Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

O, fuck! Dobrze by wiedzieć, że te radyjka takie lipne A chciałem kiedyś kupić... Chyba jednak zostanę przy strzelaniu lampą w kosmos (bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik
    witam,
    kolega bepop pracuje pewnie na radiowym wyzwalaczu (chinskim), podlacz przez kabelek synchro i bedzie gitara
    na radiowym mozez robic do 1/125, od 1/160 zaczyna sie problem.
    pozdrawiam
    kolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    (...) technologia idzie do przodu, znowu trzeba oszukiwać i pstrykać lampą w kosmos a łapać fotocelą :-)
    A wtedy 1/250 synchronizuje?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    A wtedy 1/250 synchronizuje?
    sprawdź :-) tylko, że lecisz wtedy z fotoceli, więc warto wymuszać błysk nie w fotocelę studyjnej lampy :-)

Cytat Zamieszczone przez Raff
    (bo skoro wtedy 5D synchronizował 1/250 to teza Tomik'a wydaje się logiczna).
    chciałbym bardzo zobaczyć synchro 1/250s na 5D. niezależnie czyja to będzie teza. ja pisałem o wymuszaniu błyskiem lampy na sankach wyzwalania studyjnych przez ich fotocele.
    gra i buczy bebop

tomik
    Guest

Domyślnie

kolega bebop ma kable synchro, bo mu nawet z Elinkami dali. w opisanym problemie nie ma znaczenia czy na kablu czy na wyzwalaczu radiowym. BTW na radiowym z funsportu 1/200s działała bez problemu na 20D.
    kolego bebop;-)
    u mnie na 5D od 1/160 a na 20D przy 1/250 jest winieta, na kablu nawet z najmarniejszymi chinczykami jest ok.
    wiec to troche dziwny przypadek, probowales z roznymi lampami?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

na kablu 5D z jasnym tłem spróbuj. na ciemnym tak nie widać.

próbowałem z lampami Elinchroma - w sumie 2 różne modele, jakieś chińczyki też. efekt jest ten sam. ale za wodą fotografowie mają z tym problem już parę śladów znalazłem. 20D na kablu i lampach Bowensa o wartości samochodu przy czasie 1/250 robił mi piękną winietę, niezależnie od obiektywu - 50/1.4, 24-105L, 135L - to samo. zwiększanie przesłony do f11 czy 13 nie daje rezultatu - to nie jest kwestia optyczna, bo by wtedy zanikało, ale fizyczna - migawka się nie wyrabia i tyle.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sprawdź :-) tylko, że lecisz wtedy z fotoceli, więc warto wymuszać błysk nie w fotocelę studyjnej lampy :-)
    Nie sprawdzę, ale chętny pewnie się znajdzie No ja się domyślam, że pisałeś o wyzwalaniu lampą na sankach przez fotocelę lamp studyjnych. Ja tak robię i z 300D 1/200 bez problemu. Podobnie z kablem, radia u mnie niet. Ale z kontekstu tak wynikło - nie synchronizuje, technologia idzie do przodu, a tu trzeba lampą wyzwalać...
    Ostatnio edytowane przez Raff ; 19-04-2006 o 13:05

Domyślnie

Instrukcja CANON EOS 5D strona 102: "Duże studyjne lampy błyskowe wymagają synchronizacji z czasem naświetlania 1/125 sek. lub dłuższym". - Myślę, że teraz wszystko jasne

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Instrukcja CANON EOS 5D strona 102: "Duże studyjne lampy błyskowe wymagają synchronizacji z czasem naświetlania 1/125 sek. lub dłuższym".
    No trzeba sobie kupić małe lampy studyjne

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

bo może nie zrozumiałeś obejścia: w trybie M, bez synchronizacji z założoną na sanki lampą np. 550EX, (bo po co synchro skoro nie działa tak jak trzeba). pstrykam - lampa 550EX błyska, fotocele studyjnych to łapią i też błyskają.

wgram chyba nowszy firmware - może problem zniknie.
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 19-04-2006 o 13:14
    gra i buczy bebop

Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów