Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Wątek: 5D synchro 1/200 i winieta

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

dwa ruchy w PS i nie ma tego. nie mniej irytacja pozostaje.

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A jednak nie wiesz jak działa migawka szczelinowa.
    szkoda, że całą energię skupiłeś na tym jednym zdaniu.

Widzę, że w chwilach wolnych zajmujesz się psychoanalizą. Ja jednak nie czerpię przyjemności z dyskusji z ludźmi robiącymi wycieczki osobiste. Faktycznie dam sobie spokój.
    piast9, poza nabiciem sobie licznika nie napisałeś nic istotnego w temacie tego wątku. pytałem posiadaczy 5D korzystających z lamp studyjnych. jedyne co udało Ci się wykrzesać to ironiczne docinki. bierz przykład z tych co nie napisali nic, albo napisali rzeczy z sensem dla tematu tego wątku.

Dla posiadacza 350D pc-sync oznacza gniazdko w kostce wpiętej w sanki.
    to zdecydowanie wyjaśnia piast9, że nie czytasz. niezależnie od tego że wiesz jak działa migawka szczelinowa a ja nie.
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma się co irytować. Z wykładu KuchatKa wynika, że wina leży po stronie "ślamazarności" lamp studyjnych, więc nie warto się czepiać Canona (i studyjnego uroku migawek szczelinowych). A obchodznie problemów to dla mnie norma - choćby brak gniazda synchro w 300D/350D. A czemuż by posiadacze 5D mieli mieć lepiej; "sprawiedliwość musi być po naszej stronie"

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Raff, zazdroszczę - bo ja mam świadomość że utopiłem 10k zamiast polować na ebay'u na cyfrowy tył do hassela. pikanterii dodaje fakt, że w Milso (dystrybutor Elinki) a propos czasów błysków i migawki usłyszałem inną historię.

i to tyle, dziękuję za parę rzeczy do sprawdzenia i przemyślenia (szczególnie -> KuchateK), i spadam do pstrykactwa.

PS. jak zwykle dziękuję tym co mieli najmniej do powiedzenia, a było ich w wątku najwięcej.
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Słuchaj, bebop. Miałeś problem. Moim zdaniem najskuteczniej da się znaleźć rozwiązanie lub obejście problemu poznajać jego przyczynę. Początkowo szukałeś jej nie tam gdzie trzeba, stąd dyskusja, moje pytania i próby wyprostowania tych Twoich przekonań, które uważałem za błędne. Teraz się za to obrażasz i doszukujesz nie wiem jakich podtekstów. Przykro mi jest, bo chciałem pomóc a zostałem objechany.

BTW, pamiętaj że pytanie zadałeś na forum dyskusyjnym. I nie tylko użytkownikom 5D i lamp studyjnych.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Słuchaj, bebop. Miałeś problem.
    jest on nadal. na szczęście nie jestem oddanym użytkownikiem canona, więc mój problem rozwiązuję używając też innego systemu.

Moim zdaniem najskuteczniej da się znaleźć rozwiązanie lub obejście problemu poznajać jego przyczynę. Początkowo szukałeś jej nie tam gdzie trzeba, stąd dyskusja, moje pytania i próby wyprostowania tych Twoich przekonań, które uważałem za błędne.
    piast9, proszę Cię - misje dziejowe już były. i co wg Ciebie jest próbą wyprostowania przekonań - napisanie, że nie wiem co to migawka szczelinowa? żalosne piast9, to co piszesz jest żałosne. może zastanow się jak się zwracasz do kogoś, a potem doszukuj dlaczego ktoś tak a nie inaczej reaguje. i czytaj co kto pisze ZE ZROZUMIENIEM. pisz podobnie - rozumiejąc co piszesz. w temacie synchronizacji przez gniazdko pc ktorego w aparacie nie masz Ty piszesz, że jest dla Ciebie oczywiste synchronizowanie przez kostkę wpinaną w sanki lampy...

Teraz się za to obrażasz i doszukujesz nie wiem jakich podtekstów. Przykro mi jest, bo chciałem pomóc a zostałem objechany.
    zaczynając od objeżdżania kogoś nie powinieneś nigdy liczyć na nic lepszego. BTW nie jestem na Ciebie obrażony. nie mam powodu. nie traktuję Cię poważnie, bo póki co przekonałeś mnie że nie należy Cię traktować poważnie.

BTW, pamiętaj że pytanie zadałeś na forum dyskusyjnym. I nie tylko użytkownikom 5D i lamp studyjnych.
    wyraźnie napisałem do kogo adresuję pytanie. ale faktycznie - nieposkromiona chęć napisania w każdym wątku czyni Cię użytkownikiem forum dyskusyjnego. niezmiennie - kształtujesz poziom forów dyskusyjnych swoją osobą i takim podejściem. konkretnie, rzeczowo - rozumiem że trudno, tylko po co w takim razie pisać byle co? dzięki m.in. Tobie internet jest pełen historyjek w stylu "nie słyszałem tej melodii ale mogę powiedzieć kilka słów na jej temat". bo to jest forum dyskusyjne. bez odbioru.

i na koniec: jak omijać problem - wiem. liczyłem że ktoś podzieli się jakimś*doświadczeniem, wiedzą etc. jak nikły procent ludzi ma jedno lub drugie można łatwo wywnioskować przeglądając ten wątek. i jeszcze jedno: nie muszę zaglądać na te forum skoro to taki problem - temat synchronizacji lamp i sprzętu canona (5D) wydał mi się odpowiedni na canon-board, czyżbym się*pomylił?
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Panowie dajcie już spokój z tym wątkiem, bo prędzej sobie "dacie w papę" niż dojdziecie do rozwiązania problemu postawionego w pierwszym poście.
    Tak zupełnie przy okazji, to ja robię studyjne 30D na 1/250, odpalane kablem (pierwsza, a reszta po celach) i problemu z synchronizacją nie mam. W D60 miałem potyczki z chińskim radyjkiem, bo faktycznie coś się w okolicach 1/180 zaczynało z obrazem pierniczyć. Wywaliłem radyjko i mam spokój :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    Tak zupełnie przy okazji, to ja robię studyjne 30D na 1/250, odpalane kablem (pierwsza, a reszta po celach) i problemu z synchronizacją nie mam.
    a móżesz zapodać na priv jakąś fotkę z jasnym tłem i 1/250? może być RAW.
    gra i buczy bebop

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    bebop o migawkach centralnych - tam kazdy czas jest czasm synchronizacji ale to juz wynika z budowy samej migawki, z budowy tejze migawki wynika tez to ze nie spotyka sie tam czasow rzedu 1/1000
    , w migawce szczelinowej czasem synchronizacji jest najkrotszy czas przy ktorym migawka jest calkowicie powtarzam calkowicie otwarta a wszystkie krotsze czasy sa realizowane szerokoscia szczeliny przebiegajaca przed matryca, moze u ciebie jest cos z migawka i dlatego po ustawieniu na 1/250 masz de facto ustawione 1/320 i z tad ten twoj problem
    moze ktos ma inny egzemplaz 5d i popstryka z bebop'em w studio celem sprawdzenia swojego body ???

a i jeszcze jedno bo obylo sie bez echa
    moze masz ustawiona synchronizacje na 2-ga lamelke i ten twoj uklad sie po prostu nie wyrabia, sprawdz to jeszcze raz z instrukcja body
    tadek, niestety jest tak jak z moim 5d. potwierdzili mi to ludzie fotografujący 5d w studio. na różnych lampach. jest jak jest - 1/200 to jest czas synchro dla lamp canonowskich. nie ma to nic wspólnego z lampami studyjnymi. po prostu łącze pc sync jest tak obsługiwane.

no - ale ciekawi mnie jak to jest możliwe że niektórym się udaje uzyskać te maksymalne czasy (1/200 FF, 1/250 crop) na swoich puszkach - wszystko jedno - 20d, 30d, 5d?? może robicie na ciemnym tle a wtedy nie widać tego przyciemnienia na dole...
    gra i buczy bebop

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pantomas
    Poprawcie mnie , jeśli się mylę , ale ta winieta przy Waszym toku myślenia powinna być na początku klatki , a u Bebopa była na końcu ... może to jednak wina migawki ?
    Chyba Ci jednak nikt nie odpowiedział. Pojawiła się za to teria, że migawka działa od dołu. A wtedy zaciemniona by była górna część (-:

Zaciemnienie powstaje na górze klatki, bo jak lampa zaczyna błyskać tuż po tym, jak migawka zaczyna się zamykać.
    A należy pamiętać, że obraz na filmie jest odwrócony (-:
    Otwórz sobie aparat, przyłoż w miejsce filmu kawałek pergaminu, powstanie zobaczysz na nim odwrócony obraz. Dokładnie ten obraz rejestruje się na materiale światłoczułym.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop
    już pisałem. musisz zadać sobie trud przejrzenia całego wątku. albo przemyśl co w czasie 1/200 jesteś w stanie zamrozić jeżeli chodzi o ruch. jeżeli robisz statyczne ujęcia to czas 1/125 jest dla Ciebie wystarczający. jeżeli dodajesz już dowolny ruch np. dmuchawa i ruch włosów modelki to 1/160 jest na granicy zamrażania ruchu. a jeżeli masz życzenie robić rzeczy z cyklu woda w ruchu etc. to już 1/250 albo jeszcze szybciej.
    Jeśli piszesz o fotografowaniu przy świetle ciągłym, to masz rację. Wtedy jednak nie ma problemu z synchronizacją z błyskiem, bo nie ma błysku.

Cytat Zamieszczone przez bebop
    sukces jest w innej migawce bo centralnej i może to jest niestety jedyne rozwiązanie.
    Ciekawe, ile by wtedy kosztowały obiektywy.
    No i niektórzy mimo wsyztko wykorzystują czasy krótsze niż 1/1000, a tu by tego nie mieli.

Jestem zdania, że profesjonalista, zawodowiec wszystkie sprawy techniczne związane ze sprzętem, którego używa powinien mieć w małym palcu. Nie może ich ignorować, nie może mówić, że woli robić zdjęcia zamiast uczyć się jak działa aparat.
    Musi mieć wszystko tak opanowane, żeby o tym nie myśleć. Wtedy nie zaistniał by problem jak poruszony w tym wątku, gdyż było by oczywiste dlaczego tak nie jest, i jeśli koniecznie musi być synch krótszy, to nie z migawką szczelinową. Koniec.

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów