Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...Zamieszczone przez tadek
Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...Zamieszczone przez tadek
wie, ale nie jest mu to potrzebne do fotografowania.Zamieszczone przez tadek
niemożliwe?Zamieszczone przez tadek
fajnie, kolejny specjalista. tadek - to zrób szczelinową synchro o czasie 1/500. bo tym centralnym badziewiem zrobisz. niestety. resztą tadek - to już nieistotne - ustaliliśmy, że się nie da. canonem. dalej zdania są podzielone: albo się nie da bo lampy się nie wyrabiają (co jest niestety bzdurą, bo wyrabiają się ze średnim formatem przy czasach 2x krótszych), albo wersja gorsza - canon się nie wyrabia ze zsynchronizowaniem klapnięcia i wyzwolenia błysku. jak masz jakieś doświadczenia nie książkowe i teoretyczne to się podziel, chętnie poczytam, bo jako kolejny teoretyk zupełnie nic nie wnosisz do tematu. albo czytasz od końca.Zamieszczone przez tadek
gra i buczy bebop
Ty natomiast niezmiennie nie wiesz gdzie rozwiązywać problemy. podziwiam gorliwość, ale medali za to nie dostaniesz.Zamieszczone przez Auwo
gra i buczy bebop
bebop - zdziwisz się... ja nie mam problemówZamieszczone przez bebop
Ciebie traktuję jako brzydką maskotkę. Poprawiasz mi krążenie z rana.
Przestańcie się obrażać i wróćcie do meritum sprawy
to wrzuć sobie 'bebopa' do ignorowanych i po problemie. a swoje buractwo z rana zanieś do klopa.Zamieszczone przez Auwo
jakieś dwie strony wcześniej znajdziesz meritum. zresztą: pytanie było do osób, które mają doświadczenie w studiu z 5D etc. w rezultacie zaczynamy rozbierać migawki na czynniki pierwsze i udawadniać, że lampy studyjne o czasach 1/1100 nie wyrabiają się*a canon się wyrabia. informacje ciekawe (KuchateK), aczkolwiek nie do końca przekładalne na problem. bo na lampach 200Ws z czasem błysku 1/1100 zjawisko tak samo występuje. ja obstawiam ograniczenie leżące po stronie canona. i jest to fizyczna przypadłość czyli nic się z tym nie zrobi.Zamieszczone przez pantomas
gra i buczy bebop
Tyle że to nie fizyczna przypadłość Canona jako takiego tylko migawek szczelinowych.Zamieszczone przez bebop
Jeśli to do Ciebie nie przemawia to się poddaję i nadal sobie twierdź, że zasada działania różnych rodzajów migawek, czy innych aspektów czysto technicznych, nie jest Ci potrzebna do fotografowania.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Inaczej : czy ktoś odpowie na moje pytanie ( post #68 ) ?
ok. przyjmuję do wiadomości.Zamieszczone przez piast9
piast9, upraszczasz nieco, po prostu wolę fotografować i mieć doświadczenie praktycznie niż tylko teorie z książki. na podstawie samych teorii jednoznacznie nie znajdziesz rozwiązania/odpowiedzi problemu z tego wątku, mam nadzieję, że to widzisz?Zamieszczone przez piast9
tak, to wina migawki. nie wyrabia się.Zamieszczone przez pantomas
gra i buczy bebop
Zamieszczone przez pantomas
Takie niepozorne pytanie umknęło wśród zażartej dyskusji.
Migawka na pewno otwiera się całkowicie na 1/200s bo ze speedlitami naświetla ok. Skoro z lampą studyjną jest źle, to znaczy że coś jest nie tak ze współpracą.
No i teraz tylko pytanie, co jest nie tak. Prędzej bym uwierzył, że migawka jednak idzie z dołu do góry i lampa nie nadąża błysnąć, niż że lampa byłska przed całkowitym otwarciem migawki. Przecież na tę drugą przypadłość nie pomagałoby wydlłużenie czasu ekspozycji.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0