Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    auwo daj spokuj chlpoakowi ma problem a gdzie go rozwiaze
    Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

a tak poza wszystkim to sadze ze bebop nie wie jak dziala migawka jedna (szczelinowa) i druga (centralna)
    wie, ale nie jest mu to potrzebne do fotografowania.

obie maja zalety i wady
    niemożliwe?

bebop widziales kiedys jakis aparat z migawka centralna i czasem 1/8000 sek
    bo ja nie
    18 lat temu ich nie bylo i teraz tez ich nie ma bo migawka centralna ma te wade ze ze nie wyrabia przy krotkich czasach
    1/500 no max 1/1000 to ich kres
    fajnie, kolejny specjalista. tadek - to zrób szczelinową synchro o czasie 1/500. bo tym centralnym badziewiem zrobisz. niestety. resztą tadek - to już nieistotne - ustaliliśmy, że się nie da. canonem. dalej zdania są podzielone: albo się nie da bo lampy się nie wyrabiają (co jest niestety bzdurą, bo wyrabiają się ze średnim formatem przy czasach 2x krótszych), albo wersja gorsza - canon się nie wyrabia ze zsynchronizowaniem klapnięcia i wyzwolenia błysku. jak masz jakieś doświadczenia nie książkowe i teoretyczne to się podziel, chętnie poczytam, bo jako kolejny teoretyk zupełnie nic nie wnosisz do tematu. albo czytasz od końca.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    Ostatnio jak miał problem to wiedział gdzie go rozwiązać...
    Ty natomiast niezmiennie nie wiesz gdzie rozwiązywać problemy. podziwiam gorliwość, ale medali za to nie dostaniesz.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    Ty natomiast niezmiennie nie wiesz gdzie rozwiązywać problemy.
    bebop - zdziwisz się... ja nie mam problemów Ciebie traktuję jako brzydką maskotkę. Poprawiasz mi krążenie z rana.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przestańcie się obrażać i wróćcie do meritum sprawy

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auwo
    bebop - zdziwisz się... ja nie mam problemów Ciebie traktuję jako brzydką maskotkę. Poprawiasz mi krążenie z rana.
    to wrzuć sobie 'bebopa' do ignorowanych i po problemie. a swoje buractwo z rana zanieś do klopa.

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Przestańcie się obrażać i wróćcie do meritum sprawy
    jakieś dwie strony wcześniej znajdziesz meritum. zresztą: pytanie było do osób, które mają doświadczenie w studiu z 5D etc. w rezultacie zaczynamy rozbierać migawki na czynniki pierwsze i udawadniać, że lampy studyjne o czasach 1/1100 nie wyrabiają się*a canon się wyrabia. informacje ciekawe (KuchateK), aczkolwiek nie do końca przekładalne na problem. bo na lampach 200Ws z czasem błysku 1/1100 zjawisko tak samo występuje. ja obstawiam ograniczenie leżące po stronie canona. i jest to fizyczna przypadłość czyli nic się z tym nie zrobi.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    i jest to fizyczna przypadłość czyli nic się z tym nie zrobi.
    Tyle że to nie fizyczna przypadłość Canona jako takiego tylko migawek szczelinowych.

Jeśli to do Ciebie nie przemawia to się poddaję i nadal sobie twierdź, że zasada działania różnych rodzajów migawek, czy innych aspektów czysto technicznych, nie jest Ci potrzebna do fotografowania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Inaczej : czy ktoś odpowie na moje pytanie ( post #68 ) ?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Tyle że to nie fizyczna przypadłość Canona jako takiego tylko migawek szczelinowych.
    ok. przyjmuję do wiadomości.

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Jeśli to do Ciebie nie przemawia to się poddaję i nadal sobie twierdź, że zasada działania różnych rodzajów migawek, czy innych aspektów czysto technicznych, nie jest Ci potrzebna do fotografowania.
    piast9, upraszczasz nieco, po prostu wolę fotografować i mieć doświadczenie praktycznie niż tylko teorie z książki. na podstawie samych teorii jednoznacznie nie znajdziesz rozwiązania/odpowiedzi problemu z tego wątku, mam nadzieję, że to widzisz?

tak, to wina migawki. nie wyrabia się.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Takie niepozorne pytanie umknęło wśród zażartej dyskusji.

Migawka na pewno otwiera się całkowicie na 1/200s bo ze speedlitami naświetla ok. Skoro z lampą studyjną jest źle, to znaczy że coś jest nie tak ze współpracą.
    No i teraz tylko pytanie, co jest nie tak. Prędzej bym uwierzył, że migawka jednak idzie z dołu do góry i lampa nie nadąża błysnąć, niż że lampa byłska przed całkowitym otwarciem migawki. Przecież na tę drugą przypadłość nie pomagałoby wydlłużenie czasu ekspozycji.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów