Do tej pory jako wakacyjny zestaw używałem 5d (classic) + T17-35 + C70-200f4, ale na wyjazdach z plecakiem, gdzie tematem przewodnim są okoliczności przyrody a nie ludzie i ich twory średnio się to sprawdza. Poszukuję czegoś
  1. lżejszego
  2. mniejszego
  3. z szybkim i celnym AF
  4. z większym zasięgiem na długim końcu

Co mogę poświęcić:
  1. szerokość na krótkim końcu
  2. jakość, ale nie chciałbym aby to była dramatyczna różnica w stosunku do obecnego zestawu
  3. PLN w ilości do 5k

Myślałem o dwóch zestawach:
  • Sony a6000 + kit 16-50 + 55-210
  • om-d e-m5 mark I + kit 14-42 + oly 75-300
  • j.w. ale e-m10 mark II

Generalnie skłaniam się ku a6000. Za przemawia cena i jak będę potrzebował szerokości to zestaw rozbuduję o samyanga 12f2 (lekki o dobrej jakości i przystępny cenowo) właściwie w podanym budżecie mógłbym go kupić od razu, ale na razie nie potrzebuję. Przeciw tylko 210mm na dłuższym końcu i właściwie brak możliwości sensownej rozbudowy tego dłuższego końca - wiem, że wyszedł właśnie sony 70-300, ale cena na razie nie do przełknięcia. Podejrzewam, że sony @210mm nie da więcej szczegółów niż obecny zestaw 200mm po cropie, ale mam nadzieję, że też nie mniej. A jak będzie z olym @300mm?

Jakie są istotne różnice między om-d e-m5 mark I a e-m10 mark II? Obecnie ten pierwszy jest tańszy, choć wydaje się solidniejszy.

Jakieś inne propozycje? Oczywistą propozycją jest EOS M3 + kit + 55-200, ale wydaje mi się, że to najmniej dojrzały produkt, obawiam się sprawności AF jakości @200mm i na razie braku szansy na dłuższe ogniskowe.
5d na pewno sobie zostawiam do codziennego robienia zdjęć, ale nie mam zamiaru targać ze sobą obiektywów FF, więc adapter i obecne obiektywy nie są argumentem na korzyść Canona.