Słuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Velbon EF-61 - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl +
FoxFoto zaślepka na gorącą stopkę - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (bo Velbony nie posiadają poziomicy) i powinieneś być zadowolony.
https://www.youtube.com/watch?v=MAaJxFuaWv0
Tam jest napisane pod "Cechy produktu:" "udźwig maksymalny: 4 kg". To nie jest prawda, to pobożne życzenie producenta. Zawsze się bierze udźwig podany przez producenta i dzieli go przez dwa. Czyli realny udźwig maksymalny tego statywu to 2kg.
700D + karta pamięci + akumulator to około 600g. Zostaje jeszcze maksymalnie około 1400g na obiektyw. Jak używasz jakiegoś lżejszego to się ciesz, całość będzie stała bardziej stabilnie.
Mam chyba jego poprzednika (model DF 60) z którym zaczynałem wiele lat temu swoją przygodę z fotografią cyfrową i złego słowa nie dam na niego powiedzieć. No może oprócz montażu aparatu w pozycji pionowej ("tryb portretowy") bo trochę mi brakowało precyzji głowicy - ciężko było mi utrzymać idealny pion, trzeba było trochę pokombinować.
Mam też drugi statyw który kupiłem sobie w zeszłym roku, znacznie bardziej zaawansowany od tego DF 60 ale kosztował już ponad 400 zł -
marka INDURO model AKB0 (już nie jest produkowany) z głowicą kulową. Marka brytyjska, wyprodukowany w Chinach i już mu odkleiła się jedna z poziomic (była przyklejona klejem na gorąco). Na szczęście całą reszta jak na razie jest w porządku. Także to że coś jest znacznie droższe nie oznacza automatycznie że jest lepiej wykonane.