Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
Słuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.

Velbon EF-61 - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl + FoxFoto zaślepka na gorącą stopkę - Akcesoria drobne - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (bo Velbony nie posiadają poziomicy) i powinieneś być zadowolony.

https://www.youtube.com/watch?v=MAaJxFuaWv0

Tam jest napisane pod "Cechy produktu:" "udźwig maksymalny: 4 kg". To nie jest prawda, to pobożne życzenie producenta. Zawsze się bierze udźwig podany przez producenta i dzieli go przez dwa. Czyli realny udźwig maksymalny tego statywu to 2kg.

700D + karta pamięci + akumulator to około 600g. Zostaje jeszcze maksymalnie około 1400g na obiektyw. Jak używasz jakiegoś lżejszego to się ciesz, całość będzie stała bardziej stabilnie.

Mam chyba jego poprzednika (model DF 60) z którym zaczynałem wiele lat temu swoją przygodę z fotografią cyfrową i złego słowa nie dam na niego powiedzieć. No może oprócz montażu aparatu w pozycji pionowej ("tryb portretowy") bo trochę mi brakowało precyzji głowicy - ciężko było mi utrzymać idealny pion, trzeba było trochę pokombinować.

Mam też drugi statyw który kupiłem sobie w zeszłym roku, znacznie bardziej zaawansowany od tego DF 60 ale kosztował już ponad 400 zł - marka INDURO model AKB0 (już nie jest produkowany) z głowicą kulową. Marka brytyjska, wyprodukowany w Chinach i już mu odkleiła się jedna z poziomic (była przyklejona klejem na gorąco). Na szczęście całą reszta jak na razie jest w porządku. Także to że coś jest znacznie droższe nie oznacza automatycznie że jest lepiej wykonane.
Moim pierwszym statywem był Velbon DF51. Głowica bardzo słaba, trzeba było mocno dokręcać żeby nie opadała. Pokrętło od głównej kolumny dokręciłem za mocno i dookoła pokrętła popękał plastik. Korba do wysuwania kolumny rozleciała się po 40 użyciach, teraz przeskakuje na zębach albo się całkowicie blokuje.