Cytat Zamieszczone przez zendobendo1
Czy właściciel tego EOSA 5D wie wogóle co to jest winietowanie?
Poczytaj sobie w ksiązkach na ten temat (piiiiiii) q2 (piiiiii).
Najpierw radzę rozpocząć przygodę z zenitem
zendobendo1, jak na pierwszy post to nie błysknąłeś, chociaż pewnie taki był zamiar. winieta to nie tylko przyciemnianie rogów, już nie będę sięgał do poważniejszych źródeł:

Winietowanie ? wada obrazu uzyskiwanego w urządzeniu optycznym polegająca na niedoświetleniu brzegów kadru, spowodowana niedoskonałością optyki urządzenia, zakłóceniem brzegów toru optycznego innymi elementami urządzenia, lub też wywołana nieodpowiednim oświetleniem.

przygodę z zenitem zaliczylem. niestety do fotografowania jej nie zaliczam.

Cytat Zamieszczone przez adamek
bebop: ale migawka centralna i kurtynowa to dwie różne sprawy --> dwie różne filozofie działania.
nie da rady tego porównywać.
da. bo ja porównuję funkcjonalność. a nie technologię. i na hasselu 1/500 działa bez winiety, co o 5D nie mogę powiedzieć.

Cytat Zamieszczone przez adamek
Inna sprawa, że skoro piszą że od 1/200 to winno być od 1/200.....

A masz tak za każdym razem?
tak. na 20D też za każdym razem na 1/250 s była winieta. f8-f11. nie tylko ja tak mam, Shushyn też tak miał, skutek taki, że na 20D robi się w studiu 1/200 s.

moje pytanie jest do posiadaczy albo 5D albo 20D pracujących w studio i robiących na czasach podanych przeze mnie (1/200 dla 5D i 1/250 dla 20D), teoretyzowanie już zostawmy. sprawy techniczne czyli jak jaka migawka działa też.

Cytat Zamieszczone przez piast9
Bo działa na innej zasadzie. Praw fizyki nie zmienisz.
migawkę centralną mam w obiektywie w hasselu i wiem jak to działa. i chcę zmienić prawo fizyki - chciałbym żeby Canon robił aparaty z czasami synchro powyżej 1/250s. Nikon robił, nie wiem czy dalej robi, ale coś mi się kołacze że D70 miało krótsze czasy synchro...

Cytat Zamieszczone przez piast9
W szczelinowej 1/250 czy 1/200 przy FF to i tak krótkie czasy.
czemu? chodzi Ci o wielkość matrycy/lustra? niech będzie to 1/200s. przeżyję. są inne patenty żeby to ominąć. tylko czemu na synchro 1/200 jest ta winieta.