Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
jeśli chcesz robić krajobraz i ma być efekt wow to do tego zwykle trzeba nietypowych ogniskowych albo ultra szeroko albo tele - małe 35mm na FF nie zastąpi w żaden sposób tych nietypowych ogniskowych, a jak mowa o zdjęciach pamiątkowych typu tu byłem tu jadłem tu ... to może lepszy będzie telefon małe lekkie z baterią nie ma kłopotu - można kupić ajfona i wejść w narrację programową "fotografia z ajfona jest najlepsza na świecie, ajfon daje taką samą (lub lepszą) jakość jak lustrzanka, lustrzanki używają dinozaury" - można dokupić "obiektyw" cajsa do ajfona (albo dwa, albo wszystkie trzy - zmieszczą się w kieszeni) - nawet jeden daje 1000 punktów dodatkowych do lansu i jest nie do przebicia, no chyba że przeciwnik ma lajkę to będzie trudniej.
Śmieszne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
canon 10-18+ 18-135 stm + 70-200(ewentualnie)

240 + 480 + 705
w sumie dwa podstawowe to 0.7 kg z body calosc 1.1 kg + ewentualny zoom
taniej pewnie sie nie da, lepiej na pewno ale kosztem wagi
135 to za krótko w stosunku do tego co u konkurencji w tej samej wadze, a z 70-200 to już wolę obecny zestaw.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
Na miejscu autora wątku przeprosiłbym się z tym zestawem który posiada bo nie jest zły. Że może być nieco ciężki to inna para kaloszy...
Nie muszę się przepraszać, jak go uwielbiam, z wyjątkiem noszenia ...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez kowal_88 Zobacz posta
ja z mojego doswiadczenia podrozniczego- do 5d- polecam 20-35 3.5-4.5 usm i 70-210 3.5-3.5 usm. pokrywaja spory zakres, sa szybkie, male i lekkie
W sumie podobny do obecnego, na tele zyskuje 150g, a na szerokim kącie 100g.

Dzięki za wszystkie propozycje, chyba obecnie skłaniam się ku X-T10. Chyba zaryzykuję, najwyżej sprzedam ze stratą.