Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: VOIGTLÄNDER Ultron SLII N - 40mm F2.0 - problem / ERR 01

Domyślnie VOIGTLÄNDER Ultron SLII N - 40mm F2.0 - problem / ERR 01

Witam wszystkich serdecznie :)

mam obiektyw jak w tytule który dzisiaj przestał funkcjonować poprawnie (nie mam na niego gwarancji od razu informuję), mianowicie po pstryknięciu paru zdjęć w trybie manualnym, przełączyłem go na tryb A, ustawiłem F4 i przy próbie zrobienia zdjęcia wyskoczył mi błąd Err 01 i komunikat, że nie mam połączenia z obiektywem (przeczyść styki).
    Przeczyściłem, nic to nie dało.

Przysłona jest zablokowana na F22 i przy próbie wykonania zdjęcia mam ten błąd i głośne BZYCZENIE, tak samo w trybie LiveView przy próbie przełączenia przysłony na jakąkolwiek wartość.

Próbowałem zrobić zdjęcie przy F22, wyłączenie aparatu i po ponownym uruchomieniu przestawiłem na F2 - aparat zdjęcie zrobi, ale przysłona pozostaje na F22. Następna próba zrobienia zdjęcia powoduje Error 01.

Czy ktoś się spotkał z podobnym zachowaniem?

Pod tym linkiem zdjęcia i wideo obrazujące problem jaki mam z tym obiektywem : https://www.dropbox.com/sh/ch2pfi10z...Iqad4_aPa?dl=0

Body to 50D, inne moje obiektywy działają bez zarzutu.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam :)
    F:(
    Canon 50D + 10-18; 35; 50; 85; 135 i Nikkor 80-200 f4 Ai-S

Moje miejsce w sieci : http://www.filipsalapa.pl

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: VOIGTLÄNDER Ultron SLII N - 40mm F2.0 - problem / ERR 01

Miałem podobny problem z 20-tką. Serwis Voigtlandera na polskę naprawił , obiektyw był na gwarancji.
    Co prawda trochę to trwało, bo podróżował do Japoni ale na razie jestem zadowolony.

Gwarancja, reklamacja, serwis - foxfoto.pl
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 27-03-2016 o 21:27

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Serwis Voigtlandera na polskę naprawił , obiektyw był na gwarancji.
    Dzięki RomanS za odpowiedź, przynajmniej wiem już teraz, że nie jestem sam z tym problemem. Voigtlandery uchodzą za niepsujące się i znaleźć informacje w necie, że któryś nie działa to jak szukanie igły w stogu siana..
    Niestety ja nie posiadam na niego gwarancji, stąd moje pytanie - czy ta firma którą podałeś zajmuje się też serwisem pogwarancyjnym?

Miasto
    Kielce

Myślę że tak, bo to oficjalny serwis na polskę. Można spokojnie tam dzwonić i dowiedzieć się szczegółów. Gwarancje na te obiektywy bywają dłuższe niż przciętnie, także sprawdz czy napewno Twój już jest po gwarancji. W moim przerwala się taśma przewodząca sygnały.

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    W moim przerwala się taśma przewodząca sygnały.
    Podejrzewam, że u mnie ta sama usterka, więc to wyklucza jakiekolwiek próby samodzielnego naprawienia całości bez części zamiennych. Ech.. A niby te manualne obiektywy miały być trwałe i ponadczasowe..

A czy Twój egzemplarz jakoś ucierpiał? Upadł albo coś podobnego? W jaki sposób taśma może się przerwać w obiektywie stałoogniskowym... Słyszałem o podobnych rzeczach w Canon 17-85 albo 24-105 ale żeby Cosina takiego bubla wypuściła to aż się nie chce wierzyć...

Miasto
    Kielce

Nie nic nie ucierpiał, dłuższy czas nie był używany i potem taka niespodzianka.
    Z Zeiss-ami żadnych problemów.

Jutro tam dzwonię i zobaczę co ustalę. Dam znać!

Ok, już wszystko wiem

Serwis na Polskę zajmuje się przyjmowaniem uszkodzonych Voigtlanderów i odsyła je do Japonii. Po skontaktowaniu się z ludźmi z serwisu i przedstawieniu mojego problemu otrzymałem informację, iż mojego obiektywu w Polsce nikt nie zdoła naprawić i jedyną opcją jaka mi została, to wysłanie tego do Japonii na serwis.
    Przybliżony okres oczekiwania na naprawę to plus/minus 2-3 miesiące. Plusem całej tej zabawy jest to, że istnieje szansa naprawy obiektywu bezkosztowo (oprócz kosztów wysyłki, który pokrywa właściciel obiektywu). Minusem - cała reszta. Niestety na mojego maila zwrotnego nie otrzymałem już od serwisu odpowiedzi po dziś dzień (czyli tydzień) a zatem nie jestem w stanie nic więcej na ten temat powiedzieć (vide jak wygląda proces wysłania/odbioru/ustalania przybliżonych kosztów).

Co natomiast mogę powiedzieć to to, że obiektyw został naprawiony i w tym miejscu muszę zrobić reklamę panu Andrzejowi z serwisu Fotoplastikon we Wrocławiu - ten człowiek to magik

Obiektyw ciągu dwóch dni trafił w moje ręce w pełni sprawny i z półroczną gwarancją na naprawę.

Przypominam, że oficjalny serwis powiedział mi, że nikt tego w Polsce nie zrobi zatem - 1:0 dla pana Andrzeja

Jupi!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów