Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 64

Wątek: Bezlusterkowy zestaw wyprawowy

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Bezlusterkowy zestaw wyprawowy

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Ale dobrze, że zwróciłeś uwagę na długość życia baterii, chciałbym mieć zapas i baterie na przynajmniej 1k zdjęć.
    W takim razie zostań przy 5D, bo problem baterii jest wspólny dla wszystkich bezlusterkowców.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Zdecydowałem się w 05.2015, po 11 latach w świecie lustrzanek przejść z 5D3 na bezlusterkowca (A7R2), wymieniłem całą
    szklarnię EF Canona na FE Sony/Zeiss.
    Byłem na kilku wyjazdach, zrobiłem sporo zdjęć i kilka dużych wydruków.

Inny świat, trzeba innych przyzwyczajeń.

1.
    Akumulatorów trzeba mieć kilka "w kieszeni", są rozmiarowo mniejsze bo mniejsze body a ciągłe używanie wizjera zwiększa zużycie, jak intensywne fotografowania to 2 ładowarki i "złodziejka" do gniazdka w hotelu.

2.
    Torby, plecak za duże.
    Na głowicy statywu aparat wygląda "śmiesznie".
    Jestem wysoki, gdy na statywie to zawsze musiałem się schylać.
    Odchylany ekran i pilot którym mogę obsługiwać nie tylko migawkę ale całe menu to wybawienie, niższy statyw sprawdza się w pełni.
    Zakładanie przejściówek dla jasnych obiektywów ze świata lustrzanek mija się z celem, przestaje być małe i lekkie.

3.
    Wizjer elektroniczny.
    Gdy jasno to można dyskutować czy optyczny czy elektroniczny, są argumenty za i przeciw
    Gdy ciemnieje to nie ma dyskusji.

5D3 a A7R2
    Stabilizacja matrycy oraz szczegółowość zdjęć to 2 cechy które sprawiają że te body należą do różnych klas
    Martwiłem się o AF szczególnie gdy ciemno. Zupełnie niepotrzebnie.

Gdybym teraz stał przed dylematem jaki miałem rok temu to powtórzyłbym przejście na bezlusterowiec Sony raz jeszcze.
    Polecam przejście "całościowe", traktowanie bezlusterkowca jako docelowe/przyszłościowe rozwiązanie/system.

jp

PS
    Jeśli ....Do tej pory jako wakacyjny zestaw.... oznacza że masz też inny sprzęt to radzę zamienić wszystko na bezlusterkowca FF (A7x mark II) Sony oraz obiektywy FE i traktować to jako zestaw domowy i wakacyjny.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-04-2016 o 09:10
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

sony jestmniejszy ale z dobrym szklem wymiarami dogania 5
    problem 2 ładowarek -dodatkowy ciężar tak jak i wiaderko akumulatorów
    nie mówiąc o tym ze bywam w miejscach gdzie jest problem z prądem i co wtedy? 4 powerbanki?
    i cala koncepcja lekkości bytu idzie w pi##u
    no i cena tego cuda
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 01-04-2016 o 10:24
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Przypominam, że kolega ma na całość ok. 5 tys. Dywagacje czy powinien kupić A7R II są bez sensu.

Miasto
    wawa

zostaje malutki canon 100d+ odpowiedni rozmiarowo dobór szkieł

35 f2+100 f2+ jakiś zoom
    np 70-200 l(mały i lekki)
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 01-04-2016 o 10:35

Pełne uzależnienie Awatar aptur

To głupi pomysł nie jest, jednak zamiast stałki do krajobrazów brałbym raczej zooma.
    Ogólnie to przechodziłem przez podobne dylematy i skończyło się na tym, że i tak targam wszędzie FF. Żaden kompakt nie dał mi takiej jakości i uniwersalności jakiej oczekiwałem. Chociaż wciąż liczę na to, że wreszcie ktoś pokażę kompakta FF z małym obiektywem 35/2
    Na miejscu autora wątku przeprosiłbym się z tym zestawem który posiada bo nie jest zły. Że może być nieco ciężki to inna para kaloszy...

Miasto
    wawa

canon 10-18+ 18-135 stm + 70-200(ewentualnie)

240 + 480 + 705
    w sumie dwa podstawowe to 0.7 kg z body calosc 1.1 kg + ewentualny zoom
    taniej pewnie sie nie da, lepiej na pewno ale kosztem wagi

Pełne uzależnienie

jeśli chcesz robić krajobraz i ma być efekt wow to do tego zwykle trzeba nietypowych ogniskowych albo ultra szeroko albo tele - małe 35mm na FF nie zastąpi w żaden sposób tych nietypowych ogniskowych, a jak mowa o zdjęciach pamiątkowych typu tu byłem tu jadłem tu ... to może lepszy będzie telefon małe lekkie z baterią nie ma kłopotu - można kupić ajfona i wejść w narrację programową "fotografia z ajfona jest najlepsza na świecie, ajfon daje taką samą (lub lepszą) jakość jak lustrzanka, lustrzanki używają dinozaury" - można dokupić "obiektyw" cajsa do ajfona (albo dwa, albo wszystkie trzy - zmieszczą się w kieszeni) - nawet jeden daje 1000 punktów dodatkowych do lansu i jest nie do przebicia, no chyba że przeciwnik ma lajkę to będzie trudniej.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Przypominam, że kolega ma na całość ok. 5 tys. Dywagacje czy powinien kupić A7R II są bez sensu.
    Zależy jak rozumieć .... Bezlusterkowy zestaw wyprawowy..

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    jeśli chcesz robić krajobraz i ma być efekt wow to do tego zwykle trzeba nietypowych ogniskowych albo ultra szeroko albo tele - małe 35mm na FF nie zastąpi w żaden sposób tych nietypowych ogniskowych, a jak mowa o zdjęciach pamiątkowych typu tu byłem tu jadłem tu ... to może lepszy będzie telefon małe lekkie z baterią nie ma kłopotu - można kupić ajfona i wejść w narrację programową "fotografia z ajfona jest najlepsza na świecie, ajfon daje taką samą (lub lepszą) jakość jak lustrzanka, lustrzanki używają dinozaury" - można dokupić "obiektyw" cajsa do ajfona (albo dwa, albo wszystkie trzy - zmieszczą się w kieszeni) - nawet jeden daje 1000 punktów dodatkowych do lansu i jest nie do przebicia, no chyba że przeciwnik ma lajkę to będzie trudniej.
    Śmieszne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    canon 10-18+ 18-135 stm + 70-200(ewentualnie)

240 + 480 + 705
    w sumie dwa podstawowe to 0.7 kg z body calosc 1.1 kg + ewentualny zoom
    taniej pewnie sie nie da, lepiej na pewno ale kosztem wagi
    135 to za krótko w stosunku do tego co u konkurencji w tej samej wadze, a z 70-200 to już wolę obecny zestaw.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Na miejscu autora wątku przeprosiłbym się z tym zestawem który posiada bo nie jest zły. Że może być nieco ciężki to inna para kaloszy...
    Nie muszę się przepraszać, jak go uwielbiam, z wyjątkiem noszenia ...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez kowal_88 Zobacz posta
    ja z mojego doswiadczenia podrozniczego- do 5d- polecam 20-35 3.5-4.5 usm i 70-210 3.5-3.5 usm. pokrywaja spory zakres, sa szybkie, male i lekkie
    W sumie podobny do obecnego, na tele zyskuje 150g, a na szerokim kącie 100g.

Dzięki za wszystkie propozycje, chyba obecnie skłaniam się ku X-T10. Chyba zaryzykuję, najwyżej sprzedam ze stratą.

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów