Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    Tomasz, to wytłumacz mi dlaczego Hasselblad nie ma winiety przy czasie 1/500s na TEJ SAMEJ LAMPIE????
    Bo hasior ma migawkę centralną
    Przy centralnej częściowe otwarcie migawki nie zacienia fragmentu kadru tylko zmniejsza światło obiektywu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Przy centralnej częściowe otwarcie migawki nie zacienia fragmentu kadru tylko zmniejsza światło obiektywu.
    Dokładnie tak.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Panowie, ale "hasior" mi światła obiektywu nie zmienia :-) jest jasne jak trzeba i na 5D przy czasie wyrabialnym czyli 1/160 też jest ok. wychodzi na to że szybkie synchro czyli powyżej 1/160 tylko ze starym sprzętem... mamija 67 też z tym problemu nie miała...

a budowę migawki znam, pytanie w tym wątku nie dotyczyło quizu pt. jak zbudowana jest migawka. chyba FF canona po prostu nie daje rady i tyle.

i ok - przysłonięcie jest migawką, ale wygląda jak winieta - tyle że jest na dole matrycy. zawsze twierdziłem że hassel pomyłką w sensie zakupu być nie może... tylko zamiast tego 5D to mogłem szukać ścianki starej do hassela :-)
    gra i buczy bebop

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Nie ze starym sprzętem , tylko z migawką centralną jest OK

Przy 300D-350D muszę schodzić ( przy 5 lampach studyjnych ) do 1/125

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Niestety nie znalazłem dokładnych danych technicznych lamp elinchrome , jednak posłużę się przykładowymi danymi lampy "elfo quant 500Ws" .

Czas błysku tej lampy to 1/550 [s] ( czym większa moc lampy tym czas błysku jest dłuższy )

czas synchronizacji w 5D to 1/250 , błysk następuje przy całkowitym otwarciu migawki czyli po około 1/500s .
    przy lampie z czasem błysku 1/1100s jest to samo. to nie ma znaczenia - chodzi o samą*migawkę. i druga rzecz: max synchro w 5D to 1/200 (maksymalnie), pisałem w tym wątku z 10 razy :-) może się mechanika nie wyrabia??

Nie ze starym sprzętem , tylko z migawką centralną jest OK
    większość STUDYJNYCH aparatów (średnioformatowych) sprzed 20-30 lat ma tą migawkę. ok? ;-)

Przy 300D-350D muszę schodzić ( przy 5 lampach studyjnych ) do 1/125
    mi przez stopkę 1/160 na 300D działa. niestety więcej niż 4 lamp studyjnych nie próbowałem, a zastosowania też nie znalazłem - no i to za dużo czasu mi zajmuje (w sensie ustawiania światła), żeby sobie życie 5cio utrudniać.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Panowie pozwolcie ze zadam takie glupie pytanie. Nigdy nie pracowalem w studio wiec nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze wszystkie pstrykane kompozycje (martwa natura czy z modelka) sa bardzo statyczne to po co Wam w ogole 1/200? Nie wystarczy 1/125? Ustawicie sobie ISO i swiatlo jak trzeba i na zdjeciu nie bedzie roznicy...
    Moze mi ktos to wyjasnic jak pieciolatkowi?

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

większość STUDYJNYCH aparatów (średnioformatowych) sprzed 20-30 lat ma tą migawkę. ok? ;-)
    Wiem

Cytat Zamieszczone przez bebob
    mi przez stopkę 1/160 na 300D działa. niestety więcej niż 4 lamp studyjnych nie próbowałem, a zastosowania też nie znalazłem - no i to za dużo czasu mi zajmuje (w sensie ustawiania światła), żeby sobie życie 5cio utrudniać.
    Ja wyzwalam jedną radiem , pozostałe fotocelą .
    A co do 5 lamp to: jedna główna ; druga wypełniająca ; trzecia kontra ; dwie tło lub kontra pomocnicza w zależności od potrzeb

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

djtermoz. focisz dziewczynę, której włosy dmuchasz wentylatorem. focisz truskawkę która spada w naczynie z jogurtem. zamrożenie ruchu jest potrzebne... krótszy czas = mniej przepalania cienkich jasnych elementów (blond włosy modelki) - tutaj akurat i czas błysku (trwanie) w lampie i czas synchro mają znaczenie. dlatego m.in. podświetla się włosy słabszymi lampami (mają krótsze czasy synchro).

A co do 5 lamp to: jedna główna ; druga wypełniająca ; trzecia kontra ; dwie tło lub kontra pomocnicza w zależności od potrzeb
    z ciekawości: efekty tego są jakieś? bo to co mówisz to 3 lampy maks :-)
    gra i buczy bebop

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Panowie pozwolcie ze zadam takie glupie pytanie. Nigdy nie pracowalem w studio wiec nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze wszystkie pstrykane kompozycje (martwa natura czy z modelka) sa bardzo statyczne to po co Wam w ogole 1/200? Nie wystarczy 1/125? Ustawicie sobie ISO i swiatlo jak trzeba i na zdjeciu nie bedzie roznicy...
    Moze mi ktos to wyjasnic jak pieciolatkowi?
    Dokładnie tak jak mówisz , przy statycznych scenach przy minimalnej ilości światła zastanego w studiu nawet 1/30 wystarczy . Jednak przy dynamicznej scenie sam błysk może nie wystarczyć do "zamrożenia ruchu" modelki lub modela.

z ciekawości: efekty tego są jakieś? bo to co mówisz to 3 lampy maks :-)
    Mam 4x 250Ws i 1x500Ws więc to powinno wyjaśnić dlaczego aż tyle

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Mam 4x 250Ws i 1x500Ws więc to powinno wyjaśnić dlaczego aż tyle
    pudło, tępota bebopa nie ma granic: oświetlasz hangar? nie no tak z ciekawości chciałem zobaczyć jakie sceny się oświetla 4x250Ws i 1x500Ws.
    lista sprzętu mnie niezmiennie nie interesuje, tylko efekt jaki tym uzyskujesz. bo albo MUSISZ pracować na takiej ilości lamp bo fotografujesz np. duże meble i duża przestrzen sceny jest potrzebna do oświetlenia, albo po prostu nie radzisz sobie z ustawieniem tego na 3 lampach i 2 blendach. obstawiam to pierwsze, stąd też pytanio/proźba o jakiś efekt tej armii lamp. może być na PW. nie będę już odsyłał do przykładów, że można dużą scenę oświetlić 2x100Ws + czasami 500Ws halogen za 30 zeta. ciekawość Tomasz. co Ty na to?

Dokładnie tak jak mówisz , przy statycznych scenach przy minimalnej ilości światła zastanego w studiu nawet 1/30 wystarczy . Jednak przy dynamicznej scenie sam błysk może nie wystarczyć do "zamrożenia ruchu" modelki lub modela.
    napisałem przykłady zastosowań szybkich czasów synchro. nie tylko mrożenie ruchu, ale też i nieprzepalanie cienkich blond włosów podświetlanych od tyłu.

na marginesie: przy czasach 1/30 to potrzebujesz względnie mało światła bo czas jest długi.
    gra i buczy bebop

Strona 4 z 13 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów