Zgodę (pisemną) na rozpowszechnianie wizerunku wszystkich osób ze zdjęć masz?![]()
Zgodę (pisemną) na rozpowszechnianie wizerunku wszystkich osób ze zdjęć masz?![]()
Nie mamJedynie PM. Reszta, którzy są na zdjęciach słownie. Kolejny powód na nieudostępnianie wszystkich zdjęć. A jak klient by chciał zobaczyć wszystkie zdjęcia sam przy mnie to jest jeszcze tablet
![]()
Potwierdzam. Sam bym bawił się w zmiany obiektywów podczas ślubu, nie użył CTO. Zamiast pocket bouncera użyłbym stofena. Dzięki Radom kolegów zrobiłem to lepiej. Na sali jest mało czasu na myślenie, decydujące momenty to 3-4 min.
Żeby coś było lepsze, musi być porównane do czegoś co istnieje ;-)
Gdzieś te zdjęcia zobaczymy ?
Ale obiektywy dobiera się do tego co chcesz uchwycić na zdjęciu, żadne rady na forum tego nie załatwią. CTO /bez CTO - zależy od otoczenia, balans i tak jest do ustawienia. O oprofilowaniu monitora nie wspominając. Czy pocket czy soften ? Każdy daje inny efekt. Czy lepiej ? Zależy co kto lubi.
Ważne, że klienci są zadowoleni :-)
Oj nie bój się, nie bój...porównałem. Niektóre rzeczy przyjąłem, niektóre zrobiłem po swojemu. Coś mam dziwne wrażenie, że bardzo chcesz na mnie najechać - bez urazyŻeby coś było lepsze, musi być porównane do czegoś co istnieje ;-)
Ujął bym to tak...z własnej perspektywy ma się dość ograniczone pole widzenia. Szczególnie, jeśli dany rodzaj fotografii wykonuje się pierwszy raz (w moim przypadku, był to pierwszy ślub cywilny) i to czego się spodziewać wie się z opinii innych, nie z własnych doświadczeń. Forum pozwala zapoznać się z innymi opcjami. Poznać alternatywne sposoby. Później można porównać swoje sposoby z tymi wyczytanymi na forum. I wybrać ten, który lepiej nam odpowiada. Dlatego inny dyfuzor, dorzucony CTO. Owszem, masę rzeczy można zrobić w photoshopie, ale w końcu to fotografia, a nie grafika. Co do obiektywów - jestem przyzwyczajony raczej na spokojne akcje, ślub cywilny to całkowite tego przeciwieństwo. Tak jak napisałem - na początku chciałem używać 10,18-35 i Heliosa(Manual!!). Na jednym body. Nie wykluczam, że można by przez to mieć równie dobre a nawet lepsze ujęcia. Ale to nadal "można by". A co gdyby ważny moment uciekł lub co gorsza w stresie coś stałoby się ze sprzętem? Dlatego w tym wypadku posłuchałem rad z forum. Przed i po ślubie w sali bawiłem się wszystkim. W czasie pobytu na sali ślubu tylko 18-35. Dlatego jestem wdzięczny za rady.Ale obiektywy dobiera się do tego co chcesz uchwycić na zdjęciu, żadne rady na forum tego nie załatwią. CTO /bez CTO - zależy od otoczenia, balans i tak jest do ustawienia. O oprofilowaniu monitora nie wspominając. Czy pocket czy soften ? Każdy daje inny efekt. Czy lepiej ? Zależy co kto lubi.
I to jest podstawaWażne, że klienci są zadowoleni :-). W sumie na tym można by uciąć rozmowy co lepsze, dochodzenie się itp. itd.
Proszę bardzo. Kilka zdjęć z samego ślubu w tej sali - bo głównie o niego się tu rozchodzi. Fakt, mało emocji. Ale młodzi byli baaardzo w tym momencie zestresowani, podczas całej uroczystości pojawiał się tylko delikatny uśmieszek, ale na zdjęciach głównie, na których widać też inne osoby, więc pozwolę sobie ich tutaj nie wrzucać(wyjątek - jedno gdzie gości zamalowałemGdzieś te zdjęcia zobaczymy ?). :
Wiem, wiem, centrum kadru...jakoś tak wyszło w tej akcji, nie ryzykowałem przekadrowywania, a na ustawianie innego pola AF nie było czasu...albo raczej miałem za duży stres w tym momencie
Ostatnio edytowane przez ZuN ; 16-04-2016 o 18:13
Wybaczcie double post, nie mam już jak edytować :/ Kolorystyka możliwe, że zbyt różowa, u was też tak jest? Bo na innych moich monitorach jest w cały świat - nie są najlepszej jakości. Po prostu jest tak dlatego, że robiłem z profilem icc labu i wysłałem ten, które są pod lab przez przypadek, ale już mi się nie chce zmieniać. Ale teraz inne monitory mi w cały świat pokazują, więc trochę zgłupiałem![]()
Ostatnio edytowane przez ZuN ; 16-04-2016 o 18:54
Zapewniam, nie ma żadnych personalnych wycieczek ;-) Wyślij mi na pw email, podeślę jedno zdjęcie. Sam ocenisz.
Zawsze pierwsze 5-10 ślubów jest najtrudniejsze później wszystko idzie prosto i zgrabnie.
Marcin Romański - Fotografia ślubna Kraków