Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    Jeśli piszesz o fotografowaniu przy świetle ciągłym, to masz rację. Wtedy jednak nie ma problemu z synchronizacją z błyskiem, bo nie ma błysku.
    jeżeli będziesz robić np. 20D i 135L może się okazać,*że 1/200 to za mało żeby zamrozić ruch/drgnięcie własnej ręki trzymającej aparat. to przykład na wypadek, gdybyś miał za mało argumentów za tym, że synchro powyżej 1/250 s się przydaje.

Ciekawe, ile by wtedy kosztowały obiektywy.
    wejdź na stronę www.hasselblad.com, chyba nawet jest cennik.

No i niektórzy mimo wsyztko wykorzystują czasy krótsze niż 1/1000, a tu by tego nie mieli.
    ludzie od zamierzchłych czasów mają różne potrzeby. dlatego są różne aparaty i technologie.

Jestem zdania, że profesjonalista, zawodowiec wszystkie sprawy techniczne związane ze sprzętem, którego używa powinien mieć w małym palcu. Nie może ich ignorować, nie może mówić, że woli robić zdjęcia zamiast uczyć się jak działa aparat.
    hoho, minek, ale się rozpędziłeś :-) teoria ciekawa i pewnie 20lat temu tak było. dzisiaj sobie przedzwoniłem do kilku ludzi, którzy pracują zawodowo w studiach m.in. na 5D. i dziwnie jakoś nikt o budowie migawki nie gada jak najęty. bo jak ma problem ze średnim aparatem czy obiektywem z centralną migawką to dzwoni do Adamczyka. i Wiesław Adamczyk mówi co i jak. czasy domorosłych specjalistów chyba powoli mijają. czy to jak działa migawka powoduje, że robisz lepsze zdjęcia? i nie trzymaj się uparcie jednego zdania, bo sto postów nie jest potrzebne to wyartykułowania prostej wypowiedzi nt. migawki. chyba że lubisz się*upajać tym jednym punktem zaczepienia :-)

Musi mieć wszystko tak opanowane, żeby o tym nie myśleć.
    widzisz minek, jak miałem 20D to nie działało mi synchro z lampami na 1/250. rozmawiałem z innymi ludźmi, zajrzałem do instrukcji, pytałem w paru firmach, które sprzedają profesjonalny sprzęt studyjny (fotograficzny). nikt nie mówił, że to wina lamp. po prostu nie działa, bo producent czegoś nie dopracował - takie zdanie przeważało. to samo dotyczy napompowanego ISO w Canonie. interesowało Cię to? dopóki nie pojawia się*problem powtórnie można przyjąć, że tak musi być. tylko wiesz - jest pewna różnica dla mnie pomiędzy aparatem za 5k (20d), w którym AF szwankuje, szczęśliwie FF/BF nie mam - przy tylu fuck-up'ach canona przyciemnianie dołu klatki przy najkrótszym synchro to pikuś. kupuję jak ten idiota pełną klatkę czyli 5D. wszystko fajnie, wchodzę do studia, sesja, zamęt, mało czasu i... jest ten sam problem. tyle że 1/200 jest progiem nieosiągalnym. i wiesz - trochę mnie to już zaczyna irytować. bo mogę sobie naprawdę walić lampą w sufit, i jest naprawdę mała szansa, żeby pro fotocele w Elince nie złapały tego. i będę miał synchro 1/200, dookoła, ale będzie. nie muszę w ciągu 5 minut rozebrać aparatu na części pierwsze, wymienić jednym tchem wszystkie części od pierwszej soczewski w obiektywie po okular. daję sobie radę, takim czy innym sposobem.

Wtedy nie zaistniał by problem jak poruszony w tym wątku, gdyż było by oczywiste dlaczego tak nie jest, i jeśli koniecznie musi być synch krótszy, to nie z migawką szczelinową. Koniec.
    minek, niech nie będzie krótszy, niech będzie 1/200. powtarzam - czemu lampa 550EX odpalona na sankach wyzwala fotocele lamp studyjnych na 1/200 s i jest wszystko ok? a na kablu już nie?

wychodzi na to, że canon ma dwa zupełnie różne systemy synchronizacji. jeden działa z lampami canonowskimi i lampami na sankach a drugi z gniazdem pc sync.

czemu ten sam problem był i jest z 20D i czasem 1/250? czy to możliwe że jedne ezgemplarze aparatów mają ten problem a inne nie?

być może zasłanianie się*lampami studyjnymi to ukrywanie prawdziwego problemu jakim jest właśnie migawka. lampy się wyrabiają, migawka już nie. albo system synchronizacji który jest w canonie.

jak masz coś ciekawego do powiedzenia w tych kwestiach to zapraszam, o migawce chyba już wyczerpałeś powtarzalność jednego zdania, prawda?
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

bebob: masz w instrukcji napisane że 5D ze studyjnymi lampami synchronizuje na 1/125 ? MASZ ; Więc jak byś miał problem z niedoświetleniem przy tym czasie byłoby coś nie tak ze sprzętem . Sprzęt jest sprawny , tylko Ty nie potrafisz się do tego dostosować .
    Napisz do CANONA , opisz swój problem i .......Cię wyśmieją , że nie umiesz czytać instrukcji obsługi .
    A jak Ci nie pasuje 1/125 to zmień system i będziesz zadowolony

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Panowie, może starczy karmienia trolla?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    no to co że centralna. sprzęt sprzed 40 lat ma możliwość synchronizacji z lampami studyjnymi na czasie 1/500s. Canon pełnoklatkowy z model zeszłego roku (5D) o wartości ponad 10 krotnej w stosunku do używanego hassela 500CM nie ma możliwości pracy z czasem 1/200s.

Bebop, naprawde litosci, niewiem czy bylo, najwyzej mnie moderator sciagnie, czas synchronizacji blysku jest wtedy i tylko wtedy jesli migawka na czas blysku otworzy sie na pelna szczeline czyli przy pelnoklatkowym aparacie takim jak 5d szczelina musi miec 24 mm nie mniej, dlatego czas synchronizacji, chocby producenci podawali inaczej, fizycznie jest nieosiagalny dla czasow krotszych niz 1/125 s dla migawki szczelinowej, migwaka centralna w hasselu otwiera sie na pelna szczeline zawsze i zawsze bedzie miala czas synchronizacji, to tak jak porwownywac ogorek kiszony z konserwowym, i to i to ogorek ale czy napewno ?

pozdrawiam
    krzysiek
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 20-04-2006 o 21:20
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    bebob: masz w instrukcji napisane że 5D ze studyjnymi lampami synchronizuje na 1/125 ? MASZ ; Więc jak byś miał problem z niedoświetleniem przy tym czasie byłoby coś nie tak ze sprzętem . Sprzęt jest sprawny , tylko Ty nie potrafisz się do tego dostosować .
    widzisz, myśląc w ten sposób nie byłoby wasiaware do 300D.

myślenie w ten sposób jak przedstawiłeś czyli klapy na oczach na szczęście omija wielu ludzi. i chodzi właśnie o dostosowywanie sprzętu do swoich potrzeb a nie odwrotnie. nie zainteresowało Cię dlaczego parę osób twierdzi, że

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Panowie, może starczy karmienia trolla?
    buty Tomaszu. buty. resztę znasz? jak możesz to zamknij temat, bo już nic istotnego w nim nie padnie.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Bebop a może wystarczy książke przeczytać o budowie i zasadzie działania a nie sie tu kłócić ze wszystkimi? Odnosze wrażenie że zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał a może spróbowałbyś zasięgnąć wiedzy w literaturze a nie mącił powietrze. Ewentualnie możesz sprzedać aparat i zacząć malować plakatówkami.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snow
    Odnosze wrażenie że zachowujesz się jakbyś wszystkie rozumy pozjadał
    nie zadawałbym wtedy pytania czysto praktycznego.

a może spróbowałbyś zasięgnąć wiedzy w literaturze
    właśnie to robię, ale niestety nadal nie jest to odpowiedź praktyka.
    jeżeli mam czas błysku 1/1100 to dlaczego nie wyrabia się migawka? bo takie teorie czy też wiedzę książkową ktoś cytował.

a nie mącił powietrze.
    przyda się*trochę*ruchu, bo trochę stęchlizną wali. wiosna idzie, może conieco trzeba umyć? a może aparat wyciągnąć, a nie teorie z rękawa?
    to co napisał KuchateK ma bardzo duże znaczenie ale nie do takich lampek o jakich ja pisałem. duże lampy studyjne. i one rzeczywiście potrzebują to co on opisał w poście. i tego właśnie dotyczy wzmianka w instrukcji canona.

Ewentualnie możesz sprzedać aparat i zacząć malować plakatówkami.
    przerabiałem. nadal to robię.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    jeżeli będziesz robić np. 20D i 135L może się okazać,*że 1/200 to za mało żeby zamrozić ruch/drgnięcie własnej ręki trzymającej aparat. to przykład na wypadek, gdybyś miał za mało argumentów za tym, że synchro powyżej 1/250 s się przydaje.
    Owszem, przy świetle ciągłym, ale nie błysku trwającym 1/1000s i będącym jednym bądź mocno dominującym źródłem światła

i dziwnie jakoś nikt o budowie migawki nie gada jak najęty. bo jak ma problem ze średnim aparatem czy obiektywem z centralną migawką to dzwoni do Adamczyka. i Wiesław Adamczyk mówi co i jak.
    Bo nie musi. Wystarczy że wie jak działa, zna zalety i wady danego rozwiązania. Dzwoni do Adamczyka, bo Adamczyk ma wiedzę i narzędzia żeby naprawić. Sam zaś ma wiedzę jak tego używać.

czy to jak działa migawka powoduje, że robisz lepsze zdjęcia?
    Nie powoduje. Ale powoduje, że wiem kiedy mogę używać jakiego oświetlenia, jaki może powstać efekt przy bardzo szybko poruszającym się obiekcie.

minek, niech nie będzie krótszy, niech będzie 1/200. powtarzam - czemu lampa 550EX odpalona na sankach wyzwala fotocele lamp studyjnych na 1/200 s i jest wszystko ok? a na kablu już nie?
    Nie wiem.

EDIT:
    właśnie to robię, ale niestety nadal nie jest to odpowiedź praktyka.
    jeżeli mam czas błysku 1/1100 to dlaczego nie wyrabia się migawka? bo takie teorie czy też wiedzę książkową ktoś cytował.
    Praktycy już Ci odpowiedzieli: u nich też tak działa.
    Teoretycy odpowiedzieli Ci _dlaczego_ tak działa.
    Ostatnio edytowane przez minek ; 20-04-2006 o 23:13

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Owszem, przy świetle ciągłym, ale nie błysku trwającym 1/1000s i będącym jednym bądź mocno dominującym źródłem światła
    minek, podałem Ci przykład z życia. przy błyskowym świetle - to nie jest kwestia nieruchomej modelki, tylko drgania ręki. w niewygodnej pozycji. jak sobie policzysz cropa z 135mm to wychodzi że te 1/200 to minimal do nieporuszonego zdjęcia (ręka), te 1/250 daje już mały zapas. pomijam już takie detale jak to, że krótki błysk (lampy) i szybkie synchro (aparat)

Bo nie musi. Wystarczy że wie jak działa, zna zalety i wady danego rozwiązania. Dzwoni do Adamczyka, bo Adamczyk ma wiedzę i narzędzia żeby naprawić. Sam zaś ma wiedzę jak tego używać.
    oj minek, minek - ok - wiesz lepiej. tylko czemu Ci ta wiedza przeszkadza w zrozumieniu prostych pytań.

Nie wiem.
    wiem że nie wiesz. i to jest cały problem tego wątku, a raczej Twoich wypowiedzi. piszesz rzeczy, ktore mogę sobie doczytać w 5 minut, co zresztą już zrobilem, natomiast NIE UMIESZ odpowiedzieć na pytania które zadałem. rozumiem, że ciąży na Tobie zbiorowa odpowiedzialność udowodnienia że nie wiem, nie umiem etc. starasz się, może będzie medal pośmiertny. tak na marginesie: migawki centralne były nawet do czasów 1/2000s. tak gdybyś nie wiedział :-) nie kosztowały majątku, aczkolwiek nie bylo to szkło dla każdego.

Praktycy już Ci odpowiedzieli: u nich też tak działa.
    Teoretycy odpowiedzieli Ci _dlaczego_ tak działa.
    zaczyna to być*ciekawe. praktycy podzielili się na legendziarzy, nieśmiałych i nieobecnych. najgłośniej byli oczywiście Ci pierwsi. u nich wszystko działa. nawet wbrew temu co teoretycy twierdzą. bo gdzieś coś czytali ale nie do końca. jasnej prostej i niepodważalnej odpowiedzi się*nie doczekałem. z tropów KuchatKa trafilem na inne rzeczy, również ciekawe, ale może faktycznie nie na to forum to temat?

bardzo ciężko było doszukać się w tym wątku prostej informacji: migawka szczelinowia pionowa ze względu na swoją konstrukcję nie umożliwia szybszego synchro niż 1/250. dlaczego w 5D jest wolniejsze synchro (1/200)? FF? i dlaczego nie działa te synchro z kablem a (ponoć) będzie dzialać przez kostkę montowaną na sanki do lamp? ja już trochę przemyśleń mam, czego i innym szczerze życzę. w końcu to nie jest temat tylko o 5D i lampach studyjnych?

PS. czekam Tomku Goliński aż zamkniesz wątek. zabrakło argumentów, ja obrażać nikogo nie mam zamiaru, sytuacja patowa. może Muflon da radę? jak'em troll
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

bebop: Cały czas mam wrażenie że zakupiłeś sprzęcik , który tak do końca nie spełnia wszystkich Twoich oczekiwań i szukasz dziury w całym . Wyluzuj , przestaw czas i rób ładne foty . Życzę powodzenia .

PS: oczywoiście jak chcesz sobaczyć jak sobie radzę z pięcioma lampami to zapraszam na [Battle Cage]

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów