN na start, od jakich szkieł zacząć?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 7d i 1500 PLN na start, od jakich szkieł zacząć?

Koleżanki i Koledzy, przez przypadek przeszedłem z systemu Pentaxa na Canona . Przyjaciel pozbywał się swojego 7d i pokojowo w atmosferze dobrego złocistego trunku został przez moją osobę przejęty . No i takim sposobem stałem się posiadaczem Canona. Jako, że nie znam zupełnie tego systemu, a ciągłe czytanie różnorakich opinii świeższych i starszych przyprawiło mnie tylko o ból głowy (a nie wiedzę), postanowiłem zwrócić się z prośbą o pomoc Wasze szanowne grono .

Do rzeczy: mam 1500PLN budżetu i body 7d i ani jednego szkła .

Macie pomysł od czego zacząć? Z doświadczenia wiem, że potrzebuję jasnej stałki w okolicy 20-35mm. Najwięcej zdjęć robię dwuletniej córce w domu, teraz lada moment pojawi się noworodek, więc zdjęć jeszcze przybędzie tego typu .
    Oto moje typy:

Sigma 30mm 1.4 - znalazłem używaną w mojej okolicy za 850PLN. Cały komplet, kupiona w 2012r. Sample z sieci bardzo mi się podobają, tylko trochę boję się kupić sigmy bez gwarancji...w sieci trąbi, że zazwyczaj wymaga kalibracji, a bez gwarancji nie jest tanio zafundować jej taki zabieg.

Canon EF 28mm 1.8 USM, obiektyw kupiony w grudniu 2012 roku. Oferta z zaufanego forum, także nie bałbym się brać. Cena 1300PLN, wydaje mi się, że trochę drogo. Tym bardziej, że...

...za 450PLN znalazłem praktycznie nowego Canon'a EF-S 24 mm 2.8 STM. Światło bym myślę przełknął, byle był ostry od pełnej dziury. Cena 2-3 razy mniejsza i praktycznie nowy. Kolejny plus to zostanie na kolejne szkiełka .

Jak myślicie, brać za cały budżet jeden obiektyw, czy taniego 24 2.8 i dobrać coś jeszcze? A może macie jakieś inne propozycje? Dzięki z góry za pomoc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: 7d i 1500 PLN na start, od jakich szkieł zacząć?

Cytat Zamieszczone przez Jazz- Zobacz posta
    Koleżanki i Koledzy, przez przypadek przeszedłem z systemu Pentaxa na Canona . Przyjaciel pozbywał się swojego 7d i pokojowo w atmosferze dobrego złocistego trunku został przez moją osobę przejęty . No i takim sposobem stałem się posiadaczem Canona. Jako, że nie znam zupełnie tego systemu, a ciągłe czytanie różnorakich opinii świeższych i starszych przyprawiło mnie tylko o ból głowy (a nie wiedzę), postanowiłem zwrócić się z prośbą o pomoc Wasze szanowne grono .

Do rzeczy: mam 1500PLN budżetu i body 7d i ani jednego szkła .

Macie pomysł od czego zacząć? Z doświadczenia wiem, że potrzebuję jasnej stałki w okolicy 20-35mm. Najwięcej zdjęć robię dwuletniej córce w domu, teraz lada moment pojawi się noworodek, więc zdjęć jeszcze przybędzie tego typu .
    Oto moje typy:

Sigma 30mm 1.4 - znalazłem używaną w mojej okolicy za 850PLN. Cały komplet, kupiona w 2012r. Sample z sieci bardzo mi się podobają, tylko trochę boję się kupić sigmy bez gwarancji...w sieci trąbi, że zazwyczaj wymaga kalibracji, a bez gwarancji nie jest tanio zafundować jej taki zabieg.

Canon EF 28mm 1.8 USM, obiektyw kupiony w grudniu 2012 roku. Oferta z zaufanego forum, także nie bałbym się brać. Cena 1300PLN, wydaje mi się, że trochę drogo. Tym bardziej, że...

...za 450PLN znalazłem praktycznie nowego Canon'a EF-S 24 mm 2.8 STM. Światło bym myślę przełknął, byle był ostry od pełnej dziury. Cena 2-3 razy mniejsza i praktycznie nowy. Kolejny plus to zostanie na kolejne szkiełka .

Jak myślicie, brać za cały budżet jeden obiektyw, czy taniego 24 2.8 i dobrać coś jeszcze? A może macie jakieś inne propozycje? Dzięki z góry za pomoc
    Myslaleś 50 1,8 STM ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez Jazz- Zobacz posta
    trochę boję się kupić sigmy bez gwarancji...w sieci trąbi, że zazwyczaj wymaga kalibracji, a bez gwarancji nie jest tanio zafundować jej taki zabieg
    W 7d masz mikroregulację AF, ze stałkami nie powinno być problemu.

Jak ładnie schodzisz, z 1.4 robi się 1.8, a potem 2.8 (po drodze - cenowo i jasnościowo - jest jeszcze Canon EF 35/2)
    Jeśli wystarczyłaby Ci stałka 2.4/28, to może poszukasz zooma 17-50/2.8, ze stabilizacją? "Niestety" w wydaniu Sigmy, ale Sigma 17-50/2.8 OS HSM cieszy się dobrą opinią, choć za ok. 1500 już można czasem znaleźć Canon EF-S 17-55/2.8 IS. Orzy zakupie tej Sigmy (1000-1200) byłaby duża szansa na szybki zakup Canona 50/1.8 STM.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 10-04-2016 o 16:30

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

za 1500 ciężko trafić, ale może się uda, albo dołóż bo za 1700zł na pewno już kupisz - canon 35mm f/2.0 IS
    SONY

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Myslaleś 50 1,8 STM ?
    Za wąsko, jako drugie szkło ok, ale na początek przyda się coś szerszego.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    W 7d masz mikroregulację AF, ze stałkami nie powinno być problemu.
    O widzisz, muszę poczytać na czym to polega.

Jeśli wystarczyłaby Ci stałka 2.4/28, to może poszukasz zooma 17-50/2.8, ze stabilizacją?
    Miałem takiego zooma, ale nie podszedł mi. Mimo, że był ostry to zdjęcia jakieś takie bezbarwne. Stałki zdecydowanie przyjemniejszy obrazek dla mnie rysują.

Jak ładnie schodzisz, z 1.4 robi się 1.8, a potem 2.8 (po drodze - cenowo i jasnościowo - jest jeszcze Canon EF 35/2)
    Wiadomo, im jaśniej tym lepiej, ale potrzebuję też dobrej ostrości i szybkiego AF żeby załapać małe dzieci .
    Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    za 1500 ciężko trafić, ale może się uda, albo dołóż bo za 1700zł na pewno już kupisz - canon 35mm f/2.0 IS
    W porównaniu z tymi co wymieniłem dużo jest lepszy? Światło gorsze niż w sigmie i canonie USM.

Dopiero zaczyna

Hmm nówka jest za 2099PLN plus voucher o wartości 240 zł , także chyba nie opłaca się pchać w używkę. Kusi mnie ta Sigma 30 1.4. Cena dobra, jakby jeszcze AF był trafny to fajna opcja.

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    sigma 17-50/2.8
    Miałem takiego Tamrona VC i chyba sigma dużo lepsza nie będzie.
    Ostatnio edytowane przez Jazz- ; 10-04-2016 o 18:29

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jakbyś trafił sigmę 30 1.4 ART to spoko, ta starsza wersja może być kapryśna
    canon 35 2.0 IS to raczej pewniak
    SONY

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Jak crop i przy nim masz zostać to chyba rzeczywiście cenowo i parametrowo dobra ta sigma 30 mm DC.

Dopiero zaczyna

jakbyś trafił sigmę 30 1.4 ART to spoko, ta starsza wersja może być kapryśna
    canon 35 2.0 IS to raczej pewniak
    No niestety art to nie jest . A canon dwa razy droższy, ale będę o nim myślał
    Cytat Zamieszczone przez chester_jds Zobacz posta
    Jak crop i przy nim masz zostać to chyba rzeczywiście cenowo i parametrowo dobra ta sigma 30 mm DC.
    Spróbuję umówić się na testy .

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

kit 18-55 + canon 55-250
    kliknij pomógł
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów