Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    bebop: Cały czas mam wrażenie że zakupiłeś sprzęcik , który tak do końca nie spełnia wszystkich Twoich oczekiwań i szukasz dziury w całym.
    bingo! nie - korekta - pudło. musisz dopytać kolegów co napisać nx time. jeżeli sprzęt mi nie pasuje to go sprzedaję, nie mam z tym problemu.

Wyluzuj , przestaw czas i rób ładne foty. Życzę powodzenia.
    szukam odpowiedzi na pytania pt. canon, a braki luzu zauważam w dużej grupie forumowiczów :-) dziękuję za życzenia, jeżeli urodzinowe to spóźnione.

PS: oczywoiście jak chcesz sobaczyć jak sobie radzę z pięcioma lampami to zapraszam na [Battle Cage]
    wow. czy mam to rozumieć jako wyzwanie? chyba że są tam [battle cage] jakieś*ukryte foty z 5cioma lampami - do obejrzenia??
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    PS. czekam Tomku Goliński aż zamkniesz wątek. zabrakło argumentów, ja obrażać nikogo nie mam zamiaru, sytuacja patowa. może Muflon da radę? jak'em troll [/B]
    A moze ty dasz rade przestac odpisywac na kazdy post jaki tu padnie?
    Wtedy nie byloby potrzeby posuwac sie do zamykania watku.
    Przeciez zabraklo ci argumentow jak twierdzisz... wiec po co lejesz wode?

Pozostali tez mogliby sie powstrzymac bo wszelkie wyjasnienia zostaly juz napisane i przeszukiwanie stogu zdzblo po zdzble a przez to draznienie sie nawzajem nic wiecej nie da.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

musisz dopytać kolegów co napisać nx time. jeżeli sprzęt mi nie pasuje to go sprzedaję, nie mam z tym problemu.
    Jakoś w tym wątku tego nie widzę . Sprzedaj więc i będziesz mieć jeden problem mniej

szukam odpowiedzi na pytania pt. canon, a braki luzu zauważam w dużej grupie forumowiczów :-)
    A ile razu można tłumaczyć dorosłemu człowiekowi to samo ?
    wow. czy mam to rozumieć jako wyzwanie? chyba że są tam [battle cage] jakieś*ukryte foty z 5cioma lampami - do obejrzenia??
    Po prostu jak chcesz to możesz mnie wyzwać i się przekonać .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    A należy pamiętać, że obraz na filmie jest odwrócony (-:
    O ja głupia ci... Zawsze musi być jakieś naukowe wyjaśnienie...
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

O ja pierniczę - że się wam jeszcze ta dyskusja nie znudziła a żaden z modów nie zamknął tego bezpłodnego tematu :-)
    Bebop - jeśli ze sprzętu korzystasz zawodowo i z czymś ci on nie pasuje to go po prostu sprzedaj/oddaj/wyrzuć i korzystaj z tego co daje oczekiwany przez ciebie efekt. Rozumiem, że wydanie 10kpln na puchę, która nie spełnia oczekiwań, to może być spory ból, ale to jeszcze nie koniec świata. Znam człowieka, który parę lat temu zainwestował górę kasy w Mamiyę RZ z kompletem zacnych szkieł i po tygodniu powiedział, że "wyp.....i ten szajs, bo mu źle w łapie leży i nie może się skupić na pracy z modelką". Obecnie ten ludzik foci.... 5D :-) Miłego dnia!
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jako ze watek jest o lampach to oczywiscie wam nie daruje i pociagne jeszcze troche

Mam wrazenie ze bebop chce usilnie zrzucic wine na Canona i nie do konca tu cos rozumie i chce zrozumiec usprawiedliwiajac sie jakims starym zlomem i jakims napisem na obudowie lampy. Tyle, ze te wynalazki tez doskonale nie sa i tylko udaja super sprzet... Dlaczego?

Magiczne ulotki, czas blysku... czyli wabiki na jeleni

Elinchromy 400FX maja w specyfikacji czas blysku 1/900 @ t0.5, D-lite 4 1/800...

Niby wszystko pieknie... 1/900 wiadomo ze malo... ale co do jasnej ciasnej to cale "@ t0.5"?

Wiekszosc ludzi oleje ten wynalazek, ktos kto kombinuje w glowie byc moze wykombinuje sobie ze to 1/2 czasu i bedzie troche niezadowolony... Myslal ktos co za przekret sie tu kryje i czemu pisalem ze strach pomyslec? Otoz jak pogrzebac mina psuje sie jeszcze bardziej...

Effective flash duration: It is the interval between the time when the light intensity first reaches 50% of its peak value until the point of time when it has decayed to that same value. The effective flash duration t 0.5 is more customary and is often used in brochures and data sheets. However, when movements have to be frozen with short flashes it should be remembered that the flash is still illuminating at half its maximum intensity after the specified t 0.5 time. In these cases t 0.1 should be considered. Both values are interconnected by the following rule of thumb: t 0.5 is 3 times shorter than t 0.1.
    Krzywa emitowanego przez lampe swiatla podczas blysku gwaltownie narasta (tu zwykle nie ma duzego problemu okreslic poczatek, mozna zawsze mierzyc od impulsu wyzwalajacego) a nastepnie plynnie opada do zera. Jako ze nie ma wyraznego konca wprowadzono sobie norme ISO 2827 ktora mowi o tym jak okreslic czas blysku.

Czas blysku w/g tej normy mierzony jest od momentu w ktorym lampa osiaga intensywnosc swiatla 1/2 (lub 1/10 odpowiednio) do momentu w ktorym intensywnosc spada spowrotem do tej samej wartosci.

A co po tym czasie? Nic sie w sumie nie zmienia Lampa dalej swieci 1/2 (i mniej) mocy i oswietla nam plan jakis czas... Jak dlugo? Generalna zasada jest taka, ze t0.5 to mniej wiecej 1/3 czasu t0.1. Czyli uwzgledniajac nieco dokladniej swiatlo jakie wychodzi z palnika z tego super szybkiego elinchroma za jaki uchodzi nagle robi sie wolna kobyla z czasem blysku 1/300.

Cos chyba sie niebezpiecznie przysunelismy do naszego 1/200-1/250...

Dorzucic by pasowalo fakt, ze t0.5 mierzone jest najczesciej przy pelnej mocy gdzie cala krzywa jest nieco bardziej skompresowana i czas blysku krotszy. Przy regulacji mocy napieciem, czyli typowo w lampach studyjnych blysk wraz ze zmniejszaniem napiecia na kondensatorach sie wydluza i maksimum przemieszcza dalej od impulsu wyzwalajacego. Czas potrzebny na odpalenie palnika jak juz pisalem nie jest zerowy. Dorzucenie paru innych elementow spotykanych w nowoczesnych lampach np. w celu oszczedzenia palnika poprzez zlagodzenie poczatku krzywej blysku (co za tym idzie przesuniecie "glownego" blysku na pozniej) powoduje dalsze wydluzenie calosci i odsuniecie od impulsu. Nowe bezpieczne niskonapieciowe uklady wyzwalajace tez odopwiednio potrafia opoznic calosc.

Uwzgledniajac ze impuls z aparatu jest wysylany do lampy w momencie jak pierwsza kurtyna sie otworzy (co zajmie nieco czasu), nastepnie dojdzie opoznienie lampy zanim wyzwoli blysk okazac sie moze ze nam druga kurtyna slicznie przytnie dol zdjecia zanim lampa zgasnie...

Wszystko daje w efekcie bajer w postaci opoznienia poczatku blysku wzgledem otwarcia migawki i albo blysk zostaje wyzwolony za pozno kiedy druga kurtyna juz sie zamyka i zostanie slicznie przyciete, albo blysk jest nieco przydlugi (mimo ze ponoc lampa taka super) i migawka slicznie przytnie koncowke mimo ze zostalo wyzwolone w dobrym momencie.

Patrzac tak na Twoje foty gdzie wyciecie jest raczej plynne i lagodne obstawiam ta druga mozliwosc...

A hasiablasia tez sux i wcale nie jest lepszy...

No wlasnie... Mamy sredni format z migawka centralna i synchro na wszystkich czasach... Ze niby tam dziala... Napewno?

Otoz z informacji od praktykow (ktorych sie tak bebop w ktoryms poscie domagal) wynika, ze:
    "It is sometimes assumed that because of the short duration of the light from electronic flash tubes, none of the light can be cut off by the shutter and the guide number will remain constant at all exposures."

"...makes it possible for the shutter blades to close soon enough to prevent some of the light from reaching the film. A test made with one type of electronic flash unit revealed that only 59% of the light was transmitted at 1/500 of a second compared to 1/100 of a second and slower speeds..."
    Bajer... Otoz na srednim formacie w tescie wyszlo, ze czas 1/500 wzgledem 1/100 wycina 41% swiatla jakiejs tam lampy blyskowej.

Jakies komentarze? Szkoda chyba pisac cokolwiek dalej...

Bebopowi proponuje wykorzystac pare polaroidow i klatek filmu na testy jak to jest z tym jego hasiem i lampami i czy aby przypadkiem f8 1/125 nie jest jakos dziwnie jasniejsze jak f8 1/500.

Nikoniarzom zaplakac nad ich synchro 1/500, ktore robi dokladnie taki sam bajer...

Koniec?
    wychodzi na to, że canon ma dwa zupełnie różne systemy synchronizacji. jeden działa z lampami canonowskimi i lampami na sankach a drugi z gniazdem pc sync.
    Tak. A trzeci przez wezyk i czwarty po USB... Piszesz, ze wiesz jak to dziala i za chwile takie rzeczy ze...

Jakie inne? Wypadalo by tylko ze albo wyzwala ex'y zanim otworzy sie w pelni migawka (co dla czasow rzedu 1/10000 bylo by karkolomnym kombinatorstwem, zwlaszcza ze ex'a mozna podpiac nie tylko na stopke i skad wtedy by puszka wiedziala ile dac wyprzedzenia?). Albo ze na gniezdzie PC odpala lampy pozniej... Co jest jeszcze wieksza bzdura jak opcja pierwsza.

Skoro to inne synchro to wypadalo by w/g Ciebie, ze EX nie ma prawa dzialac na gniezdzie PC, nie?

Otoz porozmawialem ze swoim ex'em 580 odpalonym na 1/1 mocy (zeby nie bylo ze blysk krotki), canon podaje 1/700 dla tej mocy. Biala sciana, iso 100, f11 w puszce, podpiety jakims metrem przewodu przez kostke hamy do gniazda PC w 20D i... o dziwo dziala na 1/250 bez problemu. Co wiecej... Da sie dokrecic 1/320 i tez nie ma praktycznie winiety... Chyba jednak gniazdo PC tu nie jest winnym.

Wiecej testow z innymi lampami i metodami wyzwalania jak mi sie zachce je zrobic. A wyniki tego wkleje pozniej jak nie zapomne

być może zasłanianie się*lampami studyjnymi to ukrywanie prawdziwego problemu jakim jest właśnie migawka. lampy się wyrabiają, migawka już nie. albo system synchronizacji który jest w canonie.
    Byc moze zaslanianie sie hasselbladem nie robiacym ciemnoty na brzegu a rownomiernie na calej klatce to ukrywanie prawdziwego problemu jakim sa wolne lampy studyjne?

Czy jak jedna lampka nocna dziala podpieta do gniazdka kolo lozka a druga nie to problemu szukamy w gniazdku czy w tej drugiej lampce?

Czemu w takim razie skoro jedna lampa dziala na gniazdku PC Canona bez problemu a inna nie to Canon ma tu byc problemem?

O ukladach opozniajacych migawke wzgledem blysku stosowanych do starych jeszcze wolniejszych lamp tak aby maksimum swiatla wypadlo na pelne otwarcie migawki mimo ze nie maja zastosowania w dzisiejszych czasach chyba warto by niektorym przypomniec.

Problem byl, jest i bedzie jeszcze dlugo w praktycznie kazdym rodzaju puszek...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    O ja pierniczę - że się wam jeszcze ta dyskusja nie znudziła a żaden z modów nie zamknął tego bezpłodnego tematu :-)
    Bo zawsze sie moze jeszcze cos urodzic
    ...

Domyślnie

KuchateK - jestem pod wrazeniem... Cale szczescie, ze ja w tym czasie jak to pisales zrobilem ze 300 fotek z zastanym

Zablokowany

Domyślnie

hejka tak jestem posiadaczem canon'a 5D i nie mam zaciemnionego pola przy 1/200 sprawdzone przy 2 lampach elfo 500 stareeeego bardzo typu i5 czy cos takiego pozdrawiam

P.S. dopiero przy czasie 1/250 ale to juz ponad czas synchro
    Ostatnio edytowane przez LostMyMind ; 28-04-2006 o 09:10

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LostMyMind
    ...estem posiadaczem canon'a 5D i nie mam zaciemnionego pola przy 1/200 sprawdzone przy 2 lampach elfo 500 stareeeego bardzo typu i5 czy cos takiego
    mam nadzieję, że test robiłeś na jasnym/białym tle

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów