Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Ślub cywilny, szklarnia i porady, szybka akcja

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Ślub cywilny, szklarnia i porady, szybka akcja

Piszę post pod postem, bo nie mogę znaleźć coś edycji tym razem (??)
    Koniec problemu...Pani młoda zadzwoniła i zdecydowała, że będę na przyjęciu, za co jestem ogromnie wdzięczny Teraz mniejsza presja czasu, więc jakoś pójdzie. Zrobiłem sobie coś w rodzaju pocket bouncer, sprawdza się ok. "Żelka" troszeczkę poprawiłem, jest bliżej światła żarowego. Wszystko gotowe...czekam na sobotę...podobno zapowiadają u mnie deszcz :/
    W każdym razie DZIĘKI WIELKIE panowie za rady, teraz czas na zabawę w praktyce

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez ZuN Zobacz posta
    Zrobiłem sobie coś na wzór 1/4 CTO - z racji, że mogłoby już nie dojść do piątku przy zakupie przez internet, muszę zrobić coś swojego. Efekt na zdjęciach. Jest to kawałek cienkiej folii, połączonej cieńką, białą taśmą dwustronną z palnikiem. Na estetykę filtra nie zwracajcie uwagi, zrobię dobry jak będę miał wszystko dopasowane, to jest tylko szybki test, to samo tyczy się jakości zdjęcia. Obniżyłem ekspozycję i ustawiłem moc lampy tak, żeby głównie skupić się na barwie światła. Temperatura 3700K, palnik na wprost, bez innych dyfuzorów. Swiatło sztuczne przede mną i dwa halogeny za mną.
    Zastane:
    http://images75.fotosik.pl/480/79fc87f3d1113d60.jpg
    Bez CTO:
    http://images78.fotosik.pl/481/a4be3c3cdf63bb10.jpg
    Z CTO:
    http://images78.fotosik.pl/481/b689c34da97d7c05.jpg
    Taki filtr(tak, wiem paskudny, to tylko test):
    http://images77.fotosik.pl/481/acb4ebc613d5bdd3.jpg

Osobiście mam wrażenie, że barwa trochę zbyt żółta, ale mimo to lepiej niż bez. Co o tym sądzicie?

EDIT: Właśnie się dowiedziałem, że Panna Młoda będzie mieć PRAWDOPODOBNIE suknię w kolorze beżowym, więc jest szansa na małe ułatwienie sprawy o ile tak będzie.
    Wydłuż czas naświetlania i będzie bez cto podobnie jak z. Światło nie będzie takie białe bo wpadnie więcej zastanego.

Dopiero zaczyna

Ale tu nie o to chodzi Specjalnie to zrobiłem, żeby widać było błysk, to jasne, że normalnie bym tak nie zrobił. Na sali nie będę sobie mógł pozwolić na długi czas, dlatego chciałem dostosować barwę lampy do koloru żarówek. Pisane o tym było pół wątku

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

I jak Ci poszło?
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uzależniony

Tak z ciekawości zapytam, czym się różni robienie zdjęć na ślubach z tymi nie na ślubach ? Zdjęcie to zdjęcie, ma być dobrze naświetlone, z lampą, bez lampy, dobór sprzętu ma być adekwatny do sytuacji. ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Różni się tym, że musi zawsze się udać za pierwszym razem.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Różni się tym, że musi zawsze się udać za pierwszym razem.
    Ale napisałem "ma być dobrze naświetlone". Czy taki a nie inny obiektyw czy lampa da tę pewność, że cytuję "... musi zawsze się udać za pierwszym razem. " ?
    Ostatnio edytowane przez 7four ; 14-04-2016 o 23:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Czy taki a nie inny obiektyw czy lampa da tę pewność, że cytuję "... musi zawsze się udać za pierwszym razem. " ?
    Pewność nie, ale dla kogoś, kto nigdy nie robił danego rodzaju zdjęć informacja np. "nie baw się w zmiany obiektywów, bo może zabraknąć czasu na zdjęcia" może być przydatna, prawda?

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Pewności nie da żaden sprzęt bo zawsze operator może nawalić. Są jednak obiektywy szybciej i dokładniej łapiące ostrość, jaśniejsze, dające inne rozmycie. Lampa może wspomagać pracę układu AF, może mieć ruchomy palnik, być wyzwalana radiowo, szybciej się ładować czy mocniej błyskać. Reportaże ślubne są wymagające pod kątem sprzętu ze względu na różnorodność sytuacji i często słabe warunki oświetleniowe.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Uzależniony

okey, ale dobrze naświetlona "klatka" to dobrze naświetlona klatka ? czy nie ? Jak ktoś "nie robił zdjęć" ... ... lub nie wie jak używać lampy , to co mu da wiedza kup to i to ?

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów