Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    bo może nie zrozumiałeś obejścia: w trybie M, bez synchronizacji z założoną na sanki lampą np. 550EX, (bo po co synchro skoro nie działa tak jak trzeba). pstrykam - lampa 550EX błyska, fotocele studyjnych to łapią i też błyskają.

wgram chyba nowszy firmware - może problem zniknie.
    Ja chyba też czegoś nie łapię :-)) Wyzwalasz studyjne przez fotocelę błyskiem z 550-ki i jest ok, a jak wyzwalasz po kablu/radiu jest źle? (tzn. z winietowaniem). To że 550 wyzwalasz na M to akurat normalne, bo w innym trybie przedbłysk pomiarowy by walił sprawę :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Instrukcja CANON EOS 5D strona 102: "Duże studyjne lampy błyskowe wymagają synchronizacji z czasem naświetlania 1/125 sek. lub dłuższym". - Myślę, że teraz wszystko jasne
    Slavko, proszę Cię :-) wiesz o jakich lampach napisałeś? jakie to są te DUŻE STUDYJNE LAMPY? bo moje są*ewidentnie małe.

teoria o tym,*że pełna klatka powyżej 1/200 się*nie wyrabia wydaje mi się najprawdziwsza. tylko czemu jest winieta przy synchro 1/200 przez kabel a nie ma przy korzystaniu z lampy na sankach.

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Ja chyba też czegoś nie łapię :-)) Wyzwalasz studyjne przez fotocelę błyskiem z 550-ki i jest ok, a jak wyzwalasz po kablu/radiu jest źle? (tzn. z winietowaniem). To że 550 wyzwalasz na M to akurat normalne, bo w innym trybie przedbłysk pomiarowy by walił sprawę :-)
    tak. winietowanie mam tylko gdy robię synchro przez kabel czy radio. robiąc z lampą 550EX winiety nie mam przy czasie 1/200s. i tego nie rozumiem.

Cytat Zamieszczone przez tomik
    kolego bebop;-)
    u mnie na 5D od 1/160 a na 20D przy 1/250 jest winieta, na kablu nawet z najmarniejszymi chinczykami jest ok.
    wiec to troche dziwny przypadek, probowales z roznymi lampami?
    tomik, a możesz zapodać mi zdjęcie z 5D z synchro 1/200 na kablu? najlepiej z jasnym tłem na dole, co by ew. problem czy jest winieta był na talerzu :-)
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

tak. winietowanie mam tylko gdy robię synchro przez kabel czy radio. robiąc z lampą 550EX winiety nie mam przy czasie 1/200s. i tego nie rozumiem.
    Prawdę mówiąc, to jest to problem z gatunku "o jakim się filozofom nie śniło" :-) Na zdrowy chłopski rozum, to co piszesz jest nierealne, ale jednak się dzieje :-)
    A sprawdzałeś wyzwalania kablem/radiem różnych lamp? Zakładam, że masz więcej niż jedną i wyzwalasz jedną po kablu a reszta leci po fotoceli. Może spróbuj wyzwalać inną lampę, żeby upewnić się, czy problem nie pochodzi z elektroniki samej lampy (może być tak, że wyzwalanie z portu synchro i wyzwalania z celi, są obsługiwane przez zupełnie odrębne układy lampy)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nikon robił, nie wiem czy dalej robi, ale coś mi się kołacze że D70 miało krótsze czasy synchro...
    Bo Nikon ma oprócz migawki mechanicznej migawkę elektroniczną w matrycy. Oprócz zalet ma ona też swoje wady ujawniające się przy silnym świetle i krótkich czasach, dlatego nie wiem co lepsze.

A to już pokazuje, że problem nie w samym 5D a w sposobie wyzwalania.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Dokladnie ten problem byl walkowany na Nikonie. D200 ma to samo.
    oni tam rozebrlai problem na czynnki fraktalne. Polecam. Ja synchronizowalem z 550EX i Elfo na fotocelahc i zero problemow bo robilem ponad 200 nawet z teog co pamietam.

Domyślnie

mam ten sam efekt w 20d przy 1/250, a lampa to jedna ruska na kabelku synchro + 2-ga ruska wyzwalana fotocela.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Dokladnie ten problem byl walkowany na Nikonie. D200 ma to samo.
    oni tam rozebrlai problem na czynnki fraktalne. Polecam. Ja synchronizowalem z 550EX i Elfo na fotocelahc i zero problemow bo robilem ponad 200 nawet z teog co pamietam.
    tryb M przy lampie blokuje zakres czasu do 1/200 max. nie mniej przy 1/200 przez fotocelę winiety nie ma.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Niestety nie znalazłem dokładnych danych technicznych lamp elinchrome , jednak posłużę się przykładowymi danymi lampy "elfo quant 500Ws" .

Czas błysku tej lampy to 1/550 [s] ( czym większa moc lampy tym czas błysku jest dłuższy )

czas synchronizacji w 5D to 1/250 , błysk następuje przy całkowitym otwarciu migawki czyli po około 1/500s .
    Zostaje nam 1/500s na pełny błysk lampy i zamknięcie migawki .
    Do tego dochodzi opóźnienie w wyzwoleniu lampy . Każdy kabel , radiowyzwalacz , czy błysk innej lampy ma swoje opóźnienie .
    1/500s która zostaje nam do dyspozycji to za krótki czas by lampy zdążyły błysnąć pełną mocą w czasie otwarcia migawki .
    Takie uroki lamp studyjnych

edit: lampy EX na stopce mają krótszy czas reakcji ( są wyzwalane bezpośrednio z aparatu ) i są mniejszej mocy więc czas błysku dochodzi nawet do 1/2000 dlatego zdążają naświetlić cały kadr.
    Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 19-04-2006 o 14:36

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ok - chyba doszliśmy do wniosku: tak ma być. jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie poparte realną fotą czyli 1/200 na kablu z 5D lub 1/250 na kablu z 20D - i to jest BEZ WINIETY to chętnie zobaczę.

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Niestety nie znalazłem dokładnych danych technicznych lamp elinchrome , jednak posłużę się przykładowymi danymi lampy "elfo quant 500Ws" .
    Tomasz, to wytłumacz mi dlaczego Hasselblad nie ma winiety przy czasie 1/500s na TEJ SAMEJ LAMPIE????

dzizas, co za teoretyzowanie... :-(
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tomasz, to wytłumacz mi dlaczego Hasselblad nie ma winiety przy czasie 1/500s na TEJ SAMEJ LAMPIE????

dzizas, co za teoretyzowanie... :-(
    Przede wszystkim to co masz na fotach to nie jest winieta ( winieta jest na około) , tylko zasłonięcie części kadru przez migawkę i występuje tylko w migawkach szczelinowych.
    Przy migawkach centralnych takie zjawisko nie występuje .

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów